Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

« Η ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΡΤ πρέπει εσπευσμένα να ΙΑΘΕΙ !..»



Υπογράφει ο Γιώργος ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ
Δημοσιογράφος – Φιλόλογος

… Η πρόσφατη επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής βρέθηκε στο επίκεντρο της τρέχουσας ειδησεογραφίας με την ΕΡΤ να … «φιγουράρει» - για άλλη μια φορά – στα πρωτοσέλιδα του ελληνικού και διεθνούς τύπου, αλλά και των ηλεκτρονικών εδόσεων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης .

… Την ΕΡΤ η οποία «κυριάρχησε» και στην πρόταση μομφής που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στην Εθνική Αντιπροσωπεία … Μια συνεδρίαση της Βουλής που κατέληξε σε … «θέατρο – προς μεριά Καραγκιόζ μπερντές» (ο χαρακτηρισμός ανήκει σε τρίτο πρόσωπο). Μια συνεδρίαση με τους … κορυφαίους του «θιάσου – χορού»  να ανταγωνίζονται όχι μόνο σε λόγια, ατάκες και διαξιφισμούς «κοτσαβάκηδων» αλλά και σε ανάλογη … «γλώσσα του σώματος» ... Και από την άλλη οι συμμετέχοντες  να χειροκροτούν  τις … «εξυπνάδες» και όχι τα επιχειρήματα.

    Φυσικά,  η … ανακατάληψη της ΕΡΤ ήταν μια εξέλιξη, την οποία όλοι την περίμεναν, αφού προ καιρού είχε προαναγγελθεί και σχεδόν κανέναν δεν εξέπληξε, καθώς σε κάθε περίπτωση η νομιμότητα έπρεπε να εφαρμοσθεί και μάλιστα ύστερα από την πάροδο πέντε μηνών από τον περασμένο Ιούνιο.

    Ωστόσο, η εικόνα που έκανε … το γύρο του κόσμου, τα τελευταία εικοσιτετράωρα,  με το … λουκέτο μιας αλυσίδας με ένα ζευγάρι χειροπέδες (!) δεν ήταν – ντε και καλά – το καλύτερο κινηματογραφικό πλάνο για τον Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Φορέα. 

… Την ΕΡΤ που εξακολουθεί, ακόμα και σήμερα, να «ζει» - με σκωπτική πάντα διάθεση και σατυρική πρόθεση – το … «γελοίον» του δράματος και της τραγωδίας που εδώ και μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη.

     Φυσικά. ο … σκωπτικός λόγος δε χωρά στην περίπτωση της ΕΡΤ, καθώς το «τραύμα» της εξακολουθεί να παραμένει ανοιχτό με ο,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο μας και τους έλληνες πολίτες . 

     Και είναι ιδιαίτερα επιτακτικό και αναγκαίο η Πολιτεία  (και όχι μόνον) να σπεύσει άμεσα και να επουλώσει το … «τραύμα» της !..
 
     Είναι ιδιαίτερα αδήριτη η ανάγκη όλοι μαζί – από κοινού - να βρουν το φάρμακο και να εφεύρουν … το ίαμα.
Χρειάζεται όλοι μαζί

·        να μελετήσουν  σοβαρά
·        να σχεδιάσουν  επισταμένως
·        να οργανώσουν  με κάθε λεπτομέρεια και
·        να δομήσουν – εσπευσμένα – το νέο Ραδιοτηλεοπτικό Δημόσιο Φορέα

« Οι καιροί  ου  μενετοί !..»

     Κι ας τεθεί πλέον «τέρμα» στα κάθε λογής και είδους «παιχνίδια» στις πλάτες των εργαζομένων,  αλλά και στα … μάτια των τηλεθεατών και γενικότερα της Ελληνικής κοινωνίας.

     Είναι καιρός η Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση,  απαλλαγμένη από

  •      τις έντονες επικρίσεις για τον τρόπο λειτουργίας της
  •      τις  διαχρονικές  «παρεμβάσεις»
  •    την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος  και
  •    την παρουσία των ημιαπασχολούμενων, αργόσχολων και αργόμισθων των – πάλαι ποτέ – ορισμένων υπαλλήλων της .

… Είναι καιρός – επαναλαμβάνουμε – ο νέος Εθνικός Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας να αποτελέσει το «ΦΑΡΟ ελπίδας» για την ενημέρωση, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις και την ψυχαγωγία μέσα στο … «φουρτουνιασμένο»   πέλαγος του ιδιωτικού ραδιοτηλεοπτικού τομέα.

  Είναι η ώρα πλέον η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση όχι μόνο να κερδίσει  (καταγράφοντας υψηλά ποσοστά τηλεθέασης)  τα  «πρωτεία» και τη μάχη των εντυπώσεων, αλλά και «ν’ ανθίσει», δίνοντας στο κοινό εκπομπές – διαμάντια και παραγωγές και σήριαλ  ανεπανάληπτα – όπως τον παλιό καλό καιρό. Παραγωγές και σήριαλ που έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη των τηλεθεατών.

     Αρκετοί, εξάλλου είχαν μιλήσει  εδώ και καιρό για την «ημερομηνία λήξης» της ΕΡΤ με τη «μορφή» που είχε ως τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού…

      Ωστόσο, η ΕΡΤ (ή όπως αλλιώς θέλουμε να την ονοματίζουμε)  υπήρχε πριν από εμάς … υπάρχει τώρα και μ’εμάς και θάναι και ύστερα από εμάς, καθώς τη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση  (με όποιο όνομα κι αν την αποκαλούν)            την έχει ιδιαίτερα σήμερα – παρά ποτέ – ανάγκη ο τόπος, η πατρίδα, οι πολίτες!..


      Και μάλιστα σήμερα, όταν ελλοχεύει ανά πάσα στιγμή ο κίνδυνος αλλοίωσης, συρρίκνωσης ή ακόμα και εκμηδενισμού των εθνικών μας χαρακτηριστικών, καθώς:
-   ο γείτονάς μας σπεύδει προκλητικά να δηλώσει πως  «δεν υπάρχει κράτος που να λέγεται «Κύπρος»
   -  τα επικίνδυνα σλάλομ από την Τρόϊκα βρίσκονται τον τελευταίο καιρό σε ημερήσια  
διάταξη, και
-  εκπρόσωπος του Eurogroup δηλώνει με … χυδαίο τρόπο : «Θα πάω για σκι και μετά βλέπουμε με τους Έλληνες»

      Η ανομία, ο ετσιθελισμός, ο ωχαδερφισμός, η προχειρότητα θα πρέπει σύντομα να εκλείψει, καθώς η Ελλάδα χρειάζεται μια Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση

  •     σύγχρονη
  •     σοβαρή
  •      παρεμβατική στα «δρώμενα» και στα  «τεκταινόμενα» της εποχής.
  •   χωρίς «παρωπίδες» και
  •    με «ανοιχτό το Παράθυρο» στις αγωνίες, τις θυσίες και τα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας με όλες τις παραμέτρους συνάμα που συνθέτουν τη σημερινή ζωή των νεοελλήνων.

     Εύλογη και έκδηλη εξάλλου είναι η αναγκαιότητα και η βούληση για έγκαιρη, έγκυρη και αντικειμενική ενημέρωση, ποιοτική ψυχαγωγία και πολιτιστική καλλιέργεια των πολιτών, καθώς και οι τρεις αυτοί τομείς δεν προσφέρονται για πολιτικά, κοινοβουλευτικά, συνδικαλιστικά, συντεχνιακά και άλλα «σήριαλ»…

     Ας σταματήσει πλέον το … «φλερτ» με τις παθογένειες του παρελθόντος, την ανομία, την παθητικότητα, την αδράνεια, και τους εσφαλμένους  πρόχειρους και αψυχολόγητους  χειρισμούς …

     Κι ας οργανωθεί πλέον ένα διάδοχο της ΕΡΤ  Ραδιοτηλεοπτικό Σχήμα, απολύτως αξιοκρατικά :
  •  χωρίς το συντριπτικό ποσοστό των εργαζομένων και των στελεχών να διορίζεται με κομματικά ρουσφέτια, και
  • χωρίς τα κόμματα να … φέρνουν του δικούς τους διευθυντές, δημοσιογράφους και παρουσιαστές ενημερωτικών εκπομπών


     Κι ας δοθεί επιτέλους η δυνατότητα στους νέους υπαλλήλους που πρόσφατα προσλήφθηκαν, να «παντρέψουν» τον ενθουσιασμό τους με την αξιόλογη και αξιέπαινη εμπειρία των παλαιών υπαλλήλων που «ευτύχησαν» να ενταχθούν και στο νέο ραδιοτηλεοπτικό σχήμα, για ένα καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα μέσα από τα τηλεοπτικά στούντιο και τους ραδιοθαλάμους της Αγίας Παρασκευής και της Κατεχάκη.

     Άλλωστε, να μην ξεχνάμε πως οι εκδηλώσεις  της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι … «προ των πυλών» του Ραδιομεγάρου της Αγίας Παρασκευής και οι … κάμερες θα πρέπει άμεσα ν’ ανάψουν και τα μικρόφωνα εσπευσμένα ν’ ανοίξουν…

Και κάτι ακόμα που δεν πρέπει να λησμονούμε:

     Από τον περασμένο Ιούνιο, ο νέος υπό διαμόρφωση Ραδιοτηλεοπτικός Φορέας είχε τεθεί  από πολλούς καθ’ ύλην αρμόδιους και ιθύνοντες  ως ένα «μεγάλο στοίχημα»!..

  •  Ιδού λοιπόν η … Ρόδος
  •    Ιδού  το «πεδίον» …
  •    Ιδού η ευκαιρία για … « δυνατά και μεγάλα» !

… «Όποιος θέλει βρίσκει τρόπους – όποιος δε θέλει βρίσκει προφάσεις»!..


Δεν υπάρχουν σχόλια: