Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Alejandro Diaz



Ο IANOS παρουσιάζει μια νύχτα μουσικής και ανταμώματος με αφορμή έναν πολύ σημαντικό μήνα στην ιστορία της Χιλής, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011, στις 20.00, στο café του βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24).
Μουσικοί από την Ελλάδα, την Χιλή, το Περού, το Μεξικό, την Αργεντινή, την Βολιβία και την Βενεζουέλα συναντιούνται για να μοιραστούν τραγούδια του Χιλιανού Alejandro Diaz.

Είσοδος ελεύθερη

Αυτός ο μήνας έχει ειδική σημασία για τους Χιλιανούς. Είναι ο μήνας που η Χιλή ανεξαρτητοποιήθηκε από την Ισπανία, πριν δύο αιώνες, κι είναι ο μήνας που σημάδεψε την χώρα με την φασιστική δικτατορία του Πινοτσέτ, η οποία ανέτρεψε την λαϊκή κυβέρνηση του Σαλβαδόρ Αλιέντε, μια 11η Σεπτεμβρίου του 1973. Ο Αλεχάντρο Ντίας έφυγε για την Γαλλία το 1980 και από το 1988 ζει στην Ελλάδα. Στην πορεία αυτών των χρόνων έχουν στερεωθεί φιλίες και δεσμοί επικοινωνίας ανάμεσα σε μουσικούς της Λατινικής Αμερικής και της Ελλάδας.
Αυτό το βράδυ θα τραγουδήσουμε ανάμεσα σε φίλους…
Τόσα χιλιόμετρα συνόρων και συρματοπλεγμάτων ανάμεσα στις χώρες μας, στις γειτονιές μας στους δρόμους μας… Και όμως, δεν υπήρξαμε αδιάφοροι μπροστά στη θύελλα αδικιών που τυραννά τους λαούς μας και που πολλοί τις ζήσαμε στο ίδιο το πετσί μας… Αλλά αυτό το βράδυ δεν είμαστε εδώ για να θρηνήσουμε την άδικη μοίρα της δικιάς μας Αμερικής. Και ούτε πάλι για να ενημερώσουμε τους Έλληνες φίλους μας για κάτι που και αυτοί ζήσανε πολλές φορές στην ιστορία του λαού τους. Αυτό το βράδυ απλώς θέλουμε να μοιραστούμε μαζί ένα ή  δυο ή τρία ποτήρια…και έτσι να χαιρετήσουμε, τραγουδώντας , τους εργάτες της λαϊκής μουσικής και της στρατευμένης ποίησης της Χιλής και της Λατινικής Αμερικής…

Δεν υπάρχουν σχόλια: