Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Διακρίσεις για το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης»

Το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «Λυχνοστάτης» συμμετείχε στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Μουσείων που διοργάνωσε το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) στη Σαγκάη (Κίνα) από 7-14 Νοεμβρίου 2010. Στο συνέδριο, που είχε ως θέμα «Μουσεία και κοινωνική αρμονία», συμμετείχαν περίπου 2.300 σύνεδροι από 119 χώρες. Τις εργασίες του συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε στο εντυπωσιακό Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Σαγκάης, άνοιξε ο τ. πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ παρουσία ανώτατων αξιωματούχων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και άλλων γειτονικών χωρών.
Στα πλαίσια του συνεδρίου, o διευθυντής του Μουσείου «Λυχνοστάτης» Γιάννης Μαρκάκης παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο «Ένα Μουσείο ανεστοράται το μέλλον: αντανακλάσεις της τοπικής κοινωνίας στο Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης ''Λυχνοστάτης''».
Επίσης, στα πλαίσια του συνεδρίου και κατά την παράλληλη συνεδρίαση των 30 διεθνών επιτροπών του ICOM, ο Γιάννης Μαρκάκης εξελέγη Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Επιτροπής Περιφερειακών Μουσείων (ΙCR). Η τιμητική ανάδειξη Ελληνα εκπροσώπου σε αυτή τη θέση θα επιτρέψει την περαιτέρω επεξεργασία από την επιτροπή θεμάτων που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Γ. Μαρκάκης εισηγήθηκε την πραγμάτευση του θέματος «Παραδοσιακές τοπικές κουζίνες ως στοιχείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς», πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή από την επιτροπή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γ. Μαρκάκης είχε υπηρετήσει και κατά το διάστημα 2004-2007 από άλλο υπεύθυνο πόστο (Γεν. Γραμματέας) στο ICOM και η τωρινή επανεκλογή του καταδεικνύει την αναγνώριση στο πρόσωπό του του Μουσείου «Λυχνοστάτης», γεγονός που πιστοποιείται άλλωστε και από την πρόσφατη υποψηφιότητα του Μουσείου στο διαγωνισμό για Ευρωπαϊκό Μουσείο της χρονιάς 2010.
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: