Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010

«Τα Ευρωπαϊκά Μέσα Ενημέρωσης απέναντι στην οικονομική κρίση»


Συζήτηση με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δημοσιογράφων από μεγάλα και έγκυρα Μέσα Ενημέρωσης από όλη την Ευρώπη.
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, 7 μμ
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30μμ
Η συζήτηση θα γίνει στα ελληνικά, στα γαλλικά και στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.
Έναν από τους πιο επίκαιρους διαλόγους και προβληματισμούς της εποχής μας θα φιλοξενήσει το Megaron Plus την Πέμπτη 18 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών:  Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και δημοσιογράφοι θα μιλήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις για το τοπίο της ενημέρωσης, τις προκλήσεις και τις προοπτικές του μέσα σε κλίμα κρίσης και ανατροπών.
Η συζήτηση οργανώνεται σε συνεργασία με τις Πρεσβείες του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ουγγαρίας στην Ελλάδα καθώς και με το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και εντάσσεται στη Σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus.
Μέγας Χορηγός για το 2010 της πολύ-θεματικής Σειρά εκδηλώσεων Megaron Plus είναι το Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης. Στην πραγματοποίηση του προγράμματος του Megaron Plus πολύτιμη είναι η συμβολή των χορηγών: Ίδρυμα Ευγενίδου, Ίδρυμα Μποδοσάκη, Κοινωφελές Ίδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Έργου (ΚΙΚΠΕ), Ίδρυμα Παύλου & Αλεξάνδρας Κανελλοπούλου.
Χορηγός επικοινωνίας του Megaron Plus είναι ο

Στη συζήτηση-ημερίδα συμμετέχουν ως ομιλητές, οι Ευρωβουλευτές, Μαριέττα Γιαννάκου και Άννυ Ποδηματά, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης και οι δημοσιογράφοι: Vittorio da Rold, «Il Sole 24 ore» (Ιταλία), Ernesto Ekaiser, «Publico», «ANTENA 3», «Radio Nationale d’ Espagne», «CNN plus» (Ισπανία), Jozsef Peter Martin, «Figyelo», «Vilaggazdasag» (Ουγγαρία), Jean Quatremer, «Liberation», «Arte» (Γαλλία), Christiane Schloetzer, «Sueddeutsche Zeitung» (Γερμανία), Προκόπης Δούκας, ΕΡΤ, Γιάννης Πρετεντέρης, «Τα Νέα», «Mega Channel», Τάσος Τέλλογλου, ΣΚΑΪ
Την έναρξη της ημερίδας θα κάνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού  Τηλέμαχος Χυτήρης, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν οι Αντιπρόεδροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρόδη Κράτσα και Σταύρος Λαμπρινίδης.
Οι  ομιλητές, καθιερωμένοι και με εμπειρία σε διαφορετικά μέσα, θα επιχειρήσουν να διατυπώσουν τις σκέψεις, τις απόψεις και τις προβλέψεις τους για  τις ασύλληπτες αλλαγές που έχουν δημιουργήσει οι τεχνολογικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών  στον χώρο των μέσων ενημέρωσης και για τις απειλές, αλλά και τις προκλήσεις, που δημιουργεί η οικονομική κρίση, μεταλλάσσοντας τον κόσμο που ξέραμε σε κάποιον που ακόμα δεν γνωρίζουμε.
Από την εποχή της απόλυτης ηγεμονίας των έντυπων μέσων, στην εποχή της τηλεόρασης και από εκεί στην σημερινή ποικιλομορφία των πηγών  πληροφόρησης και στην επανάσταση του Ιντερνέτ, η διαδρομή ήταν μεγάλη. Άλλαξε όχι μόνο τα μέσα, αλλά και τις ισορροπίες της επικοινωνίας, δημιούργησε πολλές και διαφορετικές ομάδες κοινού, με πολλές και διαφορετικές απαιτήσεις και με δυνατότητα ελέγχου, σύγκρισης και επιρροής στην πληροφορία. Ανέδειξε νέους πόλους και μορφές δικτύωσης και πρόσβασης στην ενημέρωση, τις τέχνες και τις πηγές γνώσης.
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία και η κρίση έχει θύματα, αλλά και κατακτήσεις: παραδοσιακές εφημερίδες και περιοδικά κλείνουν, τα ισχυρά έντυπα αναζητούν διαρκώς νέες ταυτότητες, καταργούν τις έντυπες εκδόσεις τους και προχωρούν στις ηλεκτρονικές, η εγκυρότητά τους γίνεται εύθραυστη και γι αυτό απαιτητική. Η τηλεόραση εγκαταλείπεται ακόμα και από το εθισμένο κοινό της ή κάνει εντυπωσιακά άλματα για να συναντήσει ένα νέο, τα free press κερδίζουν έδαφος, οι δημοσιογράφοι ξαναμαθαίνουν την τέχνη τους, οι μηχανές αναζήτησης στο Ιντερνέτ πληθαίνουν και δημιουργούν όλο και βαθύτερες και ευρύτερες δυνατότητες, το κοινό συνδιαμορφώνει την ενημέρωση και σε κάθε στιγμή δυο νεαροί σε ένα Πανεπιστημιακό εργαστήριο, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, με μια κίνηση ματ, μπορούν  να ανατρέψουν ό,τι ξέρουμε και ό,τι προσπαθούμε να μάθουμε.
Σε αυτή την απειλητική, αλλά και συναρπαστική ατμόσφαιρα  αβεβαιότητας και ρευστότητας, αποκτάει εξαιρετικό ενδιαφέρον η συζήτηση  ανάμεσα σε γνώστες και αυτόπτες μάρτυρες της σημερινής συνθήκης των μέσων ενημέρωσης, σαν ένα βήμα επίγνωσης και νηφάλιας προετοιμασίας για ένα μέλλον που μπορεί να είναι δυναμικό, αν  γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές σε σχέση με την πραγματικότητα, αν το παλιό δώσει τη θέση του σε αυτό που έρχεται.
Τομέας Τύπου
Ράνια Βουγιουκαλάκη, 210 7282717,
rvou@megaron.gr
Πληροφορίες για το δελτίο τύπου αυτό:
Αντώνης Στεφάνου, 210 7282725,
aste@megaron.

Δεν υπάρχουν σχόλια: