ΘΕΑΤΡΟ «ΒΡΕΤΑΝΙΑ» «Ψηλά απ’ τη γέφυρα» του Άρθουρ Μίλλερ 2ος χρόνος

Πανεπιστημίου 7 - Τηλέφωνο 210-3227079
 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων
 
Πέμπτη, Παρασκευή,Σάββατο,Κυριακή : 21.15
Σάββατο, Κυριακή απογευματινή : 18.15 
Τετάρτη (λαΐκή) 19.30
 
Τιμές εισιτηρίων
 
Πλατεία Α 25 ευρώ
Πλατεία Β και λαΐκή Τετάρτης 20 ευρώ
Φοιτητικό 16 ευρώ
 
Κάθε Πέμπτη ειδικό εισιτήριο 16 ευρώ
για ηλικίες έως 26 ετών και άνω των 60 ετών.
 


Παραστάσεις έως τέλος Ιανουαρίου

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 6 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Ύστερα από μία ιδιαίτερα επιτυχημένη θεατρική σεζόν
κι έχοντας αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές,
το έργο «Ψηλά απ΄τη Γέφυρα» του Άρθουρ Μίλλερ
ανεβαίνει για δεύτερο χρόνο στο Θέατρο «Βρετάνια».
Ένα από τα σημαντικότερα έργα του σύγχρονου παγκόσμιου ρεπερτορίου, το αριστούργημα του Άρθουρ Μίλλερ
θα συνεχιστεί και  τον ερχόμενο χειμώνα έως και τέλος Ιανουαρίου,
στο θέατρο «Βρετάνια» με τον Γρηγόρη Βαλτινό
στον κεντρικό ρόλο του έργου, αυτόν του Έντι Καρμπόνε,
με τον Πέτρο Φυσσούν, στο ρόλο του δικηγόρου Αλφιέρι
κι ένα μεγάλο θίασο σπουδαίων ηθοποιών.
Η Κερασία Σαμαρά, ο Νίκος Πουρσανίδης,

η Βίκυ Παπαδοπούλου, και ο Θανάσης Κουρλαμπάς
θα υποδυθούν τους βασικούς ρόλους του έργου.
Παίζουν επίσης οι Μιχάλης Σάκκουλης και Νικόλας Μιχάκος.
Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ.
Τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας.
Σύνθεση ήχων και μουσική επιμέλεια  Δημήτρης Ιατρόπουλος 
Φωτισμοί Μελίνα Μάσχα.
Βοηθός σκηνοθέτη Χαρά Μπαλτά.
Η παραγωγή είναι του Κάρολου Παυλάκη.
Σκηνοθετεί ο Γρηγόρης Βαλτινός.
Το έργο


Το «Ψηλά από τη Γέφυρα» (A view from the Bridge) παίχτηκε για πρώτη φορά το 1955 στη Νέα Υόρκη  με τη μορφή μονόπρακτου έργου σε μια συγγραφική απόπειρα του Μίλλερ να παρουσιάσει ένα σύγχρονο δράμα στα πρότυπα της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όπου  ο ήρωας οδηγείται μοιραία σε ένα πεπρωμένο από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει. Αργότερα, ο Μίλλερ επεξεργάστηκε εκ νέου το υλικό του, άλλαξε τη δομή του και το ανέπτυξε σε πλήρες έργο δύο πράξεων, το οποίο έκανε πρεμιέρα την επόμενη χρονιά στο Λονδίνο, σε σκηνοθεσία Πήτερ Μπρουκ,  αποσπώντας ενθουσιώδεις  κριτικές. Η φήμη του εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο, φτάνοντας και στην Ελλάδα το 1957, όπου παρουσιάστηκε από το «Θέατρο Τέχνης» σε σκηνοθεσία Καρόλου Κουν. Από τότε,  συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κορυφαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, γνωρίζει μεγάλη επιτυχία όπου ανεβαίνει και αποτελεί σημαντικό αντικείμενο μελέτης των  σπουδαστών του Θεάτρου. Τον περασμένο χειμώνα ανέβηκε στο Λονδίνο, στο θέατρο “Duke of Yorks” με μεγάλη επιτυχία, με πρωταγωνιστή τον Κεν Στοτ.
Κεντρικό θέμα του έργου, το ανομολόγητο ερωτικό πάθος του Εντι Καρμπόνε για την νεαρή ανιψιά της γυναίκας του, πάθος που πυροδοτεί την εσωτερική σύγκρουση που συγκλονίζει τον ήρωα και τελικά τον οδηγεί στην αυτοκαταστροφή του. Το πάθος σαν υπέρβαση και σαν αδιέξοδο, σαν δημιουργική και καταστροφική δύναμη, σαν προδοσία και σαν θάνατος, ορίζει την ανθρώπινη μοίρα από την αρχαιότητα και τον Αισχύλο, μέχρι σήμερα. Στην εισαγωγή που κάνει στο έργο του, ο ίδιος ο Μίλλερ γράφει: «Ο Εντι Καρμπόνε, δεν είναι ο άντρας που θα λυπηθούμε… Είναι περισσότερο ο άνθρωπος με τον οποίον θα συνδεθούμε μέσα από τις πράξεις μας κι έτσι θα καταλάβουμε τους εαυτούς μας λίγο καλύτερα, όχι μόνο σα μεμονωμένες υπάρξεις, αλλά μέσα στη συμπόρευσή μας με τους άλλους ανθρώπους και το κοινό συλλογικό παρελθόν μας».
Ο Έντι Καρμπόνε, Ιταλός μετανάστης στην Αμερική του ΄50, εργάζεται σκληρά στο λιμάνι του Μπρούκλιν για να συντηρήσει την οικογένειά του. Μαζί με τη σύζυγό του, Μπέατρις, έχει αναλάβει την ανατροφή της ορφανής ανιψιάς της, Κάθριν, που μεγαλώνει μαζί τους σαν να ήταν πραγματικό τους παιδί. Η ξαφνική άφιξη των Ιταλών συγγενών της Μπέατρις, που μπήκαν παράνομα στη χώρα για αναζήτηση εργασίας και φιλοξενούνται στο σπίτι του Έντι, ανατρέπει την ισορροπία της οικογένειας. Η Κάθριν ερωτεύεται τον Ροντόλφο, τον νεαρό κι όμορφο ξάδελφο της Μπέατρις,  ξυπνώντας μέσα στην ψυχή του Έντι μια καταστροφική ζήλια, που τον ωθεί σε ακραίες συμπεριφορές, με κορυφαία την προδοσία των ίδιων των συγγενών του, πράξη  η οποία   και τον  οδηγεί
στο τραγικό τέλος του.
Ο Μίλλερ με το «Ψηλά από τη Γέφυρα» πέτυχε το στόχο του να γράψει ένα έργο με πολλά στοιχεία της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, όσον αφορά στη δομή του. Μας  παρουσιάζει έναν Πρωταγωνιστή δέσμιο την τραγικής του μοίρας και τον Χορό, ο οποίος όμως αποτελείται από ένα μόνο πρόσωπο, τον δικηγόρο Αλφιέρι,που αφηγείται, επεξηγεί και παρατηρεί την έκβαση της ιστορίας χωρίς στην ουσία να μπορεί να την επηρρεάσει, όπως ακριβώς και ο Χορός στην αρχαία τραγωδία.  Η ειρωνία είναι επίσης ένα στοιχείο του έργου, το οποίο παρά  το τραγικό του φόντο, διαθέτει ενα χιούμορ ιδιαίτερο, ένα ενδιαφέρον στοιχείο που τονίζει διακριτικά τον ρεαλιστικό και οικείο χαρακτήρα του έργου.


ΘΕΑΤΡΟ «ΒΡΕΤΑΝΙΑ»
Πανεπιστημίου 7 - Τηλέφωνο 210-3227079

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Πέμπτη, Παρασκευή,Σάββατο,Κυριακή : 21.15
Σάββατο, Κυριακή απογευματινή : 18.15 
Τετάρτη (λαΐκή) 19.30

Τιμές εισιτηρίων

Πλατεία Α 25 ευρώ
Πλατεία Β και λαΐκή Τετάρτης 20 ευρώ
Φοιτητικό 16 ευρώ

Κάθε Πέμπτη ειδικό εισιτήριο 16 ευρώ
για ηλικίες έως 26 ετών και άνω των 60 ετών.

Υπεύθυνη προβολής+Επικοινωνίας
Δέσποινα Κραουνάκη
despina@kraounakis.gr


ΧΟΡΗΓΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

ALPHA ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ
ΣΚΑΙ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ 
ΒΗΜΑ FM
ROCK FM
E-GO.GR
ΕΛ CULTURE.GR
ΙΝ2LIFE.GR
RADIOISART (WWW.RADIOISART.GR)

Σχόλια