Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

O Sonny Rollins στο Παλλάς

Από τη Μαρία Καστανή
Ο Sonny Rollins είναι ο μεγαλύτερος εν ζωή θρύλος της jazz! Ο σαξοφωνίστας- μύθος, ο κολοσσός του σαξοφώνου, τον περασμένο Σεπτέμβριο …






συμπλήρωσε τα 80 χρόνια ζωής! Ο μοναδικός σύγχρονος καλλιτέχνης των John Coltrane, Art Blakey, Miles Davis και Max Roach, που εξακολουθεί να φωτίζει με την παρουσία του τη διεθνή μουσική σκηνή, ξεκίνησε τη μουσική του πορεία στην ηλικία των 14 ετών.



Ο Rollins ήταν εκεί όταν βασίλευαν ο Charlie Parker, o J. J. Johnson, o Bud Powell, o Miles Davis και ο Thelonious Monk, έπαιζε στα σχήματα και τους δίσκους τους και σήμερα βρίσκεται στο πάνθεον της τζαζ μαζί τους! Μια πολυκύμαντη καριέρα στη μουσική που αναδείχτηκε μέσα από ζηλευτές ηχογραφήσεις, σημαντικές συνεργασίες και αμέτρητες συνθέσεις που σημάδεψαν γενιές νέων μουσικών.


culturenow.gr


Παίρνοντας στοιχεία από τους μεγάλους σαξοφωνίστες της εποχής, όπως την ανάλαφρη εναλλαγή μουσικών φράσεων του Lester Young και το δυναμισμό του Coleman Hawkins, ο Rollins ανέπτυξε έναν ιδιότυπο και χαρακτηριστικό ήχο στο τενόρο σαξόφωνο που ξεχωρίζει μέχρι τις μέρες μας.





Το καθαρά πρώτο του άλμπουμ έγινε πραγματικότητα με την Prestige, για να ακολουθηθεί από άλλα 6 άλμπουμ που έμελλαν να είναι μερικά από τα σημαντικότερα στην ιστορία της τζαζ, όπως τα “Saxophone Colossus” και “Tenor Madness” με τον Coltrane και τα μέλη της μπάντας του Miles Davis!



Πρωτοπόρος, ο κορυφαίος μουσικός παρουσίασε το ‘57 ένα μουσικό τρίο χωρίς πιάνο και με τη μορφή αυτή ηχογράφησε το ’58 ένα αριστουργηματικό δίσκο- σταθμό, τον τελευταίο του με την εταιρεία Riverside, το “The Freedom Suite”, καθώς και το 19λεπτο ομώνυμο κομμάτι.





Πολλές συνθέσεις του Sonny Rollins φιγουράρουν ανάμεσα στα πιο γνωστά jazz standards, ενώ οι μουσικές του φόρμες και τα διάσημα solos του σημαδεύουν γενιές μουσικών. Από τα πιο γνωστά, το θρυλικό “St Thomas”, το “Oleo”, το “Doxy” ή το “Airegin”.



Πριν από 3 χρόνια ο Sonny Rollins γιόρτασε με μία μνημειώδη εμφάνισή του στο Carnegie Hall τα 50 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση εκεί ως bandleader. Με εκατοντάδες δίσκους, αμέτρητες εμφανίσεις στα μεγαλύτερα Φεστιβάλ και πάμπολλες βραβεύσεις και Grammies, o Sonny Rollins είναι αναμφισβήτητα ο grandmaster της τζαζ!



Και τι σπουδαιότερο για τη σειρά Jazz Masters στο Παλλάς από το να εμφανιστεί στο πλαίσιό της ένας καλλιτέχνης αυτού του μεγέθους και επιπέδου, όταν μάλιστα στην περιοδεία του αυτή γιορτάζει τα 80α γενέθλιά του! Στις 28 Νοεμβρίου 2010, ο άνθρωπος- μύθος της jazz, ο Sonny Rollins, με τη φανταστική μπάντα του θα είναι για πρώτη φορά κοντά μας σε μια μοναδική παράσταση, που σίγουρα θα αποτελέσει τη must go συναυλία της χρονιάς!





Ο Sonny Rollins θα εμφανιστεί στο Παλλάς την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010.







στο Παλλάς 28/11/2010

Info

Τοποθεσία Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα

Ημερομηνία Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010, ώρα: 21.00

Πληροφορίες Τηλ.: 210-3213100, http://www.ellthea.gr/

Τιμές εισιτηρίων 70, 85, 100 €

Προπώληση εισιτηρίων Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, Τηλ.: 210-3213100, Ημέρες και ώρες λειτουργίας ταμείων: Δευτέρα έως Σάββατο 9.00 - 20.00 και τις Κυριακές 12.00 - 20.00, Με πιστωτική κάρτα : 210 81 0 81 81, Κρατήσεις μέσω Internet: http://www.ellthea.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: