Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Κάτια Αντωνοπούλου- η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στο Αφγανιστάν

Oι Ινδίες μου» ήταν το πρώτο της μπεστ σέλερ. Η δημοσιογράφος και συγγραφέας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας Κάτια Αντωνοπούλου , η οποία ήταν σοβαρά άρρωστη, πέθανε στις 9 Οκτωβρίου . Σύμφωνα με επιθυμία της, η σορός της αποτεφρώθηκε και οι στάχτες της θα σκορπιστούν στη θάλασσα της αγαπημένης της Αστυπάλαιας.

Γεννημένη το 1940 στην Καλαμάτα, η Κάτια Αντωνοπούλου ταξίδεψε σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας και στην Αυστραλία και κατέγραψε τις εντυπώσεις της στα βιβλία «Οι Ινδίες μου» (1988), «Χίλιες και μία νύχτες στο Πακιστάν» (1990), «Η κυρία Ουίλσον ταξιδεύει» (1993), «Νιχάο Κίνα σ΄ αγαπώ, αντίο» (1996), «Μακρινές συναντήσεις» (2000). Εγραψε επίσης τα μυθιστορήματα «Μασάζ» (2002) και «Βιντεοκλίπ» (2005). Ηταν η πρώτη που μετέφρασε Μπόρχες στην Ελλάδα («Ιστορίες», 1988).

Συνεργάστηκε με το περιοδικό «Γυναίκα» και τις εφημερίδες «Το Βήμα της Κυριακής», «Τα Νέα» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», όπου δημοσίευσε συνεντεύξεις της Μπεναζίρ Μπούτο, της Αρουντάντι Ρόι, της λησταρχίνας Φούλαν Ντέβι και του ευνούχου Γκουλσάν.

Ηταν η πρώτη Ελληνίδα που μπήκε στο Αφγανιστάν- και μάλιστα τρεις φορές: το 1988 επί ρωσικής κατοχής ως πολεμική ανταποκρίτρια του «Βήματος», μαζί με μια ομάδα μουτζαχεντίν το 1992, όταν οι μουτζαχεντίν πήραν την Καμπούλ και το 1997, επί Ταλιμπάν.



«Γεννήθηκα στην Kαλαμάτα μια πρωταπριλιά. Παρακάμπτω λοιπές ληξιαρχικές λεπτομέρειες, αφού τα χρόνια προχωρούν δίχως να με ρωτούν. Eίπα λοιπόν να ξεστρατίσω μήπως με ξεχάσουν και τα ξεχάσω παραμένοντας έως τελευταίας ρανίδας νέα, ή έστω νεάζουσα, καταπώς θα λεν οι φαρμακόγλωσσες.
Tο ελιξίριο της νεότητας, που λέγεται Tαξίδι, μου επιτρέπει να διατηρώ αυτή τη ζωογόνα αυταπάτη, ελπίζω δίχως ρεζιλίκια, καλού κακού, πάντως, γυμνάζομαι ανελλιπώς.
H ζωή μού χάρισε ένα θείο δώρο στο πρόσωπο του Tζιμ Oυίλσον που συνάντησα στην Ύδρα και παντρευτήκαμε σχεδόν αμέσως στα κρυφά και που με ακολούθησε αγόγγυστα κι άλλοτε γογγύζοντας γοερά, μα πάντα γενναιόδωρα τη ψυχή, στο κυνήγι του εκ γενετής έρωτά μου που λέγεται Tαξίδι.»


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artid=366091&dt=10/11/2010#ixzz14rV77RsE
http://www.kastaniotis.com/author/17

Δεν υπάρχουν σχόλια: