Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ειμαρμένη Έκθεση Cesare Barro

Το Σχολείον 07.10.2010 έως 07.11.2010
ώρες λειτουργίας: 10πμ

Εμπνέεται από την αρχαία ελληνική γλώσσα, ιδιαίτερα τη γλώσσα του Ομήρου, την ελληνική φιλοσοφία, τον ελληνικό πολιτισμό, τη σχέση του με το σύγχρονο γίγνεσθαι.
Ο Βενετός Cesare Barro, έχει άρρηκτους δεσμούς με την Ελλάδα.
Λάτρης της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και ποίησης, εγκαταστάθηκε στο νησί της Τήνου για 13 ολόκληρα χρόνια, ήρθε σε επαφή με τους παραδοσιακούς τεχνίτες μαρμάρου του νησιού και συμμετείχε ενεργά στην αναστήλωση ενός ορεινού χωριού (Σμαρδάκι), που κατάφερε να του δώσει νέα ζωή.
Η έκθεση του, με 61 γλυπτά σε πίνακες (25 έργα διαστάσεων 130Χ100 εκ., 12 έργα διαστάσεων 210Χ130εκ., 24 έργα 50Χ65 εκ., και 2 έργα διαστάσεων 220Χ170 εκ.), αντλεί την έμπνευση της από τον Όμηρο και τη σημειολογία της ελληνικής αλφαβήτου.

Ενα μικρό παιδί απο τη Βενετία, ψηλό, λιγνό, ξανθό σαν τον ήλιο,
μάτια θαλασσινά
που κόβουν βαθειά το άσπρο κύμα.
Μεγάλωσε ο φίλος μου και διάλεξε την Ελλάδα.
Η Ειμαρμένη μου είναι, μου είπε.  Εδώ ζω, αναπνέω, αγαπώ και κοιμάμαι.
Και τώρα ο φίλος μου ήρθε στον κήπο μου με χίλια δώρα
Τον ευχαριστώ
Ειρήνη Παπά

Άλλες πληροφορίες


Διεύθυνση & Οργάνωση Παραγωγής: Alessandro Pirounis
Μελέτη Φωτισμού: Ελευθερία Ντεκώ
Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Λίνα Νικολακοπούλου
Μουσική Επιμέλεια: Δάφνη Αλεξανδρή
Σκηνοθεσία Τηλεοπτικού Υλικού: Milena Kaneva

Το Σχολείον

Πειραιώς 52, Πειραιάς

Βιογραφικό Cesare Barro


Γεννιέται στη Βενετία και από πολύ μικρός καταλαβαίνει ότι δεν τον χωράει ο κόσμος των επιχειρήσεων ή των τραπεζών που του ετοιμάζουν  να ακολουθήσει.
Η αγάπη του για την Ελλάδα τον φέρνει νωρίς κοντά της, καταρχήν μέσα από την Ελληνική  Ιστορία.  Αργότερα η πραγματικότητα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να τον παρασύρει στην Ελλάδα.
Ειμαρμένη, λέει ο ίδιος.
Σε ένα κόσμο όπου τον πρώτο λόγο έχει η τεχνολογία εκείνος στρέφει το βλέμμα του  στην παράδοση και κάνει σκοπό της ζωής του να ζωντανέψει ό,τι έχει πραγματικά σημασία για την ψυχή. 
Ξοδεύει χρόνια ταξιδεύοντας σε όλο τον πλανήτη και αναζητώντας φιλοσοφίες και ιδέες που μπορούν να τον εμπνεύσουν.  Μέρος αυτής της αναζήτησης είναι και τα δεκατρία χρόνια στην Τήνο.  Ο σκοπός του τότε ήταν να ομορφύνει εκτός από τον στενά ιδιωτικό  του χώρο, και ένα ολόκληρο ορεινό χωριό του νησιού, που μετά την επέμβαση του, έγινε σταθμός για τους επισκέπτες της Τήνου.
Μετά την 13χρονη παραμονή του στη Τήνο που άρχισε ένα σαββατοκύριακο και κράτησε μια … δημιουργική ζωή,  επιστρέφει στη Ρώμη και στη συνέχεια ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη και στο Μαιάμι. Aυτή τη φορά σε ένα άλλο τομέα. Το κόσμημα.  
Η δεύτερη ελληνική του περίοδος αρχίζει πριν  δυόμιση χρόνια οπότε και εγκαθίσταται στην Αθήνα.  Η επιρροή της Ελλάδας χαρακτηρίζει όχι μόνο την δουλειά του αλλά και ολόκληρη την φιλοσοφία του, τον τρόπο ζωής του.  Μελετά τα κείμενα και τους συγγραφείς, εμπνέεται από τον Όμηρο και τη δύναμη της ελληνικής γλώσσας.
Τον απασχολεί η μεταφυσική διάσταση της ελληνικής αλφαβήτου και αυτό προσπαθεί να εκφράσει με την δουλειά του.  Κάθε γράμμα, κάθε λέξη που σχηματίζεται από τα στοιχεία της, γίνονται έργα, πίνακες, γλυπτά.
Πρωταγωνιστής  ο Λόγος.  Ο Λόγος ως αρχή, ως αιτία ύπαρξης άλλα και ως αφετηρία.


elculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: