Βασίλης Τσιτσάνης- 25 χρόνια μετά!

Από τη Μαρία Καστανή


Την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο του Λυκαβηττού, θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Βασίλη Τσιτσάνη, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από την ημέρα που ο μεγάλος λαϊκός συνθέτης έφυγε από κοντά μας.

Στη συναυλία συμμετέχει η Ορχήστρα "Βασίλης Τσιτσάνης" από τη γενέτειρά του τα Τρίκαλα, ενώ αξιόλογοι ερμηνευτές παλιότεροι αλλά και νεότεροι θα τραγουδήσουν τα αξεπέραστα τραγούδια του συνθέτη.

Συγκεκριμένα στη μεγάλη αυτή γιορτή μνήμης στο Βασίλη Τσιτσάνη τραγουδούν οι:

Μελίνα Ασλανίδου, Γλυκερία, Κώστας Μακεδόνας, Δημήτρης Μπάσης, Μαριώ, Μπάμπης Στόκας, Μπάμπης Τσέρτος και η Μαίρη Λίντα καθώς, και ο κορυφαίος μουσικός στο μπουζούκι Μανώλης Καραντίνης.


Τα τραγούδια θα αποδώσει η Ορχήστρα Βασίλης Τσιτσάνης που ειδικεύεται στην παρουσίαση του έργου του μεγάλου λαϊκού συνθέτη και έρχεται από τα Τρίκαλα, την πόλη που είναι γεμάτη από τη μορφή και τη δημιουργία του, ειδικά για τη μεγάλη αυτή βραδιά στο Λυκαβηττό.

Στη συναυλία θα επιχειρηθεί η αυθεντική εκτέλεση των έργων του Τσιτσάνη με μελέτες πάνω στις ηχογραφήσεις που άφησε ο ίδιος και πρωτεργάτη το στενό του συνεργάτη τον αριστοτέχνη στο μπουζούκι Κώστα Παπαδόπουλου, ο οποίος εκτελεί σε τρίχορδο μπουζούκι όπως ακριβώς ο μεγάλος Έλληνας «δάσκαλος».

Το πρόγραμμα της βραδιάς περιλαμβάνει αγαπημένα μεγάλα τραγούδια του από τη «Συννεφιασμένη Κυριακή» και τα «Καβουράκια», ως τη «Νοσταλγία», «Βάρκα γιαλό», «Γειά σου καΐκι μου», «Χωρίσαμε ένα δειλινό», «Πέφτεις σε λάθη», «Τι σήμερα, τι αύριο τι τώρα», «Γιατί με ξύπνησες πρωί», «Είμαστε αλάνια», «Απόψε κάνεις μπαμ», «Μάγισσα Τσιγγάνα» και πολλά ακόμα που αγαπά και εξακολουθεί να τραγουδά το κοινό.

Το πρόγραμμα της βραδιάς έχει επιλεγεί προσεκτικά ώστε να δίνει μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας και στηρίζεται σε τραγούδια που δημιουργούν το αίσθημα της χαράς και του κεφιού, ώστε το κοινό να τραγουδήσει μαζί με τους ερμηνευτές ή ακόμα και να χορέψει.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης υπήρξε ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης φαινόμενο, που έγραφε ο ίδιος μουσική και στίχους, που συγκίνησε τα πλήθη με τη μοναδικότητα, τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη του.

Με τη δημιουργία του αναβάθμισε το ελληνικό τραγούδι και έγινε ο «πατέρας της λαϊκής μουσικής» και «ο εμπνευστής μίας καινούργιας γενιάς λαϊκών μουσικό-συνθετών».

Στα τραγούδια του συνέδεσε τις ρίζες του βυζαντινού μέλους με το νεοελληνικό τραγούδι και πέτυχε να τινάξει τη σκόνη του περιθωρίου από ολόκληρο το είδος. Το μέχρι τότε περιφρονημένο «ρεμπέτικο», εντάσσεται στο πολιτισμικό ρεύμα της εποχής, αποκτά αξιοπιστία, αλλά και πρόσβαση στις κυρίες του καλού κόσμου και στα σαλόνια της υψηλής κοινωνίας.

Ο Βασίλης Τσιτσάνης τραγούδησε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, τον πόλεμο την φτώχεια, τον εμφύλιο, τον σπαραγμό, τον έρωτα, την ξενιτιά, τον αποχαιρετισμό. Η συνεισφορά του στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας μας είναι τεράστια. Με το έργο του ξεπέρασε δυναμικά το «εδώ» και δημιούργησε αυθεντικά πεδία επικοινωνίας μεταξύ πολιτισμών.

Ο ίδιος ο συνθέτης έλεγε χαρακτηριστικά:

"το ρεμπέτικο θέλει ειδική ερμηνεία και μέταλλο στη φωνή, θέλει ερμηνεία χωρίς παρεκκλίσεις από την απλότητά του γιατί το λαϊκό μας τραγούδι θυμίζει την απλότητα του δωρικού ρυθμού".Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

Εισιτήρια για τη μεγάλη αυτή βραδιά στο Λυκαβηττό, προπωλούνται:

Πανεπιστημίου 39, τηλ.: 210 7234567 και στο www.ticketservices.gr, προς 30 €.

Σχόλια