Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

                  

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ  ΓΑΜΟΣ  … «προ των πυλών» ;



                                                                                                Υπογράφει
                                                                                          ο Γιώργος Καραχάλιος
                                                                                       Δημοσιογράφος – Φιλόλογος





Ποιος θα μπορούσε άραγε πριν από αρκετά χρόνια να υποστηρίξει με σθένος και παράλληλα να … πιστέψει ο συνομιλητής του πως θάρθει κάποτε η χρονική συγκυρία (και όχι μόνον) που θα επέβαλε μελλοντικά τη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ σε κυβερνητικό επίπεδο ;

Ακόμα και το πλέον τολμηρό Γραφείο στοιχημάτων δε θα το … αποτολμούσε. 








Ωστόσο, «άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου …»  - τουτέστιν του λαού και των ψηφοφόρων

Μα,  «σα θέλει η νύφη και ο γαμπρός», όλα γίνονται !  (ναι, αλλά ποιός είναι ποιός ;)

Αρκεί, φυσικά να μην το λέει «ο ένας στην πεθερά για να τ’ ακούει η νύφη» … Κι αρκεί να αντιληφθεί ο άλλος πως το «αν δεν ταιριάζαμε, δε θα συμπεθεριάζαμε»…

Και, φυσικά, και οι δυό να μην «αφήσουν το γάμο να πάνε για πουρνάρια», καθώς «με τον έρωτα περνάει ο καιρός και με τον καιρό ο έρωτας»…  Και «σα ραγήσει το γυαλί που δύσκολα κολλάει», τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να αποδειχθεί – για άλλη μια φορά – στην πράξη :

«και παντρεμένος μασκαράς κι ανύπαντρος ρεζίλης» !...

**********

Ωστόσο, δεν πάνε πολλές μέρες που τέθηκε «επί τάπητος» και η συζήτηση για έναν άλλο ενδεχόμενο … «μελλοντικό γάμο !..»

Η συζήτηση άνοιξε ύστερα από την πρόσφατη συνέντευξη του Υπουργού Άμυνας στη «Real News»  ο οποίος, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας, επεσήμανε πως «όλες οι επιλογές είναι θεμιτές κάτω από όρους ειλικρινούς συνεργασίας και κατανόησης με κοινό παρονομαστή το συμφέρον της Ελλάδας …»

Βέβαια, στη συνέχεια – κι ύστερα από τους … «τριγμούς» που προκάλεσε αυτή η επισήμανση ένθεν κακείθεν, ο Υπουργός διευκρίνισε  πως «η απάντησή μου αφορούσε στο απώτερο μέλλον. Με τα σημερινά δεδομένα, η Βουλή και μπορεί και πρέπει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Το … «ζάρι» όμως κύλησε στο τραπέζι, με αποτέλεσμα ν’ ανοίξει η … «αυλαία» της έστω και χλιαρής συζήτησης για την - εάν και εφ’ όσον – ενδεχόμενη μετεκλογική συνεργασία Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κλπ.

Άλλωστε και η Γιάννα, η «Γιάννα των Ολυμπιακών Αγώνων» (και όχι μόνον), δείχνει – σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες – μια «εξαιρετική διάθεση απέναντι στην αξιωματική αντιπολίτευση : «Δε θα είναι και … Greek drama, αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ άλλων σε πρόσφατη συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα» και το Γιάννη Μακρυγιάννη.

*  *  *  *

Ακολούθησαν δηλώσεις αρκετών «γαλάζιων βουλευτών» που είδαν το φως της δημοσιότητας στην τελευταία έκδοση της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» :

Κάποιοι απ’ αυτούς δε βλέπουν την πιθανότητα για τη δημιουργία ενός μεγάλου «Συνασπισμού», καθώς (όπως τονίζουν) είναι μεγάλες οι ιδεολογικές αντιθέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων. Ταυτόχρονα «ξορκίζουν» μια ενδεχόμενη τέτοια μελλοντική απόφαση.

Αντίθετα, κάποιοι άλλοι κάνουν λόγο για μια «πρώτη προσπάθεια συνεννόησης» που θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και θα οριοθετηθεί από ισάριθμες προϋποθέσεις, όπως :

·        ο σεβασμός στην ετυμηγορία των πολιτών,
·        η αναγκαιότητα ομοψυχίας σε ζητήματα εθνικού συμφέροντος,
·        η αποστασιοποίηση από πρακτικές και λογικές του παρελθόντος,
·        η εγκατάλειψη μορφών άκρατου λαϊκισμού και οπισθοδρόμησης,
·        η διαμόρφωση ενός προγραμματικού πλαισίου με τα αναγκαία σημεία σύγκλισης, που εκτός των άλλων θα θέτουν στο … περιθώριο και το «διαζύγιο με την πραγματικότητα»
·        η αποστασιοποίηση από την «επαναστατική γυμναστική», η οποία δε θα πρέπει να έχει θέση στην πολιτική σκακιέρα.
·        και, φυσικά, από τη βούληση να τερματισθεί η αντιπαράθεση για τις αναγκαίες αλλαγές στις δομές της οικονομίας, της παιδείας και του κοινωνικού κράτους, ώστε τα λεφτά των φορολογουμένων να «πιάνουν τόπο»  για καλύτερες υπηρεσίες.

*  *  *  *

Σε κάθε περίπτωση, το «ποτέ» και το «αποκλείεται» δεν ισχύει στην «Τέχνη του Εφικτού» - τουτέστιν στην πολιτική.  Άλλωστε, στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα …

Ο χρόνος, οι εξελίξεις, τα δεδομένα και τα δρώμενα θα δείξουν … Και πάνω απ’ όλα η βούληση, η θέληση και η ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Άλλωστε, όπως διατείνεται η λαϊκή θυμοσοφία και είναι κοινά αποδεκτό :

«με το ζόρι παντρειά δε γίνεται» !..

Απαραίτητο βέβαια, είναι και … ένα «διαζύγιο» από τις παλιές «κακές συνεργασίες» που εν πολλοίς ήταν … ένας «κακός γάμος».

Φυσικά, σ’ έναν «κακό γάμο» δεν είναι λύση πάντα ο χωρισμός … Σίγουρα, χρειάζεται και ένας … «σύμβουλος γάμου».

Το ερώτημα βέβαια καθίσταται επιτακτικό και αναγκαίο : « Ποιος θα αναλάβει αυτό το ρόλο ;»

Ούτως ή άλλως, η κοινωνία αναμένει αλλαγές στην οικονομική πολιτική και σε όλα τα προβλήματα που την ταλανίζουν και όχι αλλαγή προσώπων και πολιτικών σχημάτων – συνασπισμών.

Αναμένει να αντικρίσει «αληθινό φως» στο βάθος του τούνελ και όχι κινήσεις εντυπωσιασμού, με αποτέλεσμα ο «Μανωλιός ν’ αλλάξει τα ρούχα», αλλά τελικά να παραμείνει …
« γ υ μ ν ό ς !..»




Δεν υπάρχουν σχόλια: