Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014



«Δουλέψτε τζάμπα … »

                 … ΜΠΕΡΔΕΨΕ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ … ΤΗ ΜΑΘΗΤΕΙΑ !..


Υπογράφει ο Γιώργος Καραχάλιος
Δημοσιογράφος – Φιλόλογος


… Σε μια εποχή που τα ταλέντα … τα καλύτερα μυαλά, οι εγκέφαλοι, οι επιστήμονες, οι ερευνητές … η γνώση, ο πολιτισμός … τα νιάτα μας, οι νέοι μας (η πιο σημαντική επένδυση !..) φεύγουν με … αεροπλάνα και με τρένα για αποκατάσταση στο εξωτερικό !..

… Σε μια εποχή που η φυγή των νέων επιστημόνων (και όχι μόνον) αποτελεί «πληγή» την μνημονιακής Ελλάδας, που εδώ και τρία χρόνια – δε βρίσκει το «γιατρικό» της για να την επουλώσει!.. 

… Σε μια εποχή που ανειδίκευτοι και κυρίως ειδικευμένοι νέοι επιστήμονες, με πλούσια βιογραφικά, διδακτορικά, έρευνες και μελέτες, έβαλαν … «πλώρη» και «έδεσαν»  σε «λιμάνια» του εξωτερικού !..

  Σε μια εποχή που η Ελλάδα εξακολουθεί – σαν ένας θηλυκός Kρόνος – να τρώει τα παιδιά της !..

… Σε μια εποχή που ο δείκτης της ανεργίας στους νέους 15 – 24 ετών «σκαρφαλώνει» στο εφιαλτικό 57,9 %,  ενώ και στην ηλικιακή κατηγορία 25 – 34 ετών είναι τρομακτικά ψηλά, καθώς εγγίζει το 37,8 % !..


… Σε μια εποχή που κυριαρχεί η ζούγκλα της εργασιακής και εργοδοτικής ανασφάλειας, με εξαντλητικά ωράρια των δέκα και δώδεκα ωρών και με μισθούς – έστω – των 300 και 400 Ευρώ !..

την ίδια στιγμή και ώρα

σοκ προκαλεί η πρόταση για «νέους – σκλάβους»  :

    «Δουλέψτε τζάμπα για ένα χρόνο»,  προτείνει ερευνητής του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το οποίο αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας :

«… Κατάργηση του κατώτατου μισθού για νέους, έως ένα έτος από την πρόσληψή τους, προκειμένου να δίνεται ισχυρό κίνητρο στις επιχειρήσεις, και προγράμματα επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό…»

      Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που έφερε το «θέμα» στο … φως της δημοσιότητας, ο ερευνητής  (στο παρθενικό τεύχος του ΚΕΠΕ για τις μηνιαίες οικονομικές εξελίξεις ) εισηγείται μεταξύ άλλων - (σχετικά με την ανεργία) – τη στόχευση των προγραμμάτων επιδότησης σε θυγατρικές των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με δεδομένο ότι εντός της Ελλάδας δεν μπορούν να … απορροφήσουν ανέργους, την «πριμοδότηση» επιλεκτικής μετανάστευσης σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή τη διευκόλυνση της  εσωτερικής μετανάστευσης.

     Με την ελπίδα ότι η εισήγηση αυτή δεν αποτελεί … «λαγό» και πως δεν πρόκειται για νέο … «σκλαβοπάζαρο»,  φαίνεται πως ο συντάκτης της … «μπέρδεψε την εργασία με τη μαθητεία!..», καθώς πρόκειται για μια «αντιεπιστημονική» - όπως χαρακτηρίστηκε – θεωρία, που ως … «βόμβα» προκάλεσε … «θύελλα αντιδράσεων» και πλήθος απόψεων, σχολίων και εκτιμήσεων, από τις οποίες ενδεικτικά παραθέτουμε την ακόλουθη :

«… Είναι πιο αξιοπρεπές να έχεις το νέο των εικοσιπέντε χρόνων στο σπίτι και – εάν μπορείς – να τον τρέφεις, αντί να δουλεύει μια φορά την εβδομάδα για εκατό ευρώ το μήνα».

     Σε κάθε περίπτωση (είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε με τη μια ή την άλλη εισήγηση, εκτίμηση, άποψη και διατύπωση), οι νέοι μας σταμάτησαν να … ονειρεύονται και άφησαν τελικά το «όνειρο… μισό!...»

… Μια γενιά, χωρίς όνειρα, με αβέβαιο αύριο και μέλλον … Με «φραγμούς» και «αναβολές» στα όνειρά τους … Με στιγμές που … ονειρεύτηκαν κι ακόμη δεν τις έχουν βιώσει… Με όνειρα, που … «διαψεύστηκαν» από τη μια στιγμή στην άλλη…

… Μια γενιά που τα οράματά τους προδόθηκαν … και ταυτόχρονα αποδείχθηκαν ψεύτικες οι κομματικές  σημαίες που κάποιοι απ’ αυτούς … «πείσθηκαν» να κρατήσουν κατά τη φοίτησή τους στα Πανεπιστημιακά έδρανα …

* * * * * * *

     Ωστόσο και παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει πιο ανακουφιστικό αίσθημα από την ελπίδα και την αισιοδοξία. 
     Την αισιοδοξία που «σκιαγραφεί» την πίστη η οποία οδηγεί στην   επιτυχία !..  Και τούτο θα πρέπει οι νέοι μας να το καταλάβουν καλά και να το νοιώσουν σε βάθος !..

     Όσο για όλους εμάς – (τους μεγαλύτερους, τους πλέον ώριμους, τους ηλικιωμένους και γεροντότερους) θα πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε μια και καλή :

·        Η ελπίδα του μέλλοντος έχει να κάνει με τους νέους μας … Με τους ανθρώπους που έρχονται και κάποια στιγμή θα κληθούν να πάρουν το τιμόνι της χώρας μας στα χέρια τους !..

·        Έχουμε – και το πιστεύουμε ακράδαντα - την καλύτερη νεολαία του Κόσμου!..

·        Ας τη θρέψουμε όχι με … τα «ξυλοκέρατα του Ασώτου», αλλά με το … «μόσχον το σητευτόν του Θεού !..»

·        Τα ρόδα της είναι κρίμα να φυλλορροήσουν !  Είναι ΚΡΙΜΑ !..


Δεν υπάρχουν σχόλια: