Σύγχρονη Εκκλησιαστική Τέχνη. Αρχιτεκτονική – Ζωγραφική

Στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών    Είσοδος 2 - 4 ευρώ    23.11.2010 έως 28.11.2010
Τρίτη-Κυριακή: 08.30-15.00

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Β΄ Επιστημονικού Συμποσίου Νεοελληνικής Εκκλησιαστικής Τέχνης, (26 & 27 Νοεμβρίου 2010, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο), που διοργανώνει το Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες-μέλη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων-Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και άλλων Πανεπιστημιακών Τμημάτων.
Στόχος της έκθεσης είναι να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό το έργο σύγχρονων δημιουργών οι οποίοι ποτέ δεν έπαψαν να εργάζονται για τον εμπλουτισμό της μακραίωνης παράδοσης των εκκλησιαστικών τεχνών. Συμμετέχουν επιλεγμένοι αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες, των οποίων το έργο είναι γνωστό και αναγνωρισμένο τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Μέσα από τις καταθέσεις τους ανακεφαλαιώνουν την παράδοση, προσθέτοντας ο καθένας με τη δική του σύνθεση και τεχνοτροπία νέα στοιχεία για τον τρόπο έκφρασης της εκκλησιαστικής τέχνης, σε μια εποχή που καθιερωμένες αρχιτεκτονικές και εικαστικές αξίες συχνά αμφισβητούνται και μεταβάλλονται.
Οι δημιουργοί συνομιλούν με τα ρεύματα και τις νέες καλλιτεχνικές τάσεις που αναπτύσσονται διεθνώς. Χωρίς να παραθεωρούν ό,τι έχει μέχρι τώρα κληροδοτήσει η παράδοση, έρχονται να την διευρύνουν και να παρουσιάσουν έργο μοντέρνο και ταυτόχρονα παραδοσιακό. Έτσι καταθέτουν προτάσεις, πειραματικής συχνά μορφής, προκειμένου να ανοίξει ένας ειλικρινής και γόνιμος διάλογος μέσα στο εκκλησιαστικό σώμα των σημερινών Ορθοδόξων. Το εγχείρημα φιλοδοξεί να οδηγήσει σε μια αναγέννηση της εκκλησιαστικής τέχνης, η οποία θα διακρίνεται για τη δημιουργικότητα, τη ζωντάνια της, αλλά και τη λειτουργικότητά της, στο πλαίσιο της σύγχρονης λατρευτικής πραγματικότητας της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Άλλες πληροφορίες


Συμμετέχουν με έργα τους οι:
Αρχιτέκτονες: Ν. Αξιώτης (με έργα Γεωργίου Αξιώτη), Π. Διδώνη, Θ. Καναρέλης, Π. Κουφόπουλος – Μ. Μυριανθέως-Κουφοπούλου, Στ. Μαμαλούκος, Ν. Παπαγιαννάκος, Μελετητική-Γραφείο Μελετών Αλεξ.-Ν. Τομπάζη Ε.Π.Ε.
Ζωγράφοι: Μ. Βασιλάκης, Κ. Βαφειάδης, Μ. Γρηγορέας, Μ. Καμπάνης, Σ. Καρδαμάκης, Γ. Κόρδης, Χ. Λιόνδας, Κ. Μαρκόπουλος, Γ. Μητράκας, Γ. Μποζάς, Κ. Ξενόπουλος, Μ. Σιγάλα, π. Σ. Σκλήρης, Δ. Τσιάντας, Β. Τσοτσώνης, Δ. Χατζηαποστόλου, Ν. Χούτος.

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών

Βασιλίσσης Σοφίας 22, Αθήνα, Τηλ: +302107294926, http://odysseus.culture.gr/h/1/gh151.jsp?obj_id=3349

Τιμές εισιτηρίων


Γενική είσοδος: 4€
Μειωμένο: 2€
Δωρεάν: κάτω των 18 ετών

Σχόλια