Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Φεστιβάλ Βωβού Σινεμά στην Αθήνα με ελεύθερη είσοδο

Από τη Μαρία Καστανή

Από σήμερα, Πέμπτη, 30 Σεπτεμβρίου έως την Τρίτη, 12 Οκτωβρίου, οι “εναλλακτικοί” Αθηναίοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν κλασικές ταινίες του βωβού κινηματογράφου, για πρώτη φορά, στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Βωβού Κινηματογράφου της Αθήνας, που διοργανώνεται από το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης σε συνεργασία με το Μορφωτικό Ίδρυμα της Πρεσβείας των ΗΠΑ.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης διάλεξε και προτείνει 19 από τις αγαπημένες του ταινίες, που γυρίστηκαν στις ΗΠΑ, στις απαρχές του κινηματογράφου. Εικόνες ασπρόμαυρες, έντονη υποκριτική, επεξηγηματικές καρτέλες που διακόπτουν τη δράση, παντελής έλλειψη ήχου αλλά με ζωντανή μουσική υπόκρουση, το αφιέρωμα θα μας θυμίσει τα αμέτρητα γκαγκ του Μπάστερ Κήτον, την απέραντη ευαισθησία του Τσάρλι Τσάπλιν, το άλυτο μυστήριο της “θείας” Γκρέτα Γκάρμπο, αλλά και τους άλλους μεγάλους πρωταγωνιστές της εποχής τον διοπτροφόρο κωμικό Χάρολντ Λόυντ, τον καρδιοκατακτητή Ρούντολφ Βαλεντίνο, τους ξεχωριστούς σκηνοθέτες Γκρίφιθ, Τζούλιαν, Νίμπλο, Μπράουν. Ταινίες με εικαστική ομορφιά και θαυμαστές για την εποχή τους τεχνικές, με εξαιρετικές μελοδραματικές ή κωμικές ερμηνείες, θρίλερ ή ρομαντικές κωμωδίες, τοιχογραφίες εποχής ή περιπέτειες θα μας ξεναγήσουν σε αυτή την αυτόνομη μορφή έκφρασης που αποτελεί ο βωβός κινηματογράφος, που άνθισε στις αρχές του 20ου αιώνα.
Το αφιέρωμα θα ανοίξει στις 30/9, στις 20:00, με ομιλία του ο ειδικευμένος στον Βωβό κινηματογράφο, διακεκριμένος Αμερικανός καθηγητής Mark Garrett Cooper ο οποίος μετά την προβολή θα συζητήσει με το κοινό, ενώ την τελευταία προβολή στις 12 Οκτωβρίου θα προλογίσει ο Μιχάλης Κακογιάννης κλείνοντας το αφιέρωμα. Ακόμη, τις προβολές, όπως και τότε, θα συνοδεύουν ζωντανά νέοι μουσικοί με αυτοσχεδιασμούς ή και πρωτότυπες συνθέσεις τους.
Σε όλες τις προβολές η Είσοδος είναι Ελεύθερη
Επίσης, ειδικά για σχολεία, προγραμματίζονται 3 πρωινές εκπαιδευτικές προβολές (πληροφορίες ΙΜΚ: πρωινές ώρες τηλ. 210 34 18 584 )
Διαβάστε περισσότερα και δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του ΙΜΚ και σε σχετικό δημοσίευμα της Καθημερινής.
http://dwrean.tumblr.com


http://kala-nea.gr/?p=8496#more-8496#ixzz10zn0CKQs

Δεν υπάρχουν σχόλια: