Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Εν όψει της 79ης ΔΕΘ…




Θα ελαχιστοποιηθούν άραγε οι επισκέψεις μας στο … λογιστή & στον έφορο της γειτονιάς μας;





                                                                                         


    Υπογράφει
                                                                                          ο Γιώργος Καραχάλιος
 Δημοσιογράφος – Φιλόλογος








Διαχρονικός και πάντα επίκαιρος ο Κώστας Μητρόπουλος, καθώς με το καυστικό πενάκι του σκιαγραφεί καθημερινά την τρέχουσα ειδησεογραφία…
Μια ειδησεογραφία που τον τελευταίο καιρό μονοπώλησε ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος τελικά αποδείχθηκε  …ΕΝΦΙΑλτης για τους Έλληνες!...
Και τούτο, καθώς οι συντάκτες αυτού του «τερατουργήματος», όχι μόνον απέδειξαν πως ενδεχομένως παλιότερα να είχαν μείνει μεταξεταστέοι  στα Μαθηματικά, αλλά – (και το κυριότερο) – προκάλεσαν εγκεφαλικά στους φορολογούμενους και κατέστησαν …τους λογιστές και τους φοροτεχνικούς περισσότερο απαραίτητους από τους γιατρούς!...
Ανεξάρτητα, ωστόσο, από ποια τροπή θα πάρει ο Ενιαίος Φόρος για τα ακίνητα και ποιες διορθωτικές κινήσεις θα γίνουν, ο «φακός της επικαιρότητας» εστιάζεται αυτές τις μέρες στην 79η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, καθώς η «καρδιά» της οικονομίας… χτυπά στη συμπρωτεύουσα.
… Στη «Νύμφη του Βορρά»,  για την οποία ο Σεπτέμβριος έχει χαρακτηρισθεί – πάλαι ποτέ – ως ο «Μήνας της Θεσσαλονίκης».
Και τούτο, καθώς κατά τη διάρκεια λειτουργίας της ΔΕΘ, ο Σεπτέμβριος «εγκυμονεί» εξαγγελίες, ανακοινώσεις μέτρων, δηλώσεις και αντι-δηλώσεις, σχόλια, εκτιμήσεις, παρατηρήσεις, απόψεις και διαλεκτική αντιπαράθεση. Και όχι μόνον.
Άλλωστε, είθισται η ΔΕΘ να αποτελεί «βήμα εξαγγελιών» οικονομικών πακέτων και η ομιλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού στα εγκαίνια να καλλιεργεί εκ των προτέρων πολλές προσδοκίες.
Ωα εκ τούτου, η φετινή ομιλία του Πρωθυπουργού «οριοθετεί» ιδιαίτερο ενδιαφέρον, υπό το πρίσμα μιας κρίσιμης καμπής στην πορεία για τη σταθεροποίηση της οικονομικής κατάστασης, αλλά και μιας περιόδου κατά την οποία …ζυγίζονται πολλά πράγματα για τη χώρα.
Δεδομένη εξ άλλου χαρακτηρίζεται η δημοσιογραφική πληροφόρηση που κάνει λόγο πως ο Αντώνης Σαμαράς θα παρουσιάσει ένα οδικό χάρτη με στοχευμένες ελαφρύνσεις  βαρών, με διόρθωση ορισμένων άλλων και με συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
Ελαφρύνσεις και δικαιοσύνη που με ανυπομονησία περιμένουν να ακούσουν οι πολίτες από τα πρωθυπουργικά χείλη, καθώς φοροκαταιγίδα έχει πλήξει τελευταία τους Έλληνες, εξαντλώντας τη φοροδοτική τους  ικανότητα και δημιουργώντας έναν ασφυκτικό βρόγχο, μια θηλιά και έναν κλοιό υπερφορολόγησης για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Είναι κοινά αποδεκτό άλλωστε πως από το 2010 μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν φορολογηθεί επτά(!) φορές περισσότερο, ο φόρος για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι αυξημένος έως και εννέα (!) φορές, ενώ το συνολικό ποσό που θα πληρώσουν – ενδεχομένως – οι φορολογούμενοι για τα ακίνητα αυξήθηκε περίπου 800%!...     
Κι όταν,  τόσο οι  … «απλοί αετονύχηδες», όσο και οι μικρομεσαίοι φοροκοπανατζήδες και  μεγαλοκαρχαρίες απολαμβάνουν «νομότυπα» την ασυλία, εκμεταλλευόμενοι εν πολλοίς την ενδεχόμενη «σκόπιμη» ανικανότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.
Αντίθετα, η υπερφορολόγηση στα συνήθη υποζύγια :
·        έχει χτυπήσει … κόκκινο,
·        η φοροδοτική ικανότητά τους έχει πλέον εξαντληθεί,
·        ο κόσμος δεν αντέχει άλλους φόρους, ενώ
·        οι καρεκλοκένταυροι υπηρεσιακοί παράγοντες θα πρέπει ν’ αφήσουν στην άκρη τους ερασιτεχνισμούς, να δουν κατάματα την ελληνική πραγματικότητα και να πάψουν τελικά να δίνουν, με τα τερατουργήματά τους, μια δυνατή γροθιά στο στομάχι του κάθε οικογενειάρχη !..

Παράλληλα, ο φόρος για την ακίνητη περιουσία – εξωπραγματικός  και συνάμα εξοντωτικός – θα πρέπει να είναι πάνω απ΄  όλα λογικός και δίκαιος και το πρόβλημα θα πρέπει να εξεταστεί από μηδενική βάση.

Όλα αυτά, φυσικά, θα εξαρτηθούν από το … «παζάρι», με την Τρόικα, στο Παρίσι, για φοροελαφρύνσεις και μέτρα ανακούφισης των αδυνάτων και ιδιαίτερα από την κρίσιμη σημερινή συνάντηση των ελλήνων υπουργών με τους δανειστές μας. 
… «Κοντός ψαλμός αλληλούια»…

**********************

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, επιτακτική φαντάζει η αναγκαιότητα για μείωση της φορολογίας και προφανείς χαρακτηρίζονται οι αναγκαίες διορθώσεις.
Και τούτο, καθώς – εκτός των άλλων – ΔΕΝ υπάρχουν άλλωστε και τα εισοδήματα των φορολογούμενων που θα τους βοηθούσαν να εξυπηρετήσουν και να ανταποκριθούν σ’ αυτές τις φορολογικές υποχρεώσεις  τους !

Διαφορετικά, κινδυνεύει σε κάθε στιγμή μια πιθανή και ενδεχόμενη «άρνηση πληρωμής»  να μετατραπεί σε … «ΔΙΚΑΙΩΜΑ»!



Δεν υπάρχουν σχόλια: