Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Η ώρα της συγκομιδής: Τέχνη και Τρύγος, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ και στα αμπελοτόπια του Μετσόβου


«Ρόκες και αδράχτια», το γλυπτό που σκάλισε σε ξύλο φλαμουριάς Μετσόβου ο Γιαννιώτης γλύπτης και καθηγητής Θόδωρος Παπαγιάννης, είναι εμπνευσμένο από τις παραδοσιακές ρόκες τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι Ηπειρώτισσες για να γνέθουν. Ο γλύπτης αναπλάθει την ιδέα του οικοτεχνικού αντικειμένου σε υπερμεγέθη κλίμακα (308x102x15 και 305x85x15) στο ξύλο, το οποίο δούλεψε κάτω από τα έκθαμβα μάτια των ντόπιων και των επισκεπτών στο προαύλιο της Πινακοθήκης Ευ. Αβέρωφ, με φόντο τα βουνά της Πίνδου.


«Το παραμύθι της οξιάς» –ωραίος τίτλος!– από οξιά Μετσόβου, το έργο του επίσης Γιαννιώτη καθηγητή Κυριάκου Ρόκου, αφήνει το ίδιο το ξύλο να πει την ιστορία του, αλλά και εξιστορεί την εμπειρία του γλύπτη ενώ το «δούλευε» στο Ανοιχτό Εργαστήριο Γλυπτικής στο Μέτσοβο, στο προαύλιο της Πινακοθήκης, με τα πιτσιρίκια ολόγυρα να βλέπουν και «να ακούν». Με καθοδηγητή το ίδιο το ξύλο, ο Ρόκος σμιλεύει θραύσματα προσώπων, ένα δάχτυλο που δείχνει ψηλά, μια σαύρα, το τούνελ της Εγνατίας, καθώς και ένα κλειδί που «ξεκλειδώνει» τον παραμυθένιο κόσμο της γλυπτικής...

 Το σμίξιμο του καλοκαιριού με το φθινόπωρο σε ύψος 1.200 μ. με το Μέτσοβο και τους καπνούς από τις καμινάδες στις στέγες από πλάκες να ανεβαίνουν προς τον ανέφελο ουρανό, δίνουν διπλή είδηση: Εικαστική η πρώτη, ότι εγκαινιάστηκε, χθες, Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου η έκθεση γλυπτικής «Δουλεύοντας στο χώρο: Θόδωρος Παπαγιάννης, Κυριάκος Ρόκος και Γιώργος Χουλιαράς» στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ, με τα τρία έργα που φιλοτέχνησαν οι Ηπειρώτες, Γιαννιώτες γλύπτες και καθηγητές στη διάρκεια του Ανοιχτού Εργαστηρίου Γλυπτικής στο Μέτσοβο, από 21 Αυγούστου ώς 10 Σεπτεμβρίου, να ενσωματώνονται πλέον στην Πινακοθήκη, εκεί όπου ανήκουν πλέον, δωρεά των καταξιωμένων γλυπτών στον ευλογημένο χώρο Τέχνης που ίδρυσε, θεμελίωσε και εμπλούτισε με τη συλλογή του ο Ευάγγελος Αβέρωφ 22 χρόνια πριν, το 1988. Είμαστε τότε εκεί, όταν βημάτιζε πάνω - κάτω, ανεμίζοντας την αχώριστη γκλίτσα του, με το κρεμεζί γαρίφαλο στο πέτο, ανυπόμονος για το πότε θα 'ρθουν «οι επίσημοι», να ανοίξει η Πινακοθήκη Μετσόβου!

Οπως κι έγινε σ' ένα κτίριο παραδοσιακό, έργο αρχιτεκτονικής τέχνης το ίδιο, καθώς από τα παράθυρά του βλέπει κανείς ολόγυρα το τοπίο της Ηπείρου, το δασωμένο Μέτσοβο που το περιβάλλει, σαν αγκαλιά!

Η πρόεδρος της Πινακοθήκης κ. Τατιάνα Αβέρωφ-Ιωάννου, με τον Σωτήρη Ιωάννου, τον γιο τους Αλέξανδρο, η κ. Ναταλία Αβέρωφ-Τοσίτσα, η άλλη κόρη, ο εξάδελφος κ. Τάσος Αβέρωφ, πρόεδρος του Ιδρύματος Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα και οι συνεργάτες ζωής του Ευάγγελου Αβέρωφ συνεχίζουν το εμπνευσμένο έργο του: να γίνει το Μέτσοβο της προκοπής και της αυτάρκειας ο πολιτιστικός πόλος έλξης της Ηπείρου, με την Πινακοθήκη που φέρει το όνομά του, ανοιχτή στην Τέχνη και στον κόσμο. Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ηπειρώτη, Γιαννιώτη κ. Κάρολου Παπούλια, με όραμα για τη γενέτειρα, είχε γίνει η απονομή του Βραβείου της Πινακοθήκης Ευάγγελου Αβέρωφ για την επέτειο της συμπλήρωσης 20 χρόνων από τη λειτουργία της Πινακοθήκης Ευ. Αβέρωφ. Η φίλη ζωής του ιδρυτή και των παιδιών του, που παρακολουθεί το έργο της Πινακοθήκης από τη στήλη αυτή, η δημοσιογράφος της «Κ» Ελένη Μπίστικα, πήρε πρώτη το Βραβείο - αγαλματίδιο Μούσας από χαλκό, φιλοτεχνημένο από τον Θόδωρο Παπαγιάννη και χθες το ίδιο βραβείο απένειμε η κ. Τατιάνα Αβέρωφ στον κ. Γιάννη Σ. Κωστόπουλο, πρόεδρο της ALPHA BANK για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό. Το βραβείο παρέλαβε η κ. Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός τέχνης και υπεύθυνη για τις εκθέσεις του Ιδρύματος Κωστοπούλου.



Τρεις εκθέσεις



Μαγνήτης του ενδιαφέροντος, όπως είναι φυσικό, τα τρία αυτά έργα, δεμένα με τον χώρο του Μετσόβου, αναπόσπαστα πλέον, τα οποία παρουσίασαν οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, στα χθεσινά εγκαίνια. Τα γλυπτά αυτά πλαισιώνονται από τρεις παράλληλες εκθέσεις στους χώρους της Πινακοθήκης με έργα που επέλεξαν από το σύνολο της δουλειάς τους οι καταξιωμένοι γλύπτες Θ. Παπαγιάννης, Κ. Ρόκος και Γ. Χουλιαράς.



Λόγος και γλυπτική



Η τέχνη δίνει πάντα τον λόγο στον γνώστη Λόγο και το πρωί του Σαββάτου χθες έγινε παρουσίαση και προβολή του θέματος «Γλυπτική στον χώρο» στο Συνεδριακό Κέντρο «Διάσελο», δημιουργία του άλλου ανιψιού, του κ. Γιάννη Αβέρωφ, του δημάρχου που, επί της θητείας του, έκανε το Μέτσοβο δήμο-μοντέλο. Είχε, όμως κι αυτός, όπως «ο μπάρμπας του» το μεράκι της πολιτικής... Με χαρά τον συναντάμε κάθε φορά και θυμόμαστε τα παλιά, που οδήγησαν σε μια απολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή με την τέχνη και τον λόγο να εκπροσωπούνται πάντα στις εκδηλώσεις της Πινακοθήκης Ευ. Αβέρωφ!



Μίλησαν η επιμελήτρια της Εκθεσης Κατερίνα Σταθοπούλου, ιστορικός Τέχνης, ο Θόδωρος Παπαγιάννης, γλύπτης, ομ. καθηγητής ΑΣΚΤ, ο Κυριάκος Ρόκος, γλύπτης, τακτικός καθηγητής στη σχολή Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης ΤΕΙ Αθηνών και ο Γιώργος Χουλιαράς, τακτικός καθηγητής ΑΣΚΤ. Ακολούθησε συζήτηση, όπως πάντα ζωηρή, με τους καλεσμένους δημοσιογράφους, εικαστικούς και το κοινό. Περισσότερα από τις ανταποκρίσεις του Τήλεφου από το Μέτσοβο, που, αύριο Δευτέρα, ζει στον πυρετό ενός ακόμη τρύγου!



Ο τρύγος έχει τη δική του ιστορία...



Αύριο, Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου ξεκινάει ο τρύγος στα αμπελοτόπια του Μετσόβου. Η συγκομιδή του σταφυλιού -για τους φανατικούς του μετσοβίτικου κρασιού, που είναι πολλοί!- θα ξεκινήσει με το λευκό αρωματικό Traminer. Ακολουθούν οι ερυθρές ποικιλίες που θα δώσουν τα κρασιά Φλογερό και Κτήμα Αβέρωφ, καθώς και τα Κόκκινα του Βουνού: Βλάχικα, Pinot Noir και Γινιέτς. Οι αμπελώνες στο Μέτσοβο στην περιοχή Γινιέτς -που στη βλάχικη τοπική διάλεκτο σημαίνει αμπελότοπος- επαναφυτεύθηκαν στα τέλη της δεκαετίας του '50 από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, με τις γαλλικές ποικιλίες Cabernet Sauvignon, Merlot και Cabernet Franc. Με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την επαναφύτευση αυτή από τον Ευάγγελο Αβέρωφ του αμπελώνα του Μετσόβου η εταιρεία «Κατώγι και Στροφιλιά Α.Ε.» εμφιαλώνει πια το Κτήμα Γινιέτς αποκλειστικά από τα πρώτα κλήματα που είχαν φυτευθεί πριν από 50 χρόνια! Εβίβα, λοιπόν, με κρασί από το Κτήμα Γινιέτς! Ολες αυτές οι διψαστικές λεπτομέρειες θα εξακριβωθούν επιτόπου, όπου το «Κατώγι» ρέει άφθονο, χάρις στον... συνεργάτη της στήλης κ. Σωτήρη Ιωάννου!



Κλείνουμε με τους χορηγούς αυτής της μεγάλης Γιορτής της Πινακοθήκης Ευ. Αβέρωφ, που φέτος κράτησε από τέλος Αυγούστου ώς σήμερα:



Είναι το Ιδρυμα Βαρώνου Μιχαήλ Τοσίτσα, Cosmote, Εκπαιδευτήρια Γείτονα, Βάρη και «Κατώγι Αβέρωφ». Ο τρύγος θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου και για τον χειμώνα αναμένουμε τις καινούργιες γεύσεις στα ποτήρια μας! Μια επίσκεψη στα αμπελοτόπια Μετσόβου για τον τρύγο, είναι μια ακόμη πολύ δελεαστική προοπτική!



THΛEΦOΣ


http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_2_26/09/2010_416503

Δεν υπάρχουν σχόλια: