Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Παραδοσιακοί χοροί της Ρωσίας

Από τη Μαρία Καστανή



«Αιώνια Ρωσία» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει το Κρατικό Ακαδημαϊκό Θέατρο χορού της Μόσχας Γκζελ στις 16 και 17 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι παραστάσεις είναι αφιερωμένες στην επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Μάχη του Μαραθώνα.


Υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή και καλλιτεχνικού Διευθυντή, χορογράφου, Βλαντίμιρ Ζαχάρωφ, περισσότεροι από 40 ταλαντούχοι χορευτές με περίπου 1.000 αυθεντικά κουστούμια θα ζωντανέψουν σπάνιους θησαυρούς της πλούσιας ρωσικής μουσικής και χορευτικής παράδοσης!

Ο Βλαντίμιρ Ζαχάρωφ είναι λάτρης του ελληνικού πολιτισμού και μεγάλος θαυμαστής του Μίκη Θεοδωράκη. Έτσι έχει δημιουργήσει μια ειδική χορογραφία πάνω στο συρτάκι από την ταινία «Ζορμπάς» την οποία θα παρουσιάσει με μεγάλη υπερηφάνεια στις παραστάσεις της Αθήνας!

Ενσωματώνοντας την πλούσια λαϊκή παράδοση των διαφόρων περιοχών της Ρωσίας, το Μπαλέτο Γκζελ αναβιώνει σκηνές από το παρελθόν και το παρόν και εμπνέεται από τα αριστουργήματα της λαϊκής ρωσικής τέχνης.

Ο Βλαντίμιρ Ζαχάρωφ γεννήθηκε στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας. Σπούδασε χορογραφία στην Κρατική Σχολή Τεχνών της Αγίας Πετρούπολης έχοντας βιώσει την επιρροή που μπορεί να έχει σε κάποιον μια τόσο ιστορική πόλη με βαθειά εδραιωμένη καλλιτεχνική παράδοση. Εργάσθηκε ως χορογράφος και καθηγητής μπαλέτου στο Πανεπιστήμιο της πόλης Σαμάρα στη Ρωσία. Διατέλεσε διευθυντής του τμήματος Μπαλέτου στο Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας. Έχει χορογραφήσει πλήθος καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στη Μόσχα, και οργανώσει επίσημη κυβερνητική συναυλία στο Κρεμλίνο το 1987.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα του Συνδέσμου των εν Ελλάδι Προξένων με τη συνεργασία της Διεθνούς Ένωσης Φίλων του Μαραθώνα. In.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: