Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Η «έξοδος» των ελλήνων χαρακτών στο Μεσολόγγι

Σημαντικοί καλλιτέχνες αποτυπώνουν την ιστορική πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας μέσα από έργα χαρακτικής

 Από την ιστορική αυθεντική λιθογραφία του Θεόδωρου Βρυζάκη (1856) με θέμα την «Εξοδο του Μεσολογγίου» ως τη «Λιμνοθάλασσα» και τις «Αλυκές» της Βάσως Κατράκη (1949) αλλά και «Το πνεύμα του Μεσολογγίου» του Αλέκου Φασιανού (2010), μερικοί από τους σημαντικότερους έλληνες χαράκτες αποτυπώνουν την ιστορική πρωτεύουσα της Αιτωλοακαρνανίας, που έχει μια μακρά παράδοση στον πολιτισμό και στην πολιτική: δεν συνδέθηκε μόνο με τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 αλλά «έβγαλε» πέντε πρωθυπουργούς, καθώς επίσης και μεγάλους λογοτέχνες του Ελληνισμού όπως ο Κωστής Παλαμάς. Μεσολογγίτικα θέματα, λοιπόν, αποτελούν τον κεντρικό άξονα αναφοράς μιας έκθεσης που με τίτλο «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από τη χαρακτική» θα φιλοξενείται από το Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου στην Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου με τη συνεργασία του Δήμου Μεσολογγίου και της Ενωσης Ελλήνων Χαρακτών.


«Πολλοί καυχώνται ότι γνωρίζουν την τέχνη της χαρακτικής, λίγοι όμως πραγματικά μπορούν να δουλέψουν ως χαράκτες» μας λέει η αντιπρόεδρος του Δ.Σ. Ζωή Χρ. Μοσχανδρέου, η οποία επισημαίνει ότι η εν λόγω τέχνη απαιτεί ιδιαίτερο ταλέντο και καλή γνώση της πέτρας, του ξύλου και του χαλκού. «Στην Ελλάδα, ωστόσο, υπάρχουν σημαντικοί χαράκτες ακολουθώντας μια μακρά παράδοση που ξεκίνησε ο Γαλάνης, συνέχισε ο Κεφαλληνός και ακολούθησαν κι άλλοι». Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ίδιας στην έκθεση παρουσιάζονται παλιά και καινούργια έργα. Εκτός από τα προαναφερθέντα στις δημιουργίες των Φώτη Μαστιχάδη, Τόνιας Νικολαΐδη, Βασίλη Χάρου, Απόστολου Κούστα, Γιάννη Κυριακίδη, Γιάννη Γουρζή, Μαίρης Σχοινά και Δημήτρη Τσιρογιάννη προστίθενται και τα έργα νεοτέρων, που χάραξαν ειδικά για την έκθεση, όπως οι Μάγδα Βαμβατήρα, Χριστόδουλος Γκαλντέμης, Νίκος Δεσεκόπουλος, Ελισάβετ Διονυσοπούλου, Γρηγόρης και Μιχάλης Κότσαρης, Γιάννης Κολιός, Ρίτσα Ποδηματά, Γιάννης Στεφανάκις. Η έκθεση πλαισιώνεται από επιλεγμένες φωτογραφίες για το Μεσολόγγι του Βασίλη Αρτίκου.

«Η Πινακοθήκη μας χαρακτηρίζεται από την ευαισθησία της για την ελληνική χαρακτική, και αυτό αποδεικνύεται με τις 10 εκδόσεις της με αυθεντικά χαρακτικά γνωστών ελλήνων καλλιτεχνών που έχουν σχέση με το Μεσολόγγι» συμπληρώνει η ίδια για να προτάξει μεταξύ αυτών τον «Υμνο εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού με χαλκογραφίες του Αλέκου Φασιανού, τον «Θούριο» του Ρήγα Βελεστινλή με ξυλογραφίες του Γιάννη Κυριακίδη κ.ά. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του θεσμού «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από την Τέχνη», που ξεκίνησε το 2005 με τη συμμετοχή γνωστών αιθουσών τέχνης των Αθηνών, ενώ η συγκεκριμένη πινακοθήκη σκοπεύει να παρουσιάσει τη συγκεκριμένη έκθεση και σε άλλες δημοτικές πινακοθήκες της χώρας.

ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

η «Το Μεσολόγγι σήμερα μέσα από τη χαρακτική»   Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010 η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου η Κωνσταντίνου Τρικούπη 2, Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας





Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=352008&ct=4&dt=03/09/2010#ixzz0ySKszncP

Δεν υπάρχουν σχόλια: