ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ ΑΚΟΥΣΤΙΚΗΣ

 

Κύκλος Διαλέξεων ΑκουστικήςΗ μουσική ακουστική ασχολείται με την παραγωγή, πρόσληψη και αντίληψη της μουσικής. Τομείς της μουσικής ακουστικής είναι η φυσική των μουσικών οργάνων και της φωνής, η ακουστική χώρου και η ψυχοακουστική.
Η φωνή και τα μουσικά όργανα παράγουν ήχο. Στην μουσική ακουστική χωρίζουμε τα όργανα σε χορδόφωνα, αερόφωνα, ιδιόφωνα και κρουστά ανάλογα με τον τρόπο παραγωγής του ήχου. Με την εισαγωγή της ηλεκτρονικής και των υπολογιστών προστέθηκε μια νέα κατηγορία οργάνων, τα  ηλεκτρόφωνα όπου ο ήχος δημιουργείται με ηλεκτρονικά κυκλώματα ή με ψηφιακές μεθόδους και εκπέμπεται από μια ηλεκτροακουστική εγκατάσταση (ενισχυτής, ηχείο).
Η ακουστική χώρου εξετάζει την μετάδοση του μουσικού ήχου προς τον ακροατή. Αλλά και η μετάδοση του ήχου προς τον ίδιο τον μουσικό είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο μουσικός που δεν ακούει καλά τον εαυτό του ή τους άλλους μουσικούς δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά. Επίσης και στην ακουστική χώρου εισέρχεται και η ηλεκτροακουστική ενισχύοντας τον αδύναμο ήχο ή βελτιώνοντας τις συνθήκες ακουστικής χώρου.
Η ψυχοακουστική εξετάζει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ακροατής ή ο μουσικός τον ήχο. Προσπαθεί δηλαδή να συνδέσει τα μετρήσιμα ακουστικά μεγέθη μπροστά από το αυτί με τις αισθήσεις και τις εγκεφαλικές διεργασίες του ακροατή. Σε αυτόν τον τομέα της μουσικής ακουστικής υπεισέρχεται η φυσιολογία του αυτιού και του εγκεφάλου.
Ένα βασικό ερώτημα που τίθεται είναι: Η ανάλυση της μουσικής με τα εργαλεία της φυσικής είναι αναγκαία ή χάνουμε έτσι την ουσία της μουσικής αίσθησης; Όποια και αν είναι η απάντηση (ίσως είναι πιο εύκολο να απαντήσουμε μετά από τις διαλέξεις του Κύκλου Μουσικής Ακουστικής), η ανάλυση της μουσικής με τα εργαλεία της φυσικής και της φυσιολογίας είναι μια σπάνια ευκαιρία συνάντησης της τέχνης με την φυσική επιστήμη, από την οποία τουλάχιστον οι επιστήμονες έχουν μεγάλο όφελος και πολύ πιθανά και οι μουσικοί.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΥΚΛΟΥ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

3/11/2010 Εισαγωγή στη Μουσική Ακουστική Gottfried Schubert Dr.rer.nat.Dipl.Phys., Σύμβουλος Ακουστικής
17/11/2010 Φυσιολογία της ακοής Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος ΩΡΛ, Φωνίατρος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας, Φωνιατρικής Εταιρείας
1/12/2010 Τι είναι ψυχοακουστική Γιώργος Παπαδέλης Eπ. καθηγητής ΤΜΣ, ΑΠΘ
15/12/2010 Αντίληψη του ήχου και της μουσικής (εφαρμογές) Γιάννης Ζάννος Αν. καθηγητής ΤΗ&Ε, Ιόνιο Παν/μιο
12/1/2011 Ακουστικά και μουσικά παράδοξα Ανάργυρος Δενιόζος Συνθέτης, Μουσικολόγος
26/1/2011 Αντίληψη του ήχου στον χώρο - Αμφιωτική ακουστική Ανδρέας Φλώρος Επ. καθηγητής,ΤΤΗ&Ε, Ιόνιο Παν/μιο
9/2/2011 Κλίμακες και κουρδίσματα Κώστας Μόσχος Καθ. Μουσ. Τεχνολογίας Ωδ. Αθηνών, διευθ. ΙΕΜΑ
23/2/2011 Η φωνή ως όργανο Αναστασία Γεωργάκη Επ. καθηγήτρια ΤΜΣ, ΕΠΚΑ
9/3/2011 Ακουστική εγχόρδων οργάνων Χαράλαμπος Σπυρίδης Καθηγητής ΤΜΣ, ΕΠΚΑ, διευθ. Εργ. Μ.Α.Τ.
23/3/2011 Κατασκευαστικές παράμετροι νυκτών οργάνων που επηρεάζουν την ακουστική τους Θεόφιλος Λαζάρου Κατασκευαστής εγχόρδων οργάνων
6/4/2011 Ακουστική του πιάνου Αντώνης Μαλάμης Κατασκευαστής πιάνων
4/5/2011 Ακουστική πνευστών οργάνων Gottfried Schubert Dr.rer.nat.Dipl.Phys., Σύμβουλος Ακουστικής
18/5/2011 Κατασκευαστικές παράμετροι πνευστών οργάνων που επηρεάζουν την ακουστική τους Γιώργος Παράσχος Κατασκευαστής πνευστών οργάνων
1/6/2011 Ακουστική κρουστών οργάνων Χαράλαμπος Σπυρίδης Καθηγητής ΤΜΣ, ΕΠΚΑ, διευθ. Εργ. Μ.Α.Τ.
Ο κύκλος διαλέξεων διοργανώνεται από μια παρέα ακουστικών (UAC - United Acoustical Consultants) και το ΙΕΜΑ. Συμμετέχουν καθηγητές, ερευνητές και κατασκευαστές, και απυθύνεται σε όλους όσοι ενδιαφέρονται για την μουσική ακουστική. Μετά από κάθε διάλεξη ακολουθεί συζήτηση, που θεωρούμε ότι αποτελεί και το πιο σημαντικό στοιχείο των συναντήσεων.
Οι διαλέξεις πραγματοποιούνται στον χώρο εκδηλώσεων του ΙΕΜΑ (Αδριανού 105, Πλάκα), ανά δυο εβδομάδες, ημέρα Τετάρτη, και ώρα 19.00.  Eίναι 30λεπτης έως 45λεπτης διάρκειας και το υπόλοιπο μέρος του χρόνου καλύπτεται από τη σχετική συζήτηση
http://www.iema.gr/lecturesiema/acoustics

Σχόλια