Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Το μεγάλο «ταξίδι» των έργων του Νίκου Καζαντζάκη στην Ασία

Το μεγάλο "ταξίδι" των έργων του Νίκου Καζαντζάκη σε όλο τον κόσμο, με "όχημα" τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), συνεχίζεται με εκδηλώσεις σε χώρες της Ασίας, προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα στοχαστή.

Από σήμερα, έως και τις 20 Οκτωβρίου, στην Αστάνα, πρωτεύουσα του Καζακστάν, στη μεγάλη έκθεση, με τίτλο "Great Persons of the Past with us", θα παρουσιαστεί το έργο του Νίκου Καζαντζάκη, που επελέγη ως πνευματική προσωπικότητα παγκόσμιας σημασίας.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του "World Forum of Spiritual Culture", που θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος του Καζακστάν.

Στις εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν- μεταξύ άλλων- εκθέσεις βιβλίων, φωτογραφίες, αφίσες, αποσπάσματα έργων, ο Καζαντζάκης θα έχει τη δική του ξεχωριστή θέση, μεταξύ πολλών επιφανών προσωπικοτήτων, παγκόσμιας εμβέλειας, όπως ο Γκάντι, ο Κομφούκιος, ο Τολστόι, αλλά και ο εθνικός ποιητής του Καζακστάν, Abay.

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας, συνδράμουν το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και η ΔΕΦΝΚ.

Λίγα λόγια για τη ΔΕΦΝΚ

Από τις 14 Δεκεμβρίου 1988, οπότε ιδρύθηκε στη Γενεύη από την Ελένη Καζαντζάκη, το Γιώργο Στασινάκη και το Γιώργο Ανεμογιάννη, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, μετράει σήμερα περισσότερα από 4.000 μέλη, σε 107 χώρες, σε κάθε γωνιά της γης.

Εκατοντάδες συνέδρια, ημερίδες και λογοτεχνικοί διαγωνισμοί, σε τακτά χρονικά διαστήματα, συνθέτουν το έργο της Εταιρείας, που προωθεί με συνέπεια το έργο του Ν. Καζαντζάκη και σε πολλά πανεπιστήμια της Ασίας, της Αμερικής, της Ευρώπης και της Ωκεανίας, προκαλώντας το ενδιαφέρον εκατοντάδων φοιτητών να στραφούν στη μελέτη του έργου του μεγάλου στοχαστή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: