Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Κοσμολογία και Γλωσσολογία συναντώνται


στη σκηνή του Megaron Plus !

 

 

Δημήτρης Νανόπουλος και Γιώργος Μπαμπινιώτης

                   διαλέγονται δημόσια

 

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ώρα έναρξης 7 μμ. 
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30μμ

 
Πιστό στο ραντεβού του με σημαντικά αλλά και πρωτότυπα θέματα που απασχολούν τον κόσμο, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει δύο εγνωσμένου κύρους επιστήμονες να διαλέγονται ζωντανά για μεγάλα ζητήματα του χώρου των φυσικών επιστημών και της κοσμολογίας στη συνάφειά τους με θέματα του χώρου της γλώσσας και των ανθρωπιστικών επιστημών.
Η ιδιαίτερη αυτή συνάντηση, με πρωταγωνιστές τον φυσικό Δημήτρη Νανόπουλο  και τον γλωσσολόγο Γιώργο Μπαμπινιώτη θα πραγματοποιηθεί στις 8 Δεκεμβρίου 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και θα έχει θέμα «Από την Κοσμογονία στην Γλωσσογονία».   

Πέραν της πρωτοτυπίας και του ενδιαφέροντος που έχει από τη φύση του ένας  ζωντανός διάλογος δύο μεγάλων επιστημόνων στον χώρο τους, αυτά που προκύπτουν αβίαστα είναι το συνεχές της γνώσης,  η εκπλήσσουσα παραλληλία των θεμάτων και η συμπληρωματικότητα του χώρου των φυσικών και των ανθρωπιστικών επιστημών, του κόσμου μας, της νόησης και της γλώσσας.

Μέγας Χορηγός για το 2010 της πολύ-θεματικής Σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Στην πραγματοποίηση του προγράμματος του Megaron Plus πολύτιμη είναι η συμβολή των χορηγών: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.





Χορηγoί επικοινωνίας του Megaron Plus είναι οι :


Ο Δημήτρης Νανόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, από όπου αποφοίτησε το 1971. Συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Sussex της Αγγλίας και το 1973 απέκτησε το διδακτορικό του στη Θεωρητική Φυσική των Υψηλών Ενεργειών. Διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του Kέντρου. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Supérieure στο Παρίσι και στο Πανεπιστήμιο Harvard των ΗΠΑ. Το 1989 εξελέγη καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Texas A&M, College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) καθηγητής, και όπου από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell-Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι επίσης Διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών του Houston (HARC), στο Houston, στο Τέξας των ΗΠΑ, όπου επίσης διευθύνει ένα ερευνητικό τμήμα του World Laboratory, που εδρεύει στη Λοζάνη. Το 1997 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Κύρια ερευνητική του ασχολία είναι η Φυσική Υψηλών Ενεργειών και η Κοσμολογία. Στόχος των ερευνών του αποτελεί η δημιουργία μιας ενοποιημένης θεωρίας όλων των δυνάμεων στην Φύση, η θεωρία του Παντός, όπου θα δίνεται μία επιστημονική ερμηνεία του Σύμπαντος, από το πώς εμφανίστηκε, πώς εξελίχθηκε και πώς έχει την σημερινή μορφολογία του.
Ο Δημήτρης Νανόπουλος έχει συγγράψει πάνω από 585 πρωτότυπες εργασίες, όλες δημοσιευμένες σε περιοδικά με κριτές και υψηλό impact factor, συμπεριλαμβανομένων 13 βιβλίων. Έχει πάνω από 35.000 αναφορές και τον Νοέμβριο 2001 και τον Σεπτέμβριο 2004 ανεδείχθη 4ος στην κατάταξη των πιο αναφερόμενων Θεωρητικών Φυσικών όλων των εποχών, που έγινε από το Πανεπιστήμιο του Stanford. Από το 1988 είναι εταίρος της American Physical Society και από το 1992 μέλος της Italian Physical Society. Το 1996 του απενεμήθη ο Ταξιάρχης του τάγματος της τιμής, της Ελληνικής Δημοκρατίας, ενώ τον Μάιο του 2005, έτος αφιερωμένο στον Einstein για τα 100 χρόνια της Θεωρίας της Σχετικότητας, απέσπασε για δεύτερη φορά (πρώτη φορά το 1999) το βραβείο του Ιδρύματος Ερευνών της Βαρύτητος, εδρεύον στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ. Τον Οκτώβριο του 2006 τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ωνάση, ενώ το 2009 απέσπασε από την Ιταλική Εταιρεία Φυσικής το Διεθνές Βραβείο “Enrico Fermi”.
Από τον Ιανουάριο του 2005 είναι Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Σ.Ε.Τ.) και Εθνικός Εκπρόσωπος στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN), ενώ υπήρξε Εθνικός Εκπρόσωπος στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) από το 2005 έως το 2006.
O Γιώργος Μπαμπινιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Είναι Ομότιμος και επίτιμος καθηγητής Γλωσσολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής. Έχει διατελέσει επίσης Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (2006), Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών (2000-2006) και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων).

Ο Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι επίσης τακτικό μέλος της “European Academy of Sciences and Arts” (Salzburg), τακτικό μέλος της Μόνιμης Διεθνούς Επιτροπής Γλωσσολόγων (CIPL), Πρόεδρος της Γλωσσικής Εταιρείας Αθηνών, τακτικό μέλος της Societas Linguistica Europaea, τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας «Το Βήμα» (επιστημονικές επιφυλλίδες). Διετέλεσε Πρόεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδος, μέλος της Επιτροπής Εκδόσεως της Εγκυκλοπαίδειας «Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα» και της θεματικής Εγκυκλοπαίδειας της Εκδοτικής Αθηνών (Γλωσσολογία).

Ανήκει στους εισηγητές της Σύγχρονης (Μοντέρνας) Γλωσσολογίας στην Ελλάδα. Από τους πρώτους δίδαξε τις σύγχρονες μεθόδους αναλύσεως της γλώσσας, τις οποίες και εφήρμοσε σε αναλύσεις της δομής της αρχαίας και της νέας ελληνικής γλώσσας. Επέμεινε στον τρόπο διδασκαλίας της μητρικής γλώσσας βάσει της επικοινωνιακής μεθόδου συνδυασμένης με τη γραμματική και τη σύνταξη (δομολειτουργική προσέγγιση). Ασχολήθηκε συστηματικά με τη λεξικογραφία. Καρπός της ενασχόλησής του με τα αντικείμενα αυτά είναι το «Λεξικό της Νέας Ελληνικής» (1998, γ΄ εκδ. 2008), «Λεξικό για το Σχολείο και το Γραφείο» (2004), «Μικρό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (2006, β΄ έκδ. 2009), «Ορθογραφικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (2008) και (από κοινού με τον Χρήστο Κλαίρη) η «Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική – Επικοινωνιακή» (2005), «Συνοπτική Γραμματική της Νέας Ελληνικής. Δομολειτουργική – Επικοινωνιακή» (2007), «Ετυμολογικό Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας» (2009). Εκδότης του περιοδικού «Γλωσσολογία», Διευθυντής της σειράς «Γλώσσα – Κείμενο – Επικοινωνία».
Το 2007 ίδρυσε το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου, στο οποίο και διδάσκει μαθήματα για την ελληνική γλώσσα.

Στις 8 Δεκεμβρίου ο Δημήτρης Νανόπουλος και ο Γιώργος Μπαμπινιώτης καταθέτουν τις πολύτιμες γνώσεις τους για την Κοσμολογία και τη Γλωσσολογία, επιχειρώντας μια ανατομία των δύο και τη σύνδεσή τους. Οι δύο ομιλητές, μετά τον δικό τους διάλογο θα συζητήσουν με το κοινό ερωτήματα και θέματα που θα προκύψουν από τη συζήτηση. Το κοινό του Megaron Plus θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τις απόψεις τους και να συνομιλήσει μαζί τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια: