Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Εφυγε από τη ζωή ο Ρhilolaos


Τη µάχη για τη ζωή έχασε ένας από τους σηµαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες της Διασποράς, ο Φιλόλαος Τλούπας, που είχε καθιερωθεί διεθνώς ως Ρhilolaos. Ο γλύπτης που κατάφερε να δαµάσει τον χάλυβα και να τον παντρέψει µε το τσιµέντο για να πλάσει τον δικό του εικαστικό κόσµο πέθανε στο Παρίσι σε ηλικία 87 ετών.



Αδελφός τού επίσης καταξιωµένου φωτογράφου Τάκη Τλούπα, ο Φιλόλαος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1923 και σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών µε δασκάλους τους Θανάση Απάρτη και Μιχάλη Τόµπρο, οι οποίοι του πρότειναν να συνεχίσει τις σπουδές του στη Γαλλία.



Από νωρίς ο Φιλόλαος άρχισε να ενδιαφέρεται για τα έργα σε µεγάλη κλίµακα και να δουλεύει µαζί µε σπουδαίους αρχιτέκτονες, δηµιουργώντας εικαστικές παρεµβάσεις σε ανοιχτούς χώρους, κερδίζοντας γρήγορα την αναγνώριση και πολλές διεθνείς διακρίσεις.



Από τις µεγαλύτερες στιγµές στην καριέρα του θεωρούνται οι υδατοδεξαµενές της Valence, το µεγάλο γλυπτό για την Πλατεία Defence του Παρισιού και η σύνθεση µε τα σιντριβάνια για την ίδια πλατεία. Τα συγκεκριµένα έργα µπορεί να θεωρούνται εµβληµατικά της καλλιτεχνικής διαδροµής του, ωστόσο ο Φιλόλαος έχει αφήσει την εικαστική σφραγίδα του από τη Λάρισα και τον Βόλο έως την Τουλούζη και τις Βερσαλλίες.


tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: