Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014



Είκοσι χρόνια χωρίς τη Μελίνα  Μερκούρη


«Η Μελίνα της καρδιάς μας»



                                                                Υπογράφει ο Γιώργος Καραχάλιος
 Δημοσιογράφος – Φιλόλογος 

 

…Υπάρχουν ώρες και στιγμές που ο νους του ανθρώπου ελευθερώνεται από το βαρύ φορτίο της ύλης και τα προβλήματα που καθημερινά τον «πιέζουν» και τότε… ελεύθερος από κάθε «δεσμό» πετά προς… το παρελθόν.

Άρχοντας του παρελθόντος είναι ο θάνατος. Ο θάνατος, ο οποίος εξαφανίζει κάθε τι το οποίο παρέρχεται.

Υπάρχουν όμως πρόσωπα, τα οποία αν και παρέρχονται, κατορθώνουν και μένουν αιώνια στη μνήμη των ατόμων και των λαών ως «φωτεινές προσωπικότητες και ινδάλματα γενιών και γενιών». 







  •    ΜελίναΜελίνα Μερκούρη: η αξέχαστη, η αλησμόνητη, η ανεπανάληπτη, η πάντα επίκαιρη.



  •    Μελίνα: η πλέον διάσημη και προβεβλημένη προσωπικότητα της Ελλάδας. Μια από τις σημαντικές Ελληνίδες του εικοστού αιώνα με διεθνή καριέρα και αναγνωρισιμότητα.



  •   Μελίνα: η γυναίκα – σύμβολο. Η γυναίκα - φλόγα. Η θεατράνθρωπος. Η γυναίκα του κινηματογράφου. Η επαναστάτρια. Η μαχητική. Η αγωνίστρια της Δημοκρατίας. Η πρέσβειρα του πολιτισμού. Η υπουργός που διεκδικούσε σθεναρά την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα.



  •   Μελίνα: το μοναδικό πρόσωπο που τολμούσε χωρίς  κανένα δισταγμό, επιφυλάξεις και περιστροφές να τα πεί– «χύμα και τσουβαλάτα» – στον Ανδρέα Παπανδρέου για όλα και για όλους: την πολιτική, τις επιλογές του, τις αποφάσεις του, τις… γυναίκες. 









  •   Μελίνα Μερκούρη: Είκοσι χρόνια χωρίς την επιβλητική παρουσία της, χωρίς την ακαταμάχητη γοητεία της, χωρίς τη χαρακτηριστική φωνή της, το πάθος της και την αποφασιστικότητά της να πετυχαίνει τους στόχους της. Είκοσι χρόνια χωρίς την έμπειρη πολιτικό, καθώς στις 6 Μαρτίου 2014 συμπληρώνονται δύο δεκαετίες από το θάνατό της .



  •    Μελίνα Μερκούρη: η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού. Η πρώτη γυναίκα που κηδεύτηκε με τιμές εν ενεργεία Πρωθυπουργού. Παλλαϊκή η συμμετοχή στην κηδεία. Μια κηδεία που συντάραξε την Αθήνα, όπως εκείνη: του Ιωάννη Καποδίστρια, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, του Κωστή Παλαμά,  του Γεωργίου Παπανδρέου του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Ανδρέα Παπανδρέου, του Γιώργου Σεφέρη,  του μακαριστού Χριστόδουλου, του Αλέκου Παναγούλη, του Πέτρουλα, του Λαμπράκη…  






… Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτογράψει κανείς;

  •  Ποιός δε θυμάται τη χαρακτηριστική φράση – αντίδραση της, όταν οι συνταγματάρχες της χούντας της αφαίρεσαν την Ελληνική Ιθαγένεια:

«Γεννήθηκα Ελληνίδα και θα πεθάνω Ελληνίδα.
Ο Παττακός γεννήθηκε φασίστας και φασίστας θα πεθάνει»

  • Ποιός δε θυμάται τη συμβουλή της προς τη Δήμητρα Λιάνη:

«Κοριτσάκι μου, αν τον αγαπάς,
πάρτον και ΦΥΓΕΤΕ»

Και πάνω απ’ όλα:

  •        Ποιος δε θυμάται τη φράση της:

«αν με ρωτήσετε εάν ζω όταν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, σας λέω πως ΝΑΙ, θα ΖΩ!. Αλλά κι’ ακόμη αν δε ζω πια, θα ΞΑΝΑΓΕΝΝΗΘΩ»!..






Μια συμβολική – και πάντα επίκαιρη – φράση που είχα την τύχη και την ευτυχία να την ακούσω από το στόμα της σε μια κατ’ ιδίαν συνάντησή μας, καθώς για τη Μελίνα «η φιλία έπαιζε τον πιο σημαντικό ρόλο !..»

ΑΙΣΘΗΤΗ Η ΑΠΟΥΣΙΑ

Ιδιαίτερα αισθητή η απουσία της Μελίνας στις μέρες μας και στην εποχή που βιώνουμε, καθώς «κανένα άλλο πρόσωπο δεν συμβόλισε στην πολιτική ταυτόχρονα την ελληνικότητα και τον πολιτισμό όσο η γυναίκα, την οποία ο διεθνής τύπος της εποχής αποκαλούσε  «τελευταία ελληνίδα θεά».

Κι όπως έγραψε πρόσφατα η πιστή γραμματέας και φίλη της Εμμανουέλα Παυλίδου : «… στις μέρες μας λείπει τρομερά μια προσωπικότητα σαν αυτή της Μελίνας.  Της Μελίνας που ήξερε να απαιτεί και να διεκδικεί με ειλικρίνεια και δύναμη ψυχής.   Για κείνη, «η Ελλάδα ήταν το πάθος της.  Την ήθελε πάντα στην πρώτη σελίδα …».

 




Μελίνα Μερκούρη :  Ήταν η Μελίνα των «Μαρμάρων του Παρθενώνα».   Των «Παιδιών του Πειραιά».  Της «Στέλλας».  Του «Ποτέ την Κυριακή»….                                         Η Μελίνα μας!..

Σε μια συνέντευξή της στην ΕΡΤ  είχε πει :

« Ο Πολιτισμός και ο Τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία.  Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστήσει για τον Πολιτισμό.  Η Ελλάδα αυτό είναι.  Η κληρονομιά της .  Η Περιουσία της.  Κι αν το χάσουμε αυτό, δεν είμαστε κανείς».





Φόρο τιμής λοιπόν το σημερινό σημείωμά μας στην ελληνίδα ηθοποιό και πολιτικό Μελίνα Μερκούρη.  Την πολιτικό «που συμπύκνωσε και συμβόλισε το πρόσωπο μιας Ελλάδας, αγωνιζόμενης ενάντια στη βαρβαρότητα με μοναδικό όπλο τον πολιτισμό !..»

… Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να επιστρέψουν γρήγορα στην Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για …  να δούμε και τούτο :


«Να ξαναγεννηθεί η Μελίνα…»


Άλλωστε, την έχουμε ικανή και άξια από…κει που είναι - γιατί όχι - να το κάνει!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: