Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

MARIA GULEGHINA Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010, ώρα 20:30 Μέγαρο Μουσικής, Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης

Ένα μοναδικό καλλιτεχνικό γεγονός αποτελεί η πρώτη προσωπική εμφάνιση στην Ελλάδα της κορυφαίας Ρωσίδας σοπράνο Maria Guleghina. Η διάσημη λυρική τραγουδίστρια θα εμφανιστεί στο Μέγαρο Μουσικής την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έχοντας στο πλευρό της τον μόνιμο συνεργάτη της Σκάλας του Μιλάνου Massimiliano Bullo που θα τη συνοδεύσει στο πιάνο.




Στην Ελλάδα έρχεται έπειτα από τις θριαμβευτικές της εμφανίσεις ως Turandot στην Metropolitan Opera, την Arena di Verona και την Όπερα της Ζυρίχης.



Η Maria Guleghina συγκαταλέγεται ανάμεσα στις σπουδαιότερες ερμηνεύτριες της γενιάς της, έχοντας διαπρέψει κυρίως στους δραματικούς ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου. «Η Σταχτοπούτα της Ρωσίας» και «Φωνητικό θαύμα» είναι μερικά μόνο από τα σχόλια με τα οποία αναφέρεται σ’ αυτήν ο διεθνής τύπος.



Η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από την Κρατική Όπερα του Μίνσκ για να εμφανιστεί ένα χρόνο αργότερα στο πλευρό του Luciano Pavarotti ως Amelia στην όπερα Un Ballo di Maschera με διευθυντή ορχήστρας τον Gavazzeni. Από τότε έχει ερμηνεύσει τους σημαντικότερους ρόλους του λυρικού ρεπερτορίου στα πιο φημισμένα θέατρα του κόσμου: Aida, Manon Lescaut, Norma, Fedora, Turandot, Andriana Lecouvreur, Lady MacBeth (MacBeth), Abigaille (Nabucco), Violetta (Traviata), Leonora (Il Trovatore), Elvira (Ernani), Elisabetta (Don Carlo), Desdemona (Otello), Santuzza (Cavalerria Rusticana). Η ερμηνεία της στην Tosca του Verdi την ανέδειξε ως την ιδανική ερμηνεύτρια του συνθέτη, ενώ η κριτική την χαρακτήρισε ως «τη Ρωσίδα σοπράνο που στις φλέβες της κυλά ο Βέρντι».



Το ξεχωριστό ηχόχρωμα της φωνής της, η αισθαντικότητα στις ερμηνείες της, η άρτια υποκριτική της εμφάνιση, την έχουν καταστήσει περιζήτητη στις μεγάλες λυρικές σκηνές του πλανήτη. «Η Guleghina με τη δύναμη της φωνής της σε καθηλώνει, ενώ η αιχμηρή λάμψη της ερμηνείας της σε υποβάλλει» αναφέρουν γι’ αυτήν οι New York Times.



Στη διάρκεια της πολύχρονη καριέρας της έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων στη Metropolitan Opera, στη La Scala, στο Gran Teatre del Liceu, στο Covent Garden, στην Arena της Βερόνα, στην Όπερα του Παρισιού, στο Wigmore Hall, στο Suntory Hall, στο Mariinsky Theatre. Καθώς επίσης στις όπερες της Μόσχας, του Τόκιο, της Οσάκα, του Σάο Πάολο, του Χόνγκ Κόνγκ και αλλού. Κάθε της παράσταση αποτελεί μια τεράστια επιτυχία και συνοδεύεται από διθυραμβικές κριτικές. «Μετά από μια παράσταση της μπορεί κανείς να αισθανθεί και να βιώσει τη μυστηριώδη ικανότητα της μουσικής να ηχεί κατευθείαν στα βάθη της ανθρώπινης καρδιάς», έγραψε η Metropolitan Opera Review. Έχει συνεργαστεί με κορυφαίους ερμηνευτές και διευθυντές ορχήστρας όπως Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Leo Nucci, Renato Bruson, Jose Cura, και Samuel Ramey, Gianadrea Gavarezzi, Riccardo Muti, James Lavine, Zubin Mehta, Valery Gergiev, Fabio Luisi, Claudio Abbado. Οι περισσότερες από τις παραγωγές που έχει λάβει μέρος έχουν ηχογραφηθεί και έχουν μεταδοθεί από μεγάλα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα. Η Maria Guleghina εκτός από τις συμμετοχές στις διάσημες όπερες, πραγματοποιεί σόλο παραστάσεις παρουσιάζοντας ένα απάνθισμα του διεθνούς κλασικού ρεπερτορίου.



Στις πρόσφατες δραστηριότητες της περιλαμβάνονται σειρά κονσέρτων Βέρντι με το Ίδρυμα Gulbekian στη Λισαβόνα, παραστάσεις στο “Stars at White Nights” Festival στο Θέατρο Mariinsky με Tosca και Nabucco , καθώς και η εκπροσώπηση της χώρας της στην Τελετή Λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Βανκούβερ. Το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στην Turandot στη Βαλένθια υπό τη διεύθυνση του Zubin Mehta ήταν ένας ακόμη θρίαμβος που έλαβε εξαιρετικές κριτικές.

Στα προσεχή της σχέδια περιλαμβάνονται Turandot, Nabucco, Tosca, Norma, Andrea Chenier, MacBeth, Il Corsaro στη Μetropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο Βερολίνο, στο Θέατρο Mariinsky, στο Μπιλμπάο, στη Scala καθώς και πολυάριθμα σόλο ρεσιτάλ στην Ευρώπη και την Αμερική.

Έχει τιμηθεί με πολύ σημαντικά βραβεία όπως Βραβείο Puzzini ως καλύτερη ερμηνεύτρια των έργων του, 2001 Bellini Prize, Giovanni Zanatell Prize για το ντεμπούτο της στη Βερόνα, χρυσό μετάλλιο Maria Zamboni, χρυσό μετάλλιο στο Φεστιβάλ Οσάκα το 1999, κ.α.



Παράλληλα με το απαιτητικό πρόγραμμα των επαγγελματικών της υποχρεώσεων, η Maria Guleghina είναι ένα άτομο με κοινωνικές ευαισθησίες και έντονη δραστηριότητα. Είναι επίτιμο μέλος της Διεθνούς Επιτροπής Παραολυμπιακών Αγώνων καθώς και Πρέσβειρα Καλής Θέλησης της Unicef και έχει τιμηθεί για την προσφορά της από τον Πατριάρχη Αλέξιο της Ρωσίας.

Ζει στο Λουξεμβούργο και είναι μητέρα ενός δεκάχρονου αγοριού.



Το πρόγραμμα της στο Μέγαρο Μουσικής περιλαμβάνει άριες από τις όπερες που έχει ερμηνεύσει καθώς και μια επιλογή ιταλικών τραγουδιών. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η εμφάνιση της στη Λυρική Σκηνή το 2007 Αθήνα με τον Leo Nucci στo Nabucco είχε καταγραφεί ως μια ακόμη σπουδαία ερμηνεία, για την οποία αποθεώθηκε από το αθηναϊκό κοινό.



www.mariaguleghina.com



Χορηγοί Επικοινωνίας:







Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη θέση 120 €

Α Ζώνη 85 €

Β Ζώνη 65 €

Γ Ζώνη 40 €

Φοιτητικό 25 €

ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Τηλ. 210-6003693 Half Note Productions

Τηλ. 210-7282333 Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, www.megaron.gr

1 σχόλιο:

Δημητρης είπε...

Το φθηνοτερο εισιτηριο των 40 ευρω ειναι απαραδεκτο, ειδικα με την οικονομικη κατασταση που επικρατει.
Ντροπη στους αρμοδιους για αυτη την αισχροκερδια.