Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Πολιτικός…. «Πολιτισμός-παιδεία & εμπαιγμός»

Η Κομπορρημοσύνη, η ιλαροτραγωδία και …. Η ΓΥΜΝΙΑ ενός Πολιτικού άνδρα.

Υπογράφει ο Γιώργος Καραχάλιος
Δημοσιογράφος-Φιλόλογος


«Προς γαρ το τελευταίο εκβάν, έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται», υποστήριζαν οι πρόγονοί μας και η διαχρονικότητα της θυμοσοφίας τους επαληθεύεται για άλλη μια φορά στα καμώματα και τα τερτίπια του Μιχάλη Λιάπη, ενός «φτωχού συνταξιούχου» , πρώην υπουργού Μεταφορών και Πολιτισμού!...
Καμώματα και τερτίπια που μένουν ανεξίτηλα στη μνήμη της κοινής γνώμης…
Αξέχαστη θα μείνει η κομπορρημοσύνη του όταν πριν από χρόνια – ως υπουργός Μεταφορών – διαφήμιζε το νέο ΚΟΚ που ο ίδιος με το επιτελείο του είχε συντάξει και στις διατάξεις του οποίου έπεσε ο ίδιος θύμα.
Αξέχαστο επίσης θα μείνει το περιβόητο και πολυσυζητημένο χλιδάτο ταξίδι του στη Γερμανία για να παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα της εθνικής ομάδας, με τη χορήγηση της «αμαρτωλής» Siemens .
Αξέχαστο άλλωστε θα μείνει και το ταξίδι του για «χαλάρωση» στη Βιέννη, με τις «οικονομικές ευλογίες» του τότε πανίσχυρου κ. Χριστοφοράκου.
Αξέχαστη παράλληλα και η αγάπη του για τα πάρτι και την αδυναμία του στο ασθενές φύλο που έσπευδε σε κάθε περίπτωση να την «εκδηλώσει» και ιδιαίτερα στα …αθηναϊκά σουαρέ της εποχής της παντοδυναμίας του.
Αξέχαστο ακόμη θα παραμείνει και το ύφος χιλίων καρδιναλίων στις επίσημες εμφανίσεις του, αλλά και η dolce vita που δικαιολογούσε σε απόλυτο βαθμό τον τίτλο του ….bon viveur πολιτικού.
Αξέχαστα ταυτόχρονα θα μείνουν και τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν με αποκαλυπτικά ρεπορτάζ στο Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έπαιρνε από το 2008, για το οποίο ο ίδιος είχε μιλήσει για ….τυπογραφικό λάθος.
Και τόσα άλλα ….Μα πάνω απ΄ όλα:
● Αξέχαστη θα παραμείνει και η γενική κατακραυγή που εισέπραξε, (ό,τι χειρότερο για έναν πολιτικό), για τις πλαστές πινακίδες του πανάκριβου αυτοκινήτου του.
● Αξέχαστες και οι αστείες δικαιολογίες που ξεστόμισε για την παραβατική, αλαζονική και – γιατί όχι – χυδαία συμπεριφορά του απέναντι στην ελληνική κοινωνία που υποφέρει στα χρόνια της κρίσης και παθαίνει … σόκ και μένει άφωνη με τα τελευταία καμώματα του «φτωχού συνταξιούχου», πρώην Υπουργού!...
● Όπως αξέχαστη θα παραμείνει  και η προκλητική του απόφαση, αντί να πάει στο δικαστήριο, να ταξιδέψει  για αναψυχή και ανάπαυση σε πεντάστερο ξενοδοχείο της Κουάλα Λουμπούρ.
*          *          *          *
● Αχόρταγο θύμα της απληστίας, έπεσε τελικά στα «δίχτυα» των νεαρών αστυνομικών, των «παιδιών της ελληνικής κοινωνίας», στα οποία με την καθοδήγηση  του αρμόδιου προϊστάμενου Υπουργού τους και κατ΄ επέκταση της κυβέρνησης,  – ευτυχώς  - δεν «περνάει», ούτε  …«μασάνε» , αλλά – αντίθετα -  αντιστέκονται σθεναρά σ΄ εκείνη την ελληνική διαχρονική μαγκιά:
«ΞΕΡΕΙΣ ΡΕ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;»
Αντίθετα,  ο Μισέλ δεν μπόρεσε να αντισταθεί:
στην πολυτέλεια των επιχειρηματικών λίαρ τζέτ, αλλά και στη χλιδή σε πολυτελή καταφύγια του σε δημοφιλείς στην υψηλή κοινωνία χειμερινούς και θερινούς κοσμοπολίτικους προορισμούς (Καρπενήσι – Μύκονο ……)
Και στην… αντίπερα όχθη, η εικόνα της σημερινής πραγματικότητας: Κοσμοσυρροή στις κατά τόπους Εφορίες, καθώς περισσότερα από ένα εκατομμύριο συμπολίτες μας σπεύδουν να καταθέσουν τις πινακίδες των αυτοκινήτων τους. Η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας και η κίνηση του τετράτροχου η δίτροχού τους, μπορεί να περιμένει! Προέχει ο φούρναρης, ο γαλατάς, ο χασάπης και ίσως και κανένα δωράκι για τα παιδιά και τα εγγόνια!..
Και περιμένοντας έτσι στα γκισέ για την παράδοση των πινακίδων, ανταλλάσουν απόψεις, εκτιμήσεις, διαπιστώσεις και σχόλια για το «τι μέλλει γενέσθαι». Κι ανάμεσα σ’ όλα αυτά διατυπώνεται ο συνειρμικός προβληματισμός:

«Εκείνος συνελήφθη με πλαστές πινακίδες – κάποιοι άλλοι όμως δεν θα συλληφθούν ποτέ για διαφθορά ή για πλαστές υποσχέσεις στον ελληνικό λαό».
«Γι’ αυτό – όπως σχολίασε και ο Σεραφείμ Κοτρώτσος στη Real News – ορισμένοι χρησιμοποιούν την περίπτωση Λιάπη ως βαλβίδα εκτόνωσης της αγανάκτησης του κόσμου. Η «πλακίτσα» (το καλαμπούρι) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – που μεταφέρεται αυτούσια στα τηλεοπτικά δελτία – γίνεται εύκολα μηχανισμός διαπόμπευσης του ενός, για να ξεχάσουν άλλοι και άλλα».
Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, όπως και να έχουν τα πράγματα, ένα είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο:

…Δύσκολος ο δρόμος για την επιστροφή στην Ιθάκη, μετά από τόσα χρόνια… Μύκονο!..

Δεν υπάρχουν σχόλια: