Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Zeitkunst: Μουσική δωματίου και σύγχρονη ποίηση

 Από τη Μαρία Καστανή
 Μία βραδιά που πραγματεύεται την σχέση της μουσικής δωματίου και της σύγχρονης ποίησης, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι βρεθούν το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010, στις 20:00 μ.μ.,
στοn Χώρο Πολιτισμού ΑBOUT.
Ο γερμανός πιανίστας Caspar Frantz θα ερμηνεύσει έργα G. Frescobaldi, J. S. Bach, J. Brahms και G. Kurtàg και ενδιάμεσα θα πραγματοποιηθούν αναγνώσεις σύγχρονης ποίησης στα Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Εβραϊκά από τον γερμανό ποιητή Johannes CS Frank και τον Δημήτρη Λυάκο. Οι αναγνώσεις στα Εβραϊκά θα γίνουν από την Doris Hakim.
Το Zeitkunst - προέρχεται από το φεστιβάλ Zeitkunst που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2009 στο Βερολίνο.


Ο Δημήτρης Λυάκος γεννήθηκε το 1966 στην Αθήνα. Σπούδασε Νομικά στην Αθήνα και Φιλοσοφία στο University College London. Η τριλογία του Poena Damni (Z213:ΕΞΟΔΟΣ, Νυκτιβόη, Ο Πρώτος Θάνατος) έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά και Γερμανικά και έχει παρουσιαστεί στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τριλογία έχει αποτελέσει την βάση για ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών έργων: θεάτρου και σύγχρονου χορού, video art, ζωγραφικής, multimedia εγκαταστάσεων καθώς επίσης και έργων σύγχρονης μουσικής. Το Poena Damni κινείται μεταξύ, και στα όρια, των λογοτεχνικών ειδών - από την ιδιότυπα ημερολογιακή πρόζα του Ζ213: EΞΟΔΟΣ, στους ελλειπτικούς μονολόγους της θεατρικής Νυκτιβόης, στην αυστηρή συμπύκνωση του ποιητικού ιδιώματος του Πρώτου Θανάτου. Το έργο έχει αποτελέσει αντικείμενο διαλέξεων και έρευνας και σε θεωρητικό επίπεδο, μεταξύ άλλων στα πανεπιστήμια του Άμστερνταμ, της Τεργέστης και της Οξφόρδης. Αποσπάσματα έχουν δημοσιευτεί σε αγγλόφωνα, κυρίως, περιοδικά σε όλο τον κόσμο. Η αγγλική μετάφραση του Ζ213: ΕΞΟΔΟΣ κυκλοφόρησε φέτος στην Μ. Βρετανία από τις εκδόσεις Shoestring Press.

O Caspar Frantz γεννήθηκε το 1980. Σπούδασε στο Rostock με τον Matthias Kirschnereit και συνεχίζει με τον Eberhard Feltz στην Ακαδημία Hanns Eisler του Βερολίνου. Έχει συνεργαστεί με πιανίστες όπως οι Renate Kretschmar-Fischer και Elisabeth Leonskaja και επίσης συμμετείχε σε master – classes των Karl-Heinz Kämmerling, Maria João Pires και György Kurtag ο οποίος άσκησε μεγάλη επηρροή στην καλλιτεχνική του εξέλιξη.
Έκανε το ντεμπούτο του στο Rheingau Music Festival και έκτοτε εμφανίζεται τακτικά σε διάφορα μέρη του κόσμου σε φεστιβάλ όπως τα Festspiele Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein Music Festival, Festspiele in Schwetzingen, Ravinia Festival, Schwarzwald Festival, και το Beethovenfest στην Βόννη. Έχει συμπράξει ως σολίστ με τις ορχήστρες: Kiel Philharmonic, Rostock, Stralsund, Iasi State Philharmonic Orchestra της Μολδαβίας, Polish Chamber Orchestra και New Phiharmonic Westphalia. Έχει βραβευτεί στον διαγωνισμό Jugend Musiziert στην Γερμανία, Premio Vittorio Gui 2006, Deutscher Musikwettbewerb 2006 και είναι κάτοχος του Mendelssohn award 2006. Υπότροφος του Marie-Luise-Imbusch-Stiftung και του Deutscher Stiftung Musikleben και επίσης μέλος της Villa Musica και του Horst-Rahe Foundation, Rostock.
Μαζί με τον τσελίστα Julian Arp και τον λογοτέχνη Johannes CS Frank πραγματοποίησαν το Φεστιβάλ Zeitkunst το 2009. Είναι ιδρυτικό μέλος του Ensemble Zeitkunst.

Ο Johannes CS Frank είναι εκδότης (Verlagshaus J.Frank | Berlin), αρχισυντάκτης του "Belletristik", του γνωστού περιοδικού λογοτεχνίας στην Γερμανία. Ο Johannes CS Frank είναι δίγλωσσος συγγραφέας που εκδίδει στην αγγλική και γερμανική γλώσσα. Γεννήθηκε στο 1982 και μεγάλωσε στην Αγγλία και την Γερμανία. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία, αρχαία ελληνικά, φιλοσοφία και θεολογία. Ο J. Frank ήταν ο εκδότης του "Borercrossing Berlin" από το 2007 έως το 2008. Είναι ένας από τους ιδρυτές του του "Zeitkunst", ενός φεστιβάλ μουσικής δωματίου και ποίησης και επίσης του Ensemble Zeitkunst. Ίδρυσε το διεθνές καλλιτεχνικό πρόγραμμα ανταλλαγών "Every-Day-Life". Έχει κάνει αναγνώσεις και διαλέξεις στην Γερμανία και σε άλλες χώρες όπως Γαλλία, Αγγλία και Ισραήλ. Το βιβλίο του "Jerusalem. Remembrances of Copper Cream" έχει εκδοθεί το 2010 από το Luxbooks.

Είσοδος 5 ευρώ

Χώρος Πολιτισμού ABOUTΜιαούλη 18, Ψυρρή
http://www.aboutt.gr/
info@aboutt.gr
Τηλ.: 210 3314480

Πηγη : http://entertainment.in.g

Δεν υπάρχουν σχόλια: