Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Athens & London: Intersecting METRO-poleis


Η πρώτη ατομική έκθεση της Αναστασίας Ζωής Σουλιώτου φιλοξενείται στο Ελληνικό Κέντρο στο Λονδίνο. Στην έκθεση Athens & London; Intersecting Metro-poleis η εικαστικός «συνδέει» το Αττικό Μέτρο και το London Tube.
Πίνακες ζωγραφικής, χαρακτικά και έργα με στοιχεία σύγχρονης τεχνολογίας συνθέτουν τη δουλειά της καλλιτέχνιδος που θα εκθέτει για πρώτη φορά στη βρετανική πρωτεύουσα.
Το Μετρό, σύμφωνα με την οπτική της Αναστασίας Ζωής, είναι η πλατφόρμα που αντανακλά τη ζωή στην πόλη και μαρτυρεί την ταυτότητα της. Ένας χώρος καθημερινής μετακίνησης ανάγεται σε δυναμικό σύμπαν χρωμάτων και ζωηρά κινούμενων στοιχείων.
Με έργα που έχουν ως πηγή έμπνευσης εικόνες του Αττικού Μετρό και του London Tube, η Αναστασία Ζωή ερευνά το πιθανό και το απίθανο μίας «διασταύρωσής» τους. Η γεωγραφική απόσταση ανάμεσα στην Αθήνα και το Λονδίνο καθιστά αυτήν την ιδέα μία σχετικά ρομαντική οπτική, μία ουτοπική πιθανολογία. Ωστόσο η Αναστασία-Ζωή διατείνεται ότι η «διασταύρωση βρίσκεται σε κάθε συσχετισμό ή (αν) αντιστοιχία που ο νους μας διατίθεται να συλλάβει ανάμεσα στο Αττικό Μετρό και το London Tube».
Η κίνηση είναι πάντα παρούσα, ακόμα και στο έργο Όλοι σε Αναμονή, όπου τα στοιχεία της σύνθεσης είναι φαινομενικά ακίνητα. Ταχύτητα, ενέργεια και ζωντάνια ενεργοποιούν την αναμονή στο Bakerloo Turn. Στους Επιβάτες, σειρά ελαιογραφιών σε ξύλο, η Αναστασία Ζωή φέρνει πορτραίτα επιβατών του Αττικού Μετρό στο Λονδίνο.
Μεταξοτυπίες και οξυγραφίες υπογραμμίζουν δυναμικά τον τρόπο που άνθρωποι από όλο τον κόσμο κινούνται στους διαδρόμους, στις πλατφόρμες και στους συρμούς, τόσο στο London Tube όσο και στο Αττικό Μετρό. Ψηφιακές εικόνες εισάγουν ένα εικονικό “Metro-Net”, εικάζοντας ένα ταξίδι ανάμεσα στο σταθμό της Ομόνοιας στην Αθήνα και το σταθμό της Leicester Square στο Λονδίνο.
Συνολικά, η ζωγραφική της Αναστασίας Ζωής προτείνει μία συνδυαστική εμπειρία των Μετρό της Αθήνας και του Λονδίνου στον παλμό των δύο αυτών ευρωπαϊκών μητροπόλεων.


Info:
Έκθεση Ζωγραφικής
Αναστασία Ζωή Σουλιώτου
Από 19 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου 2011
Εγκαίνια: Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου – από τις 6:30-8:30μμ
Είσοδος Ελεύθερη
The Hellenic Centre, London
Hellenic Centre – Friends Room
16-18 Paddington Street,
Marylebone, London W1U 5AS
Πλησιέστερος Σταθμός Μετρό: Baker Street
Τηλ. 02074875060 (για τις ώρες λειτουργίας της έκθεσης)
Για περισσότερες πληροφορίες:

Σύντομο Βιογραφικό
Η Αναστασία Ζωή Σουλιώτου γεννήθηκε στο Βόλο το 1987. Το 2009 αποφοίτησε με Άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις Μεταπτυχιακές της Σπουδές  στο Λονδίνο στο Πανεπιστήμιο Kingston, στα πεδία «Τέχνη και Χώρος» (ΜΑ) και «Τέχνη και Νέες Τεχνολογίες» (MRes). Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έχει λάβει μέρος σε καλλιτεχνικά events στο εξωτερικό εκπροσωπώντας την Ελλάδα. Στην καλλιτεχνική της δραστηριότητα περιλαμβάνονται επίσης η Χαρακτική και η Σκηνογραφία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: