Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

                  «Λάθος είναι οι Γάλλοι -
                                 «Σωστοί» ίσως  οι Έλληνες;
  

 



                                                                                                Υπογράφει
                                                                                          ο Γιώργος Καραχάλιος
                                                                                       Δημοσιογράφος – Φιλόλογος


Η ΕΙΔΗΣΗ

Δεκαοχτώ ώρες κράτησε η πρόσφατη «αστυνομική κράτηση – μαρτύριο» για τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, καθώς ύστερα από την αποχώρησή του από την Αστυνομία, άκουσε δια… στόματος δικαστών τα … κακά χαμπέρια:

«αρχίζει σε βάρος του δικαστική έρευνα, καθώς κρίθηκε ύποπτος για αθέμιτη άσκηση επιρροής και δωροδοκία».

Ειδικότερα, φέρεται να χρησιμοποίησε την επιρροή του για να εμποδίσει έρευνα σχετικά με την προεκλογική εκστρατεία του 2007, ενώ γίνεται λόγος και για δωροδοκία δικαστή.

Άλλωστε, δεν είναι η πρώτη φορά που τα ΜΜΕ ασχολούνται με τα … «καμώματα» του Νικολά Σαρκοζί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

«Επί τάπητος» εξάλλου βρίσκονται και τα ερωτήματα:
·        «Γιατί τώρα έπιασαν το Νικολά;»
·        «Τι συνέβη και έπιασαν το Σαρκοζί;» κ.ο.κ.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, τα … «όνειρα για επιστροφή του στο Ελιζέ» φαίνεται πως «καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος για το Νικολά». Ακόμα και η ιταλίδα πεθερά του διατείνεται πως «είναι ακριβώς η στιγμή για να του κόψουν τα πόδια δια παντός»
*     *    *
·        Η ΓΕΛΟΙΟΓΡΑΦΙΑ

Το «σκηνικό»: μια υπέροχη παραλία, αμμουδιά, πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, ήλιος και γλάροι να πετούν στον ορίζοντα… Και στην καυτή άμμο να περπατά χέρι-χέρι ένα ζευγάρι. Η κυρία είναι πιο ψηλή από τον άνδρα.

Είναι … η Κάρλα και ο Νικολά

Η Κάρλα Μπρούνι, ανησυχώντας και τρέμοντας ολόκληρη, ρωτά:

«Λες να γίνω μια Βίκυ Σταμάτη;» και ο Νικολά με ήρεμο ύφος σπεύδει να την καθησυχάσει:

«Κολοκύθια τούμπανα. Στη χειρότερη περίπτωση να γίνεις μια Δήμητρα Παπανδρέου»:

Ο καταξιωμένος Δημήτρης Χατζόπουλος – δια της γραφίδος και των λόγων του – σε σκίτσο του που δημοσιεύτηκε, στις 2 Ιουλίου, στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».



·        Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑ – ΣΥΓΚΡΙΣΗ

Στο Παρίσι, ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας βρίσκεται στο… «κατώφλι του εδωλίου» καθώς οι ανακριτικές αρχές προσπαθούν να διακριβώσουν εάν ο Σαρκοζί άσκησε αθέμιτη επιρροή… 
Κι’ όμως τον συνέλαβαν και τον έθεσαν υπό κράτηση – έστω και προσωρινά – με την … «υπόνοια» της ενοχής και μόνον.

Στην Αθήνα, φαντάζεσθε να συνέβαινε με… συνοπτικές διαδικασίες κάτι τέτοιο;

Ή θα ήμασταν στο ίδιο «θέατρο Θεατές: Προ-ανακρίσεις και ανακρίσεις επι ανακρίσεων… συνεδριάσεις και συσκέψεις επί συσκέψεων… διαδικασίες επί διαδικασιών… σύσταση κοινοβουλευτικών εξεταστικών επιτροπών… έρευνες και έλεγχοι επί ελέγχων… αναβολές επί αναβολών… πορίσματα επί πορισμάτων κ.ο.κ.

·        Η ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Ωστόσο, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, δεν είναι και λίγοι αυτοί που – με τη συνδρομή των ελεγκτικών μηχανισμών και των δικαστικών αρχών – ενοχοποιήθηκαν για σκάνδαλα και κάποιοι απ’ αυτούς βρέθηκαν ή βρίσκονται πίσω από… τα κάγκελα.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς;

Το «βρώμικο 89», το σκάνδαλο καλαμποκιού, τον Κοσκωτά και τα pampers, την ΠΡΟΜΕΤ, την ΑΓΡΕΞ, το Μένιο, τον Πόπωτα, τον Τόμπρα, το Μαυράκη, το Λούβαρη, την Εταιρεία δολοφόνων, το έγκλημα του Χρηματιστηρίου, το Στέγκο και τον Πάχτα, το Mr Φρουτάκια, τους κουμπάρους και τα καρτέλ γάλακτος, το παραδικαστικό κύκλωμα, τα Λεοπαρντ και τα προβληματικά γερμανικά υποβρύχια, τις υποκλοπές, τη ζαρντινιέρα, το Χρήστο Ζαχόπουλο, το ηλιέλαιο, το Βατοπέδι, και όλους τους έγκλειστους σήμερα στη φυλακή διεφθαρμένους πολιτικούς μαζί με τους «παρατρεχάμενους» και τους «πέριξ αυτών»

·        Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

«Προ των πυλών», ωστόσο, Κώδικας δεοντολογίας… «δια χειρός Σαμαρά» για πρώην υπουργούς,  μέλη του υπουργικού συμβουλίου κ.α.

Στόχος: η δημιουργία δικλίδων ασφαλείας έναντι φαινομένων διαπλοκής.

Ανάμεσα στις επι μέρους «επισημάνσεις» που αφορούν στην ιδιωτική δραστηριότητα, τη σύγκρουση συμφερόντων, τις προηγούμενες αμειβόμενες δραστηριότητες και  η ακόλουθη (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή»):

·        Δεκτά από Υπουργούς είναι δώρα μόνο μικρής αξίας, τα οποία και θα καταχωρούνται «σε κατάλογο που τηρείται στο Γραφείο Πρωθυπουργού»

Η ΑΠΟΡΙΑ

-        «Και γιατί τώρα;», διερωτώνται κάποιοι…
-        «Ναι, τώρα. Έστω και τώρα…», απαντούν κάποιοι άλλοι και προσθέτουν «κάλλιο αργά, παρά ποτέ»…
-        «Μήπως μιλάμε για κυνήγι μαγισσών» ή για «πιάσ’ τα’ αβγό και κούρευτο», ανταπαντούν αμφιβάλλοντας οι πρώτοι…
-        «Ο χρόνος και τα γεγονότα θα δείξουν», αντιτείνονται οι δεύτεροι κα επισημαίνουν με νόημα: «όποιος δεν αντέχει τη ζέστη να βγεί από την κουζίνα»!..

Σε κάθε, ωστόσο, περίπτωση, κάποιος έχει δίκιο, κάποιος όχι… Δεν έχουν δίκιο όλοι μαζί. Ούτε όλοι έχουν δίκιο από λίγο – κατά το «ολίγον έγκυος»!..

Εκ του αποτελέσματος, άλλωστε θα κριθούν οι πάντες.


Ο  ψ  ό  μ  ε  θ  α 

Δεν υπάρχουν σχόλια: