Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Γιαννιτσά: Εξήντα μαθητές δημοτικών σχολείων ζωγράφισαν την ποντιακή φορεσιά

Εξήντα μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων των Γιαννιτσών του νομού Πέλλας έπιασαν τις μπογιές και τους μαρκαδόρους και βάζοντας μπόλικη φαντασία ζωγράφισαν παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές. Τα έργα τέχνης των μικρών ζωγράφων αποτυπώθηκαν σ' ένα πολυτελές λεύκωμα, που εξέδωσε η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων της πόλης των Γιαννιτσών.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στο διαγωνισμό ζωγραφικής για την ποντιακή φορεσιά, έπειτα από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευξείνου Λέσχης, κατάφεραν να αποδείξουν πως η παράδοση παραμένει ζωντανή. Τα έργα τους, στα οποία κυριαρχούν απλόχερα θερμά, ζωντανά χρώματα, συμπεριλαμβάνονται στο λεύκωμα, με τίτλο «Τα χρώματα στην παράδοση», σε επιμέλεια του καθηγητή Παναγιώτη Αμοιρίδη.
«Ουσιαστικά, ο διαγωνισμός ήταν μια δοκιμασία. Αντέχει η παράδοση μας; Θα υπάρξουν συμμετοχές; Η απάντηση των παιδιών ήταν έκπληξη για εμάς. Εξήντα συμμετοχές. Εξήντα αγόρια και κορίτσια έδωσαν τη δική τους απάντηση. Η παράδοση εξακολουθεί να είναι ζωντανή, όταν τροφοδοτεί σύγχρονες δράσεις», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Γιαννιτσών, Δημήτρης Γρηγοριάδης, σχετικά με το εγχείρημα.
Κείμενο: Αναστασία Καρυπίδου


ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: