Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

Green Festival

Η πλατεία Συντάγματος ντύνεται στα πράσινα

Πρόκειται για «ένα ανθρακικά ουδέτερο, φιλικό προς το περιβάλλον φεστιβάλ» στο οποίο ενώνουν τις δυνάμεις τους περισσότεροι από 150 σχεδιαστές από τους χώρους του ντιζάιν και της αρχιτεκτονικής, καθώς και πολλοί επιμελητές και εθελοντές. Στόχος του είναι να μιλήσει για έναν σύγχρονο τρόπο ζωής, φιλικότερο προς το περιβάλλον, και να εμπνεύσει «περιβαλλοντική συμπεριφορά».




Κέντρο των εφετινών δράσεων είναι η πλατεία Συντάγματος, υπό τη σκέπη του ιδιότυπου ΕcoΜuseum, μιας ανακυκλώσιμης κατασκευής, όπου φιλοξενούνται εκθέσεις, δράσεις, εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα. Παράλληλα, αρχιτεκτονικά εκθέματα θα βρεθούν σε άλλα επτά κεντρικά σημεία της Αθήνας, καλώντας το κοινό σε μια διαφορετική θέαση της πόλης. Μέσα από το ντιζάιν και με έμφαση στα πρότυπα της βιωσιμότητας, το φεστιβάλ μιλάει για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, χρησιμοποιεί ανανεώσιμες και εναλλακτικές πηγές ενέργειας, εξερευνά τη σχέση ανάμεσα στην οικολογική συνείδηση και στην οικονομία και επικεντρώνεται σε έναν φιλικό προς το περιβάλλον «επανασχεδιασμό» της καθημερινότητάς μας.



Σχεδιαστικώς, το Εcomuseum στο Σύνταγμα αποτελεί ένα εφήμερο πράσινο αρχιτεκτόνημα που καλύπτει 1.400 τ.μ., προσκαλώντας όσους βγαίνουν από τον σταθμό του μετρό να περάσουν μέσα από αυτό, νιώθοντας έστω για λίγο ότι βρίσκονται κάπου αλλού, όπου όλα λειτουργούν πιο αρμονικά και... οικολογικά. Σχεδιασμένο από τον Κωνσταντίνο Χούρσογλου, περιλαμβάνει εκθεσιακούς χώρους, ένα μικρό κατάφυτο αμφιθέατρο όπου ο καθένας θα μπορεί να χαλαρώσει τρώγοντας το μεσημεριανό του και μια σκηνή τροφοδοτούμενη αποκλειστικά από ηλιακά πάνελ.



Στο κομμάτι της αρχιτεκτονικής, καταξιωμένοι αλλά και ανερχόμενοι δημιουργοί παρουσιάζουν υπαίθριες εγκαταστάσεις με θέμα τις κλιματικές αλλαγές και τις επιπτώσεις τους. Οσο για τη μόδα, οι χαρές της ανακύκλωσης μας προσκαλούν να φέρουμε «παλιά ρούχα, σπασμένα αξεσουάρ, χιλιοδεμένες κορδέλες, σκονισμένα ρετάλια» και να τα ανταλλάξουμε. Ενας μεγάλος πάγκος re-use θα στηθεί στη μέση της πλατείας για να διδάξει τις αρετές της μεταποίησης. Και επειδή η συλλογική δράση ξεκινά πάντα από την ατομική πρωτοβουλία, η Εφη Κομνηνού είχε την ιδέα να παρουσιάσει την έκθεση Εcoheroes: δέκα νέοι γραφίστες καλούνται μέσα από τις αφίσες τους να αναδείξουν ισάριθμες ιστορίες συμπολιτών μας, οι οποίοι μέσα από την καθημερινότητά τους κάνουν πράξη την προστασία του περιβάλλοντος. Μια και όλοι ζούμε στη Γη, καιρός είναι να μην αντιμετωπίζουμε κάποιον που ανακυκλώνει, χρησιμοποιεί ποδήλατο για να πάει στη δουλειά του κτλ.,



κτλ., λες και ήρθε από άλλον πλανήτη.



ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

η Πλατεία Συντάγματος η Από 23 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου η Διοργάνωση: Βrainlab, υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και του ΥΠΕΚΑ



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=354450&ct=4&dt=15/09/2010#ixzz0zZu90tzj

Δεν υπάρχουν σχόλια: