Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Κουκλοθέατρο για μικρούς και μεγάλους

Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA)
Βραδιές κουκλοθέατρου

Κάθε Πέμπτη στις 22:00 παραστάσεις για ενήλικες


Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30 παραστάσεις για παιδιά & όχι μόνο
Αίθουσα: BLACK BOX

Συνεχίζεται,  μέχρι το Μάιο του 2011, η επιτυχημένη συνεργασία του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης με  το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ένωσης Κουκλοθέατρου (UNIMA), που προσφέρει σε μικρούς και ενήλικες ξεχωριστές παραστάσεις κουκλοθέατρου.
Το Πρόγραμμα Δεκεμβρίου 2010
Βραδιές Κουκλοθέατρου για Μεγάλους
Κάθε Πέμπτη στις 22:00
Εισιτήριο: 10€

Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010  
Κουκλοθέατρο ΚαραμπόλαΠαράσταση: Η Λίμνη το 'σκασε

«Η  ΛΙΜΝΗ ΤΟ ΣΚΑΣΕ»
Διάρκεια 45’
                                
ΚΕΙΜΕΝΟ Φαίη Ρεϊζίδου     
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ  ΚΟΥΚΛΑΣ Φαίη Ρεϊζίδου, Χριστίνα Στουραϊτη      
ΚΟΥΚΛΟΠΑΙΖΟΥΝ Φαίη Ρεϊζίδου, Αγγελική Βλασσοπούλου, Χριστίνα Στουραϊτη,
ΚΡΟΥΣΤA Λαμπρίνα Αρβανιτίδου 
Εδώ και μέρες στα Λιανοχορταρούδια το νερό της λίμνης λιγοστεύει. Πρώτος το καταλαβαίνει ο Βάτραχος και φωνάζει τα ζώα να τους το ανακοινώσει. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να αποκαταστήσουν το νερό της λίμνης αλλά δεν είναι και τόσο εύκολο. Τότε παρουσιάζεται ο Γάτος και  υπόσχεται να τους βοηθήσει. Τα ζώα μην έχοντας άλλη λύση τον εμπιστεύονται. Τα πράγματα όμως πηγαίνουν απ’ το κακό στο χειρότερο! Τα δέντρα ξεραίνονται, τα ζώα κοντεύουν να αφανιστούν, και το νερό χάνεται κατά ένα περίεργο τρόπο. Παράξενα πράγματα! θα καταφέρουν άραγε οι Λιανοχορταριώτες  να σώσουν τον τόπο τους; Και πως θα το κάνουν αυτό;

Ένα διαδραστικό παραμύθι με  ζωντανή μουσική από παραδοσιακά ακούσματα. Η ιστορία αυτή είναι εμπνευσμένη  από παιχνίδια, τραγούδια και πράγματα που μοιραζόμαστε τον τελευταίο καιρό με  παιδιά που φιλοξενούνται στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου. Το νανούρισμα στα περσικά « όλα λόιε λόιε » μας το έμαθαν αυτά τα παιδιά και οι μαμάδες τους.   
K O Υ Κ Λ Ο Θ Ε Α Τ Ρ Ο     Κ Α Ρ Α Μ Π Ο Λ Α                                                            
 Το κουκλοθέατρο Καραμπόλα γεννήθηκε το  1996 στη Ρόδο. Πραγματοποίησε παραστάσεις και εργαστήρια κατασκευής κούκλας στο Εθνικό Θέατρο της πόλης, σε σχολεία, στα χωριά της Ρόδου και στα γύρω νησιά μέχρι τον Οκτώβριο του  2004. Τα τελευταία 6 χρόνια εδρεύει στην Αθήνα και δίνει παραστάσεις σε  μουσεία, σχολεία, και ιδρύματα για παιδιά με ειδικές ανάγκες. Από το 2009 συνεργάζεται με την μη κυβερνητική οργάνωση των Γιατρών του Κόσμου στην Ελλάδα και πραγματοποιεί εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού και κατασκευή κούκλας με χαρτοπολτό καθώς και παραστάσεις για  παιδιά προσφύγων  που φιλοξενούνται  στον Ξενώνα των Γιατρών του Κόσμου στην Αθήνα.


Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010
Θέατρο Μαριονέτας Αντάμαπανταχού
Παράσταση: Της Μουσικής τα Νήματα

“της μουσικής τα νήματα”
Μια κωμική παράσταση αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών από διάφορα μέρη του κόσμου και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετέχουν από την μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθέατρου και από την άλλη σε μια παράσταση παντομίμας με πρωταγωνιστές τους ίδιους                                                                                                          Ένας απρόβλεπτος διάλογος (χωρίς λόγια) μεταξύ τόσο των κουκλοπαικτών όσο και των μαριονεττών που λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα τους δημιουργούνται κάποια “προβληματάκια”... επί σκηνής.                                                                                                                                   Ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια belli dance , ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασικούς βιολιστές , ένας κιθαρίστας με ένα ντράμερ του Rock συγκροτήματος  "The Strings"  και ένας μικρός βιολιστής είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης.
Η παράσταση
Πρόκειται για συνδυασμό θεάτρου μαριονέτας και παντομίμας.
Οι χορογραφίες , το χιούμορ, οι ανατροπές , ο ρυθμός και η ανυπαρξία κειμένου είναι στοιχεία που συντελούν στο ότι η παράσταση παρακολουθείται εξίσου ευχάριστα απ' όλες τις ηλικίες, ενώ έχει ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα , Ιταλία, Κύπρο και Τενερίφη(Κανάριοι νήσοι)
Οι μαριονέτες, κατασκευασμένες από ξύλο και χαρτοπολτό, κινούνται με πολύπλοκους μηχανισμούς, όπου ο χειρισμός απαιτεί συγχρονισμό και ακρίβεια, αναδεικνύοντας κάθε λεπτομέρεια στην κίνηση τους.
Διάρκεια : 50 min
Ηλικές: Aπευθύνεται σε κοινό ηλικίας 6 ετών και άνω

Σκηνοθεσία, κατασκευή κούκλας, επιμέλεια μουσικής και σκηνικών:                                Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ                                                                           Εμψυχωτές:     Νίκος Τόμπρος -Ελένη Παναγιώτου
Περισσότερες πληροφορίες  και DVD demo στο site: http://www.antamapantahou.gr/
Το εργαστήρι κατασκευής & θεάτρου μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ δημιουργήθηκε από τον Νίκο Τόμπρο και την Ελένη Παναγιώτου, κουκλοποιούς και κουκλοπαίκτες με έδρα τα Βασιλικά Ευβοίας.
Από το 1994 δίνει παραστάσεις στο δρόμο, σε θέατρα, σε σχολεία, σε δήμους και σε διεθνή φεστιβάλ στην Ελλάδα (Κιλκίς) και στο εξωτερικό (Γαλλία, Πορτογαλία, Σερβία, Tενερίφη , Κύπρο & Ιταλία).
Έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες από τον χώρο της μουσικής, του θεάτρου και του τσίρκο (Nenad Jelic, Άγαμοι Θύται, Luca Regina κ.α) Έχει διοργανώσει σεμινάρια κατασκευής και κίνησης κούκλας για παιδιά και ενήλικες (με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και τη Ν.Ε.Λ.Ε) καθώς και φεστιβάλ κουκλοθεάτρου & καραγκιόζη στα Βασιλικά Ευβοίας.
Από το 1996 ασχολείται αποκλειστικά με τη λεπτομέρεια στο χειρισμό της μαριονέτας και χρησιμοποιεί την παντομίμα σαν μέσο αφήγησης και επικοινωνίας κουκλοπαίκτη-κούκλας-κοινού.



Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010
Εικαστικό Θέατρο Κούκλας Πράσσειν Άλογα
Παράσταση: Γοργόνα, Γοργονίτσα

«ΓΟΡΓΟΝΑ, ΓΟΡΓΟΝΙΤΣΑ»
Εμπνευσμένο από το γνωστό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, ηθοποιία: Εμμανουέλα Καποκάκη
Μουσική σύνθεση:  Κώστας Mπεβεράτος
Κατασκευή κούκλας-κουστουμιού- σκηνικού: Μαρία Μυλωνά, Ελευθερία Δανιηλίδη
Διδασκαλία χορού  κοιλιάς:  Άννα Γεωργάτσου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  60 λεπτά                         


Μια one woman performance, μια ποιητική παράσταση για όλες τις ηλικίες. H βαθιά αγάπη που θα νιώσει η μικρή γοργόνα για τον πρίγκιπα που θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι.
 Ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια ενωμένα είναι η βάρκα του πρίγκιπα, στο ναυάγιο κομματιάζονται δίνοντας δύο παπούτσια που η γοργόνα τα κρατάει σαν ενθύμιο του αγαπημένου της, όταν θα αποκτήσει πόδια θα τα φορέσει και θα γίνουν το όχημα στο ταξίδι της θηλυκότητας.
Ευφάνταστο σκηνικό που μεταβάλλεται, κούκλες διαφόρων μεγεθών που ξεχωρίζουν για την πλαστικότητα και τα έντονα χρώματά τους. Έντονη δράση και αυθεντική μουσική μεταφέρει το θεατή στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού με χιούμορ και ευαισθησία.
 Οι κύριοι τρεις χαρακτήρες υπάρχουν σε κούκλες άμεσης κίνησης, συνδιαλέγονται με την ηθοποιό που υποδύεται την γοργόνα. Έτσι η γοργόνα εκφράζεται δισυπόστατα, σαν κούκλα που είναι η εξωτερική της εικόνα, και σαν ηθοποιός  που είναι η ψυχολογική, εσωτερική της κατάσταση. Η μάγισσα είναι ένα επιβλητικό, αστείο σύνθετο τέρας με τεχνική mappet. Οι τρεις φίλοι της είναι αντικείμενα που παίζουν με τις αισθήσεις. Οι γοργόνες αδελφές της είναι δαχτυλόκουκλες. Το φεγγάρι είναι μια πρωτόγονη μάσκα. Το σκηνικό δημιουργεί ένα χώρο που παίζει με την διαφάνεια.

H ομάδα του Εικαστικό Θεάτρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την  Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) Προτείνει ένα  θέαμα  με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Έχει κάνει δεκατέσσερις θεατρικές παραγωγές σε Αθηναϊκά Θέατρα(και στο Εθνικό θέατρο), φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή(με τιμητικά βραβεία), δήμους και σχολεία. Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 


Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010
Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!
Παράσταση: Φασουλής, Ιστορία Έρωτα και Θανάτου

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010
Κουκλοθέατρο Αγιούσαγια!
Παράσταση: Φασουλής, Ιστορία Έρωτα και Θανάτου

ΦΑΣΟΥΛΗΣ – μια ιστορία έρωτα και θανάτου
Ο θεός έχει προαιώνια έχθρα με τους κουκλοπαίκτες. Του είναι αδύνατο να ανεχτεί ότι κάποιος εκτός αυτού δίνει ζωή στην άψυχη ύλη.  Τον εξοργίζει δε ακόμη περισσότερο το γεγονός ότι οι άνθρωποι βρήκαν τρόπους να υποφέρουν τον θάνατο –ή τη γεμάτη θάνατο ζωή τους- με χάρη. Το γέλιο αμφισβητεί ευθέως και παντοιοτρόπως τη σοβαρότητα της κατάστασης.  Φοβάμαι λιγότερο ότι έχω περιγελάσει.
Ιστορία έρωτα και θανάτου: Το κουκλοθέατρο ως  απόλυτη παρωδία της γέννησης του είδους μας και της ύπαρξής του στον κόσμο τούτο. Ο Φασουλής δεν είναι επαναστάτης, απλώς δεν έχει καμία ηθική αναστολή, καθώς υλοποιεί ταυτόχρονα το πολύ καλό και το πολύ κακό σε μια αρμονική συνύπαρξη.  Εραστής και φονιάς, έρχεται αντιμέτωπος με όλα σε μια σχέση παιδιού με το παιχνίδι του: η ζωτική σοβαρότητα στην  εξερεύνηση του κόσμου, ταυτόχρονα με την ελαφρότητα της άγνοιας και της μη φορτισμένης συνείδησης και μνήμης. Αναλαμπές που φωτίζουν την έμφυτη τάση ελευθεριότητας του Φασουλή, τον οδηγούν στις πράξεις του.
Η παραδοσιακή τεχνική του παλιού κωμικού: ο φόνος είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να περάσεις στην επόμενη σκηνή του έργου. Η τελική αναμέτρηση, με τον ίδιο τον Χάρο, αποκαλύπτει τελικά τη μόνη συνειδητή (;) ιδιότητα του Φασουλή: χτυπώντας το καμπανάκι λήξης της παράστασης αναγνωρίζει την φύση του –καθώς και του Χάρου- ως κούκλα  και αυτό -ακυρώνεται προκειμένου να ακυρώσει και τον αντίπαλό του. Μετά την παράσταση, οι κούκλες πεθαίνουν. Οι άνθρωποι συνεχίζουν.
Η Ελλάδα έχει δύο παραδοσιακούς κωμικούς χαρακτήρες. Τον Καραγκιόζη και τον Φασουλή. Ο Καραγκιόζης είναι φιγούρα του θεάτρου σκιών και έφτασε από την Τουρκία. Ο Φασουλής είναι γαντόκουκλα και λέγεται πως είναι άμεσος αδερφός του Ιταλού Fagiolino (και φυσικά μέλος της μεγάλης οικογένειας των Pulchinella, Punch, Kasper, Petruska, κλπ).  Έφτασε στην Ελλάδα από την Ιταλία, το 1840. Πριν από το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν ήδη γνωστός στην Αθήνα. Στην αρχή του 20ού και μέχρι το 1930 περίπου, υπήρξε σοβαρός ανταγωνιστής του Καραγκιόζη, αλλά και σύντροφός του, αφού πολλοί καραγκιοζοπαίχτες έπαιξαν και το Φασουλή. Καθώς η ανατολίτικη επιρροή στην Ελλάδα είναι πιο ισχυρή, ο Καραγκιόζης επικράτησε πάντα ως ο κατεξοχήν λαϊκός κωμικός ήρωας.

Στον δικό μας ΦΑΣΟΥΛΗ, το κείμενο έχει αφαιρεθεί, οι φωνές έχουν πλήρως παραμορφωθεί, οι μορφές έχουν αλλάξει. Η παράσταση διατηρεί όλα τα καρναβαλικά χαρακτηριστικά και σημάδια της και επικεντρώνεται σε αυτά σαν ένα παγκόσμιο χαρακτηριστικό του λαϊκού κουκλοθέατρου, με στόχο την παραγωγή ενός συμπαγούς κωμικού αποτελέσματος, πάντα οικείου και πάντα σύγχρονου.
 "ΦΑΣΟΥΛΗΣ"
Παραδοσιακή καρναβαλική κωμική παράσταση κουκλοθεάτρου
Διάρκεια: 45’ - 50’
Ο Φασουλής είναι μια παράσταση σχεδιασμένη για να παίζεται στο δρόμο, αλλά μπορεί εύκολα και δυναμικά να παρουσιαστεί σε οποιοδήποτε χώρο. Χωρίς κείμενο, με φωνές, ζωντανή μουσική και ήχους, πολύ έντονη δράση και κίνηση.
Οι κούκλες είναι γαντόκουκλες, σκαλισμένες σε ξύλο φλαμουριάς.
Κατασκευές και ερμηνεία: Στάθης Μαρκόπουλος
***



Κουκλοθέατρο για Μικρούς & Μεγαλύτερους
Κάθε Κυριακή στις 11:00 & στις 17:30
Αίθουσα: BLACK BOX
Εισιτήριο: 8€


Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2010
Κουκλοθέατρο Αντάμαπανταχού
Παράσταση: Της Μουσικής τα Νήματα

“της μουσικής τα νήματα”
Μια κωμική παράσταση αποτελούμενη από ξεχωριστά σκετς με 11 μαριονέτες σε ρόλους μουσικών από διάφορα μέρη του κόσμου και δύο κουκλοπαίκτες που συμμετέχουν από την μια πλευρά σε μια παράσταση κουκλοθέατρου και από την άλλη σε μια παράσταση παντομίμας με πρωταγωνιστές τους ίδιους                                                                                                          Ένας απρόβλεπτος διάλογος (χωρίς λόγια) μεταξύ τόσο των κουκλοπαικτών όσο και των μαριονεττών που λόγω του ιδιόμορφου χαρακτήρα τους δημιουργούνται κάποια “προβληματάκια”... επί σκηνής.                                                                                                                                   Ένας λαϊκός κρουστός με μια ανατολίτισσα χορεύτρια belli dance , ένας ακορντεονίστας με μια τσιγγάνα τραγουδίστρια, ένας παραδοσιακός ουτίστας με 3 κλασικούς βιολιστές , ένας κιθαρίστας με ένα ντράμερ του Rock συγκροτήματος  "The Strings"  και ένας μικρός βιολιστής είναι οι πρωταγωνιστές της παράστασης.
Η παράσταση
Πρόκειται για συνδυασμό θεάτρου μαριονέτας και παντομίμας.
Οι χορογραφίες , το χιούμορ, οι ανατροπές , ο ρυθμός και η ανυπαρξία κειμένου είναι στοιχεία που συντελούν στο ότι η παράσταση παρακολουθείται εξίσου ευχάριστα απ' όλες τις ηλικίες, ενώ έχει ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ σε Ελλάδα , Ιταλία, Κύπρο και Τενερίφη(Κανάριοι νήσοι)
Οι μαριονέτες, κατασκευασμένες από ξύλο και χαρτοπολτό, κινούνται με πολύπλοκους μηχανισμούς, όπου ο χειρισμός απαιτεί συγχρονισμό και ακρίβεια, αναδεικνύοντας κάθε λεπτομέρεια στην κίνηση τους.
Διάρκεια : 50 min
Ηλικές: Aπευθύνεται σε κοινό ηλικίας 6 ετών και άνω

Σκηνοθεσία, κατασκευή κούκλας, επιμέλεια μουσικής και σκηνικών:                                Θέατρο μαριονέτας ΑΝΤΑΜΑΠΑΝΤΑΧΟΥ                                                                           Εμψυχωτές:     Νίκος Τόμπρος -Ελένη Παναγιώτου
Περισσότερες πληροφορίες  και DVD demo στο site: http://www.antamapantahou.gr/


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010
Θέατρο Κούκλας Artoo Paspartoo
Παράσταση: Ο Παπουτσής και ο Καλικάντζαρης

 Ο ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΗΣ
ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 50’
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ: Κατασκευές – Εμψύχωση κουκλών : Σταυριάνα Κουσκουβελάκου, Σπύρος Καρράς
ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: Σπύρος Καρράς
ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ: Μαυρομάτα Χανιώτου

Παραμονές Χριστουγέννων και στο μικρό τσαγκαράδικο, η κυρά- Κλημεντίνη, η πονηρή σύζυγος του τσαγκάρη, καταστρώνει φιλόδοξα σχέδια που, όπως νομίζει, θα της αποφέρουν πολλά κέρδη!! Άραγε, ο κυρ-Πετρής, ο αγαθός άνδρας της, συμφωνεί με τα σχέδιά της αυτά; Και τι ρόλο μπορεί να παίξει ένας μικρός σκανδαλιάρης καλικάντζαρος, που κατά λάθος τρυπώνει στο μικρό μαγαζάκι..;
Ένα χριστουγεννιάτικο μουσικό παραμύθι που μέσα από αστείες αλλά και τρυφερές στιγμές μας θυμίζει την αξία της προσφοράς και τη δύναμη της αγάπης..!
ΤΕΧΝΙΚΗ: Επιτραπέζια κούκλα άμεσου χειρισμού με sticks.
Κούκλες φυσικού μεγέθους τύπου MAROT.

Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 2,5 – 7 ετών.

Η ομάδα Artoo Paspartoo δραστηριοποιείται στο χώρο του θεάτρου κούκλας, δίνοντας παραστάσεις σε κρατικούς και ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, ενώ παράλληλα συνεργάζεται και με πολιτιστικούς φορείς. Επίσης, διοργανώνει δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.


Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010
Εικαστικό Θέατρο Κούκλας Πράσσειν Άλογα
Παράσταση:  Γοργόνα, Γοργονίτσα

«ΓΟΡΓΟΝΑ, ΓΟΡΓΟΝΙΤΣΑ»
Εμπνευσμένο από το γνωστό παραμύθι του Χ. Κ. Άντερσεν

Σκηνοθεσία, σκηνογραφία, σενάριο, ηθοποιία: Εμμανουέλα Καποκάκη
Μουσική σύνθεση:  Κώστας Mπεβεράτος
Κατασκευή κούκλας,κουστουμιού σκηνικού: Μαρία Μυλωνά, Ελευθερία Δανιηλίδη
Διδασκαλία χορού  κοιλιάς:  Άννα Γεωργάτσου
ΔΙΑΡΚΕΙΑ:  60 λεπτά                         

Μια one woman performance, μια ποιητική παράσταση για όλες τις ηλικίες. H βαθιά αγάπη που θα νιώσει η μικρή γοργόνα για τον πρίγκιπα που θα την κάνει να λάμψει σαν φεγγάρι.
 Ένα ζευγάρι ψηλοτάκουνα παπούτσια ενωμένα είναι η βάρκα του πρίγκιπα, στο ναυάγιο κομματιάζονται δίνοντας δύο παπούτσια που η γοργόνα τα κρατάει σαν ενθύμιο του αγαπημένου της, όταν θα αποκτήσει πόδια θα τα φορέσει και θα γίνουν το όχημα στο ταξίδι της θηλυκότητας.
Ευφάνταστο σκηνικό που μεταβάλλεται, κούκλες διαφόρων μεγεθών που ξεχωρίζουν για την πλαστικότητα και τα έντονα χρώματά τους. Έντονη δράση και αυθεντική μουσική μεταφέρει το θεατή στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού με χιούμορ και ευαισθησία.
 Οι κύριοι τρεις χαρακτήρες υπάρχουν σε κούκλες άμεσης κίνησης, συνδιαλέγονται με την ηθοποιό που υποδύεται την γοργόνα. Έτσι η γοργόνα εκφράζεται δισυπόστατα, σαν κούκλα που είναι η εξωτερική της εικόνα, και σαν ηθοποιός  που είναι η ψυχολογική, εσωτερική της κατάσταση. Η μάγισσα είναι ένα επιβλητικό, αστείο σύνθετο τέρας με τεχνική mappet. Οι τρεις φίλοι της είναι αντικείμενα που παίζουν με τις αισθήσεις. Οι γοργόνες αδελφές της είναι δαχτυλόκουκλες. Το φεγγάρι είναι μια πρωτόγονη μάσκα. Το σκηνικό δημιουργεί ένα χώρο που παίζει με την διαφάνεια.

H ομάδα του Εικαστικό Θεάτρο Κούκλας «Πράσσειν Άλογα» ιδρύθηκε το 1997 από την  Εμμανουέλα Καποκάκη, πτυχιούχο της Ανωτάτης Σχολής Θεάτρου Κούκλας (Charleville-Mezières, Γαλλία) Προτείνει ένα  θέαμα  με συνδυασμό δράσης κούκλας και ηθοποιού, ξεφεύγοντας από το παραδοσιακό κουκλοθέατρο. Οι παραστάσεις της προσεγγίζουν τον θεατή με τρόπο διαφορετικό από το θέατρο λόγου, λειτουργώντας μέσα από τη γλώσσα της εικόνας, του συμβόλου, του αρχετύπου, παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο θέαμα, για παιδιά και ενήλικες θεατές. Οι κούκλες της είναι διαφορετικών τεχνικών και έχουν ιδιαίτερο εικαστικό ενδιαφέρον. Έχει κάνει δεκατέσσερις θεατρικές παραγωγές σε Αθηναϊκά Θέατρα(και στο Εθνικό θέατρο), φεστιβάλ Ελληνικά και Διεθνή(με τιμητικά βραβεία), δήμους και σχολεία. Παραδίδει σεμινάρια και αναλαμβάνει κατασκευές. Επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.
 
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 117 78,  τηλ. 210 3418 550,  φαξ.  210 3418 570
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο : info@mcf.gr Ιστοσελίδα:  www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος)
Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση
Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην
Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr

Εισιτήρια προπωλούνται και στα PUBLIC:
- Συντάγματος, Καραγεώργη Σερβίας 1, Πλ. Συντάγματος, Αθήνα
Τηλ. 210 324 6210 begin_of_the_skype_highlighting, 210 324 6210      end_of_the_skype_highlighting
- Πειραιά, Γρηγορίου Λαμπράκη 152-154, Πειραιάς
Τηλ. 210 412 6400 begin_of_the_skype_highlighting,  210 412 6400      end_of_the_skype_highlighting
Ωράριο λειτουργίας
PUBLIC: Σάββατο, 09:00 – 20:00 Καθημερινές, 09:00 – 21:00
 Υποστηρικτές Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
Konstantinos
Christian Dior
Playground Productions

Χορηγοί  Επικοινωνίας Ιδρύματος Μ. Κακογιάννης
ελculture.gr
Ως 3
politismos.com.gr


Γραφείο Τύπου ΙΜΚ:  Χαρά Πετρούνια
210 52 44 648, 6972 710 991
 x-petrouyia@ath.forthnet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: