10ο Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου

Μία δεκαετία πολιτιστικής προσφοράς με άξονα την πνευματικότητα
Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης  Είσοδος ελεύθερη 29.08.2010 έως 08.09.2010
20.30

Δέκα χρόνια ζωής κλείνει φέτος το Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου «Η Θεία Αποκάλυψη της Μουσικής». Το Φεστιβάλ, από το 2001 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, έχει καθιερωθεί ως μία από τις σημαντικότερες μουσικές καλοκαιρινές διοργανώσεις με ξεκάθαρο στόχο την παρουσίαση εκδηλώσεων υψηλού μουσικού και πνευματικού περιεχομένου όπως αρμόζει στον ιερό χώρο τέλεσής του. Από την Κυριακή 29 Αυγούστου έως και την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου όσοι βρίσκονται στην πανέμορφη Πάτμο θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ένα τοπίο υποβλητικό ένα εξαιρετικά πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με συμμετοχές υψηλότατου επιπέδου καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Αγγλία και τη Σερβία. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 8.30μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το φεστιβάλ, η οργάνωση του οποίου ανήκει στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Πάτμου, στηρίζεται οικονομικά από τον Δήμο Πάτμου, την Ιερά Μονή Αγ.Ιωάννου του Θεολόγου, τη Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου (ΟΠΑΔ), το Υπουργείο Πολιτισμού και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υποδομων, Μεταφορών και δικτύων.
Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ, αρχιμουσικό και συνθέτη Άλκη Μπαλτά, ο βασικός άξονας γύρω από τον οποίο κινείται το πρόγραμμα παραμένει, από την πρώτη διοργάνωση μέχρι σήμερα, ο ίδιος: η παρουσίαση μουσικών έργων που είναι εμπνευσμένα από την Χριστιανική Πίστη. Έτσι λοιπόν το φεστιβάλ θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου προχωράει στην δεύτερη δεκαετία της λειτουργίας του με στόχο να παραμείνει ένας σοβαρός πολιτιστικός θεσμός όπως αρμόζει στην ιερότητα και πνευματικότητα του νησιού της Αποκάλυψης.

Ιερό Σπήλαιο της Αποκάλυψης

Πάτμος


Πρόγραμμα 10ου Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Πάτμου
1η ΣυναυλίαΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ - Ελληνική Βυζαντινή Χορωδία(Χοράρχης Λυκούργος Αγγελόπουλος)Πρόγραμμα : Βυζαντινοί ύμνοι2η ΣυναυλίαΤΡΙΤΗ 31 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – «ΑΡΠΕΣ ΑΓΓΕΛΩΝ»ΑΡΠΕΣ:

Maria Bildea

Stasha Mirkovic Grujic

Σίσυ Μακροπούλου

Θεόδωρος ΜατούλαςΑΦΗΓΗΤΗΣ:

Γιώργος ΚαραμίχοςΤΡΑΓΟΥΔΙ

Νατάσα ΑγγελοπούλουΠρόγραμμα :έργα των Bach, Curcio, Argento, Humperdink, Bernstein, Schubert, Mozart κ.α.

με παράλληλη ανάγνωση από τη Γέννηση, τον Εκκλησιαστή, τους Ψαλμούς και από άλλα ιερά βιβλία.3η ΣυναυλίαΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΚΩΣΤΑ ΜΑΚΕΔΟΝΑ(με τη συνοδεία 5μελούς συγκροτήματος)Πρόγραμμα : ελληνικά έντεχνα τραγούδια που αναφέρονται στη Φύση4η ΣυναυλίαΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΑΓΓΛΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ “I MAESTRI” ΥΠΟ ΤΗΝ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΆΣΙΟΥ ΣΤΡΙΚΟΥΣΟΛΙΣΤ : George Hlawiczka (βιολί)Πρόγραμμα :Ch. Ives : το αναπάντητο ερώτημα

O. Respighi : «γρηγοριανό κοντσέρτο» για βιολί και ορχήστρα

E. Elgar : Παραλλαγές αίνιγμα

5η ΣυναυλίαΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥΗ ΑΝΔΡΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ “SERAFIM” ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΡΒΙΑΠρόγραμμα :Χορωδιακά θρησκευτικά έργα των Ραχμάνινωφ, Μπορτνιάσκι, Ρούσκαγια, Μοκράνιατς, Κοσολάποβ και άλλων συνθετών6η ΣυναυλίαΚΥΡΙΑΚΗ 5 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ«ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ»Η ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑΣΟΛΙΣΤ :Δάφνη Πανουργιά, Παναγιώτης Ανδριόπουλος (τραγούδι)Γιάννης Σαμπροβαλάκης (κλαρινέτο)Υβόννα Γκλίνκα (φλάουτο)ΗΘΟΠΟΙΟΙΦιλαρέτη Κομνηνού, Γιώργος ΚαραμίχοςΠρόγραμμα : Μεταξύ των μουσικών συνθέσεων των Μότσαρτ, Βιβάλντι, Μπαχ κ.α. θα διαβαστούν ποιήματα ιερωμένων ποιητών (Παν. Καποδίστριας, Στ. Χαρκιανάκης, Καθηγούμενος Αντίπας, Βασ. Θερμός κ.α). Θα ερμηνευτούν, επίσης, σε πρώτη εκτέλεση τραγούδια των Ελλήνων συνθετών Γουρζή, Μούζα, Κονιτόπουλου, Τσαλαχούρη και Μπαλτά.7η ΣυναυλίαΔΕΥΤΕΡΑ 6 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ«Εικόνες και Ήχοι από το Ιερό Βιβλίο της Αποκαλύψεως»Προβολή στην κεντρική πλατεία της Χώρας βίντεο που δημιούργησε ο Γιάννης Νικολάου με μουσική του Βέλγου συνθέτη Bruno Libert.Συμμετέχουν χορευτές και η σοπράνο Diane Sutherland8η ΣυναυλίαΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ«Τα μυστικά άνθη» - ένα Αφιέρωμα στον Φώτη ΚόντογλουΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΜΟΥ ΜΕ ΜΑΕΣΤΡΟ ΤΟΝ ΑΛΚΗ ΜΠΑΛΤΑΣΟΛΙΣΤΧάρης Ανδριανός (βαρύτονος)

Αγγελίνας Τκάτσεβα (σαντούρι)

Αστέριος Πούφτης(μπουζούκι)

ΗΘΟΠΟΙΟΣΓιώργος Καραμίχος

Πρόγραμμαένα μουσικο – φιλολογικό αφιέρωμα στον μεγάλο ζωγράφο και λογοτέχνη ο οποίος αφιέρωσε τη μοναδική του Τέχνη για να υμνήσει την Ορθόδοξη Πίστη.Ανάμεσα σε σύντομα κείμενα από διάφορα βιβλία του Φ. Κόντογλου που θα διαβαστούν, θα ακουστούν έργα Ελλήνων συνθετών (Μικρασιάτικα, Μιχαηλίδη, Κωνσταντινίδη, Χατζιδάκη, Θεοδωράκη κ.α)Κατά τη διάρκεια της συναυλίας θα προβάλλονται σε οθόνη αγιογραφίες και άλλοι πίνακες του Φώτη Κόντογλου.


http://www.elculture.gr/

Σχόλια