Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

« Χαρά σ’ εσέ χώρα λευκή !..»



Νότες αισιοδοξίας, ελπίδας και προοπτικής από την ΠΗΓΗ ΛΥΚΟΥΔΗ

Συναυλία για την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του Κωστή Παλαμά

Υπογράφει ο Γιώργος ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Δημοσιογράφος – Φιλόλογος

…  Πράγματι – χωρίς κανένα ίχνος μεροληψίας – ήταν μια «βραδιά όασης» …
     Μια «ευχάριστη παρένθεση» στη ρουτίνα της … «σκληρής καθημερινής πραγματικότητας»…
    
Και μιλάμε για το Συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» .

…  Μια εκδήλωση – υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών - που φανέρωσε για ακόμη μια φορά τις αστείρευτες δυνάμεις και δυνατότητες της καταξιωμένης συνθέτριας, την ποιότητα της μελοποίησης,  αλλά και της τελειοποίησης και παρουσίασης του έργου από τον πρόεδρο του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκο Μαλιάρα, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων,  τη Μικτή Χορωδία του Πανεπιστημίου Αθηνών, τους  καλλιτέχνες Ρίτα Αντωνοπούλου και Σπύρο Κλείσσα  και το διαχρονικό Γιάννη Φέρτη στην αφήγηση και την απαγγελία, με την αμέριστη ωστόσο συμπαράσταση και αξιόλογο συντονισμό παραγωγής του Μάκη Ναλμπάντογλου .

…  Πράγματι, το Συμφωνικό έργο της  αγαπημένης συνθέτριας Πηγής Λυκούδη μας ταξίδεψε σε … αλλοτινές εποχές και μας έκανε να θυμηθούμε ΑΞΙΕΣ που  δυστυχώς έχουν λησμονηθεί !..

 …  Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτογράψει όποιος παρακολούθησε τη συναυλία;   Τη «νοσταλγία» του ΧΘΕΣ ;  Τον «έρωτα» του ΣΗΜΕΡΑ ;  ή την «αγάπη» του ΑΥΡΙΟ; ‘Ένα ωστόσο ήταν γεγονός:

    Η συνθέτρια και όλοι οι συντελεστές – με βάση την ποιητική σύνθεση των νεανικών χρόνων του εθνικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά«Ο Ύμνος της Αθηνάς» -  μας προέτρεψαν να ταξιδέψουμε μαζί τους σε … αξίες διαχρονικές και      πανανθρώπινες !...




Και πάνω απ΄ όλα :
μας έκαναν να το νοιώσουμε …  να το αισθανθούμε πως υπάρχει και η άλλη                ΕΛΛΑΔΑ !...

Ελλάδα της ιστορίας και των αγώνων
-Η Ελλάδα του Πολιτισμού, της δημιουργίας και της γνώσης
-Η Ελλάδα των Παραδόσεων και των Αξιών !... Ηθικές και Ιστορικές Αξίες, αλλά και ιδανικά που – όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει – δεν τίθενται σε … κανένα «τραπέζι» και σε καμιά διαπραγμάτευση και δε συναποφασίζονται με … «κανέναν – εκτός Ελλάδας» !...

    Άλλωστε, όταν έπεσε η … «αυλαία» της συναυλίας, κοινή ήταν η διαπίστωση από όλους όσοι παρακολούθησαν την εκδήλωση : το Μίμη Πλέσσα, το Θάνο Μικρούτσικο, τους εκπροσώπους του πολιτικού, πνευματικού και πολιτιστικού χώρου και πάνω από όλους τους απλούς φιλόμουσους πολίτες !..

    Η διαπίστωση πως «ο τόπος μας, η χώρα μας, η πατρίδα μας μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να τραβήξει μπροστά σε δρόμους, όχι μόνον οικονομικής ανάταξης, αλλά και σε δρόμους πνευματικής ανάτασης» …

…  Δρόμους δημιουργίας , ελπίδας και προοπτικής!..
…  Δρόμους ανοιχτούς για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα !..

    Κάτι που το «βίωσαν» … το «αισθάνθηκαν»… και το «ένοιωσαν»  όσοι παρακολούθησαν το Συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη !..

  


Δεν υπάρχουν σχόλια: