Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Recording actions


for bijoux de kant
at   taf  11-16/09/2011  -  ATHENS [5 normanou,  monastiraki]
OPENING: 11/9/2011 – 21:00 / LIVE SHOW AND PERFORMING ACTS
SUPPORTED BY THE DJ SET & REMIXES BY KOSTAS DALAKOURAS

η bijoux de kant καλεί 19 καλλιτέχνες
να δημιουργήσουν  «ένα έργο πάνω στο έργο»
και παρουσιάζει στο TAF
την έκθεση – εγκατάσταση «Recording actions»
που εγκαινιάζεται στις 11 Σεπτεμβρίου
και θα διαρκέσει έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2011
                   
Η bijoux de kant είναι μια πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης και έρευνας στα πεδία του θεάτρου, της εικαστικής performance, της σύγχρονης μουσικής, των multimedia εγκαταστάσεων, της θεωρίας της Τέχνης και της ποιητικής ενατένισης. Σκοπό έχει τη συνάντηση, το δημιουργικό διάλογο των τεχνών, την κατασκευή «καταστάσεων» και την παραγωγή παραστάσεων για την ανάδειξη της καλλιτεχνικής πράξης. Στόχος η επικοινωνία με ένα ευρύτερο κοινωνικό σώμα που θα υπερβαίνει τους περιορισμούς της κυρίαρχης κουλτούρας. Η bijoux de kant δημιουργήθηκε από τον εικαστικό – σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη και τον μουσικό Κώστα Δαλακούρα τον Δεκέμβριο του 2010. Το 2011 παρουσίασε τις παραστάσεις.
- «Χρώματα», παράσταση βασισμένη στη «Θεωρία των χρωμάτων» του Johann Wolfgang von Goethe, συμμετέχοντας στα εγκαίνια της Κεντρικής Σκηνής της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών).                                                  
- «Werther, ένα εγκώμιο των δακρύων», παράσταση βασισμένη στα «Πάθη του νεαρού Βέρθερου» του Johann Wolfgang von Goethe, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (παραγωγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών & bijoux de kant). 
- «Graveyard Café band/ ALIVE», μουσικό show βασισμένο σε ποίηση Ελλήνων Ρομαντικών ποιητών του 19ου αιώνα στο SIX D.O.G.S., στο BLENDER festival του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και σε διάφορους χώρους πολιτισμού στην Αθήνα και την περιφέρεια (παραγωγή: bijoux de kant). Για το «Graveyard Café band», ο Γιάννης Σκουρλέτης βραβεύτηκε με την τιμητική διάκριση του «Νέου Δημιουργού» από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών.
Recording actions - αρχειακές, αναφορικές & εγγεγραμμένες δράσεις
Η bijoux de kant στο πλαίσιο της αναζήτησης διαλόγου και καταστατικής διάδρασης των τεχνών, συναντά καλλιτέχνες από το χώρο των εικαστικών, της φωτογραφίας, των multimedia και της ποίησης, που με αφορμή τις παραστάσεις της, δημιούργησαν ένα «έργο πάνω στο έργο».
Το «έργο πάνω στο έργο» είναι η δημιουργική απάντηση του κοινού σε μια παράσταση που τελείωσε. Μια απάντηση η οποία τις περισσότερες φορές δίνεται αυτόματα, λειτουργεί ως μεγέθυνση της ανάμνησης, ως αποτύπωση της πρώτης αίσθησης και ως μετεγγραφή της δράσης σε αντικείμενο - χωρίς προφανή σκοπό, αλλά σαν αυτεπάγγελτη εμπειρία. Αυτή η απάντηση έρχεται από την καλλιτεχνική δράση ενός νέου δημιουγού ο οποίος -χωρίς τους περιορισμούς της θεατρικής σύμβασης- επιτρέπει στην παράσταση που είδε να συνεχίσει να υπάρχει μέσα από την υποκειμενική ανασύνθεση της εικόνας του για αυτή.
Αυτή η διαμεσολαβημένη ματιά του «τρίτου», γίνεται αφετηρία για μια νέα δημιουργία που διατηρεί τη δυναμική μιας συνεχούς μετάβασης και ανοίγει νέους δρόμους στη σχέση θεατή, καλλιτέχνη και θεάματος. Τα «Recording actions» είναι μια ενιαία εγκατάσταση - αναφορά στις εικόνες εκείνες που αποτυπώνονται μέσα μας, χωρίς πάντα να καταλαβαίνουμε το γιατί, και αποτελούν τα πνευματικά μας σουβενίρ.

στην έκθεση συμμετέχουν : Θωμάς Αρσένης, Σάββας Αρτόπουλος, Γιώργος Βιτσαράς, Δανάη Δαλακούρα, Ρούλα Ζάννου, Ευθύμης Θεοδόσης, Έλενα Κουφάκη, Εμμανουέλα Κυριακοπούλου, performingανραφιώνΔηώ Λιάκουρακη﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αδ, Αλέξης Μαγγανιώτης, Σταύρος Πετρόπουλος, κη﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αδΠερικλής Πραβήτας, Ειρήνη Σουργιαδάκη,κη﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽αδ Δέσποινα Σπύρου, Αθηνά Στεφανίδη, Ιωάννα Τσάμη, Γιώργος Τσόπανος, Μάνια Χρυσομαλλίδου, Στέφανος Ψιλάκης.

επιμέλεια έκθεσης: Αλέξιος Παπαζαχαρίας


Στα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν δράσεις με ζωντανή μουσική, unplugged εκτέλεσεις και performance, πλαισιωμένες από τα remix και το dj set του Κώστα Δαλακούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: