Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Booze Cooperativa: Human DeVices, μια ανατρεπτική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής

Από τη Μαρία Καστανή

H ομάδα DnAfactory, η Fani K. και ο S.& M. από την Μ. Βρετανία, επισκέπτονται το Βοοze Cooperativa για να παρουσιάσουν την πιο ανατρεπτική έκθεση μοντέρνας ζωγραφικής – γλυπτικής στην Αθήνα ...

Το ερώτημα στην τέχνη… Γιατί; Ο λόγος δεν στάθηκε ποτέ αρκετός ώστε να απαντηθούν τα πιο καίρια ερωτήματα της κοινωνίας μας. Ο άνθρωπος θήραμα και κυνηγός, εξάρτημα και μηχανικός, θύμα και θύτης. Οι εικαστικοί βρήκαν τον τρόπο μέσα από την τέχνη τους να θέτουν και να απαντούν στις ερωτήσεις.

The DnA factory   
Η ομάδα DnAfactory δημιουργήθηκε το 1990 στο Ηνωμένο Βασίλειο από τους Dallas & Angel (DnA) κατόπιν της αποφοίτησής τους από το Goldsmiths College. Ακολούθησε μία μακρά και ποικιλόμορφη σταδιοδρομία κατά την οποία μέρος της δουλειάς τους βρέθηκε σε αποκλειστικές ιδιωτικές συλλογές σε όλο τον κόσμο.

Το έργο τους χρησιμοποιεί την μέθοδο της παρατήρησης ενσωματώνοντας παράλληλα στοιχεία αυτοβιογραφικά, δοσμένα με στιγμιαία ειλικρίνεια αλλά και ζωηρή φαντασία. Η αφοπλιστικά όμορφη εικονοπλασία τους αντλεί έμπνευση από την ασυμβίβαστη και παθιασμένη απεικόνιση των συναισθηματικών και υλικών τοπίων μας.

Αποκρίσεις, στις οποίες όλοι παρανόμως υποπέφτουμε, υποφέρουμε αλλά και ηδονικά επιτρέπουμε στους εαυτούς μας, καθώς χαρτογραφούμε τα μονοπάτια μας στη ζωή. Μεταμφιέσεις τις οποίες υιοθετούμε και εναρμονιζόμαστε με αυτές, προκειμένου να κρυφτούμε αλλά και να συμμετέχουμε σε αυτόν τον κόσμο.

Μια επίκληση στο συνηθισμένο αλλά και στο ιδιάζων εξαιρετικό, με επίγνωση πάντοτε για το πόσο υποκριτές και παράλογοι είμαστε μέσα στα καθολικά μας πιστεύω και τις παραισθήσεις μας.
Σπλαχνικοί, συγκινητικοί, αλλά και με την πιο βαθιά ανθρώπινη ανάγκη: να προκαλέσουν και να κεντρίσουν την σκέψη.

Fani K.

Η ζωγραφική της Φανής Καλογιαννίδου προκύπτει από την δική της προσωπική Disneyland που εκτροχιάστηκε σε Σόδομα και Γόμορρα. Πίσω από την φαινομενική αθωότητα διακρίνεται η αισιοδοξία και η κατασταλαγμένη πίστη στον άνθρωπο.

Έτσι, η παιδική μανιέρα εναλλάσσεται με την μητρική επίγνωση. Μια γυναικεία ματιά προς την σκληρή ανθρώπινη κοινότητα.  Μια ματιά που εξαναγκάζεται αλλά και ταυτόχρονα διασκεδάζει στο να πειραματίζεται αδιαφορώντας για τους παρόντες νόμους και κανόνες.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και τρία ατομικά shows. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές συλλογές. 

S. & M.  

O S. & M. είναι σαν την πρώτη βουτιά στην πισίνα ενός αινιγματικού συλλέκτη τέχνης. Το σκοτεινό χιούμορ της φαντασία του, είναι αυτό που δίνει στον θεατή τον τρόπο με τον οποίο ο ίδιος προβλέπει τον σημερινό μας κόσμο. Οι απεικονίσεις του έχουν βαθιά ρίζα από την κοινωνία στην οποία ζούμε, από το συνειδητό αλλά και το υποσυνείδητο.

Τα πλάσματα που δημιουργεί φέρουν κωμικά ονόματα όπως ο κ.Δολοφόνος, ο κ. Απάτη, η κ. Ζήλεια, και βεβαίως τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι χαρακτήρες του είναι πιστόλια, μαχαίρια καθώς και άλλα απρόβλεπτα όπλα όπως καθαριστικά για το σπίτι, παρομοιάζοντας έτσι την ισχυρή διαμάχη εξουσίας μεταξύ των εφήβων και των ενηλίκων.

Κοροϊδεύουν την ανθρώπινη ύπαρξη, τους ηγέτες αυτού του κόσμου, την απληστία, την επιτυχία, τους πολέμους, τα πορνό, την δύναμη, την εξουσία και τον θάνατο.

Αυτό που απλά θέλουνε είναι να μειώσουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την σπουδαιότητα μιας κοινωνίας σαν αυτήν που ζούμε καθώς και τους τρόπους που χρησιμοποιεί για να ορίσει της ζωές μας. Και ενώ ο S.&M. επηρεάζεται και καταθλίβεται από την παρούσα κατάσταση δεν παύει να την αντιμετωπίζει με χιούμορ. Αν λοιπόν όντως θα καταστρέψουμε ο ένας τον άλλον, τουλάχιστον ας το διασκεδάσουμε.

Info

Τοποθεσία Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα
Ημερομηνία Εγκαίνια: Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010 στις 20:30
Διάρκεια έκθεσης: 11 – 30 Νοεμβρίου 2010
Πληροφορίες http://www.boozecooperativa.com/
Ώρες λειτουργίας Καθημερινά 14:00 – 22:30  culturenow.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: