Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

«Όλα τα πήρε το καλοκαίρι!...»

                                                                                             




                                           Υπογράφει
                                                                          ο Γιώργος Καραχάλιος
 Δημοσιογράφος – Φιλόλογος





Στη μέση του καλοκαιριού, στον πιο δροσερό κήπο της Αθήνας και «σημείο αναφοράς» για τους Αθηναίους – στον Κήπο του Μεγάρου Μουσικής -  ο διεθνούς φήμης καταξιωμένος μουσικοσυνθέτης  Δημήτρης Παπαδημητρίου … χάρισε ένα καταπληκτικό πρόγραμμα, ειδικά αφιερωμένο σε όσους δέθηκαν στο …. «κατάρτι του πλοίου» της Αθήνας και αψήφησαν  τις … «Σειρήνες» του καλοκαιριού…
Ήταν μια από τις πλέον χαρακτηριστικές συνευρέσεις του φετινού καλοκαιριού, αλλά και μια μουσική διαδρομή στις καλύτερες μέρες του ελληνικού τραγουδιού και του Κήπου του Μεγάρου.
Είμασταν όλοι εκεί!...
Ιδανικός χώρος, η «σκηνή» του Κήπου του Μεγάρου για να γίνουμε όλοι μαζί μια παρέα και να σιγοτραγουδήσουμε όλα όσα αγαπήσαμε, αλλά και με τους καλλιτέχνες να γίνονται «ένα» με το κοινό που βρέθηκε στο Μέγαρο.
Με την πολύτιμη μπαγκέτα του συνθέτη και τη δυναμική ερμηνεία των καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως:
·        της μούσας του μαέστρου Φωτεινής Δάρα,
·        του Γιώργου Μαργαρίτη
·        του Βασίλη Παπακωνσταντίνου
·        του Μιλτιάδη Πασχαλίδη και
·        του Γιώργου Φλωράκη,

άνθισε ο Κήπος του Μεγάρου και όλοι μαζί σκιαγράφησαν μια ονειρική συναυλία και μας χάρισαν μια βραδιά με τις μελωδίες του μουσικοσυνθέτη, με τραγούδια που μας συντρόφεψαν μέσα στα χρόνια, αλλά και με καινούρια τραγούδια από το άλμπουμ που πρόκειται να κυκλοφορήσει σε στίχους Χρήστου Παναγιωτόπουλου.

Τα καλύτερα τραγούδια του Δημήτρη, χαραγμένα στη μνήμη μας, τραγούδια που δέθηκαν με τη ζωή μας και άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στις πρόσφατες δεκαετίες της εγχώριας μουσικής παραγωγής, μαζί με νέα τραγούδια που σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση βρήκαν αμέσως ….μια θέση στην καρδιά μας!...

Τραγούδια που έχουν προστεθεί στην πολυσχιδή πορεία του Δημήτρη Παπαδημητρίου στο χώρο της ελληνικής μουσικής…. Πορεία στην οποία εκτός από τα ιδιαίτερα σημαντικά συμφωνικά έργα και τη θεατρική και κινηματογραφική μουσική του, ο συνθέτης έχει καταθέσει και ελληνικά τραγούδια  που από τους πλέον ειδικούς θεωρούνται και συγκαταλέγονται μεταξύ των σπουδαιοτέρων.

Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε πως στον Κήπο του Μεγάρου στήθηκε μια μουσική γιορτή, ένα παιχνίδι ήχων και λόγων του παρελθόντος, του παρόντος και του… μέλλοντος, με μια ευαίσθητη ανάγνωση ενός ρεπερτορίου και με την καθηλωτική ερμηνεία των καλλιτεχνών που απέδωσαν διαχρονικά τραγούδια, όπως: «Στα ίδια μέρη», «Σ’ αγαπώ», «Φεύγα», «Λένη», «Αν είσαι πλάι μου», «Όλα τα πήρε το καλοκαίρι» και άλλα πάνω σε στίχους των Καβάφη, Ελύτη, Γκάτσου, Ουράνη, Πολυδούρη, Καραγάτση, Ρίλκε (μετ. Παλαμά), Γκανά, Καψάλη, Ιωάννου, Νικολακοπούλου, Φασούλα κ.α.








Ακούσματα… στίχοι… μελωδίες… και τραγούδια του Δημήτρη Παπαδημητρίου.
… του Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον οποίο όταν πριν 2-3 χρόνια, σε μια ανύποπτη στιγμή της συνεργασίας μας (καθώς για δύο χρόνια είχα την τιμή, την τύχη και τη χαρά να είμαι σύμβουλός του, όταν βρισκόταν στο «τιμόνι» της Γενικής Διεύθυνσης Ραδιοφωνίας - ΕΡΤ) τον ρώτησα ποιό απ’ όλα τα τραγούδια του ξεχωρίζει, μου απάντησε: «Κανένα… Γιατί αν ξεχώριζα κάποιο, θα σταματούσα να γράφω, να συνθέτω!..»

Άλλωστε σε πρόσφατη συνέντευξη του στη Real news ο ίδιος ο συνθέτης έσπευσε να επισημάνει χαρακτηριστικά:

«… Έγινα μουσικός για τη μουσική. Όχι για
Μένα… Ας μη μείνει τίποτα με το όνομα μου.
… Υπάρχει όμως, ένα πιθανό δώρο για την
Υστεροφημία μου:
Το να μη μου ανήκει πιά το έργο μου.
Να είναι ΚΤΗΜΑ όλων!...»




ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ- ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: