Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Χρόνης Αηδονίδης- το ξεχωριστό αποτύπωμα στο χώρο της παραδοσιακής μουσικής και της πολιτισμικής κληρονομιάς μας

Ο Χρόνης Αηδονίδης μοιράζεται εδώ και χρόνια τα μυστικά της εμπειρίας του στο δημοτικό τραγούδι και ιδιαίτερα σε εκείνο της Θράκης, μεταδίδοντάς το, μέσα από τη διδασκαλία του, σε όσους αγαπούν να το μαθαίνουν και να το μεταφέρουν ζωντανό από γενιά σε γενιά.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει διδάξει κατά καιρούς το δημοτικό τραγούδι σε διάφορους χώρους. Κάποιοι από αυτούς είναι το Ίδρυμα Ζήση στο Χαλάνδρι, το Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου Αλεξανδρούπολης και το Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα.

Ιδιαίτερα μαθήματα δεν παρέδιδε ποτέ, λόγω φόρτου εργασίας. Η μοναδική εξαίρεση που έκανε, όλ’ αυτά τα χρόνια –κι αυτό με σκοπό να εκπληρώσει την επιθυμία του να αφήσει σε έναν μαθητή του αυτούσιο και με κάθε λεπτομέρεια το ρεπερτόριό του, γνωρίζοντάς του τα μυστικά του τραγουδίσματός του που είναι δύσκολο να μάθει, με λεπτομέρεια, κάποιος στο χορωδιακό μάθημα διδασκαλίας– ήταν με τη μαθήτρια και βοηθό του Νεκταρία Καραντζή, στην οποία έμαθε όλα τα τραγούδια του ρεπερτορίου του, εντατικά και με ιδιαίτερη επιμέλεια και μεράκι, μέσω ιδιαιτέρων μαθημάτων και γι’ αυτό σήμερα, που δεν διδάσκει ο ίδιος πλέον στην περιοχή των Αθηνών, της έχει εμπιστευτεί όσους μαθητές του ενδιαφέρονται να συνεχίσουν τη σπουδή τους στο δημοτικό τραγούδι της Θράκης, της Μακεδονίας και της Μικράς Ασίας.

Ο ίδιος διδάσκει σήμερα, μόνο στην Αλεξανδρούπολη, δύο φορές το μήνα στο Εργαστήρι Παραδοσιακής Μουσικής του Δήμου, με βοηθό διδασκαλίας τον εκλεκτό μαθητή του Χρήστο Κισσούδη.

Οι πληροφορίες αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα του Χ Αηδονίδη www.aidonidis.gr.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: