Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

OPEN 14 –2011 Λίντο, Βενετία


Διεθνής Έκθεση Γλυπτικής & Εγκαταστάσεων
Παράλληλη εκδήλωση της 54ης Μπιενάλε της Βενετίας
και του Φεστιβάλ Κινηματογράφου(mostra).
Στην φετινή διοργάνωση παίρνει μέρος η Μαρία Κομπατσιάρη. Το έργο της μετίτλοillusory cubes”, επιμελείται η ιστορικός τέχνης-επιμελήτρια Μαρία Κενανίδου, η οποία γράφει σχετικά:
Με εκκίνηση τα βασικά δομικά συστατικά του εικαστικού της λεξιλογίου: δυναμικές αντιπαραθέσεις της γραμμικότητας του σχεδίου της με την εκρηκτική ένταση του χρώματός της, αναδιπλώσεις, αναστροφές, ίχνη, γραφές, ρυθμολογικές αναπτύξεις της φόρμας, συμπλεγματικά ελικοειδή μορφώματα, που ανάπτυσσε αρχικά πάνω στη ζωγραφική επιφάνεια με μία ψευδαισθησιακή διαχείριση του ζωγραφικού χώρου, τώρα υπερβαίνοντας τα όρια της δυσδιάστατης επιφάνειας, το ίδιο εύγλωττα, εισβάλει στο δημόσιο χώρο. Μεταφέρει αριστοτεχνικά τον ψευδαισθησιακό αυτό εμπαιγμό χώρου-χρόνου σε πραγματική διάσταση και μέσα από την εικαστική τους εμπλοκή προσκαλεί τον θεατή σε πολλαπλές, πολυσήμαντες αναγνώσεις. Ο κύβος και τα αναπτύγματά του, μελετημένα ώστε ο ένας να ενέχει τον άλλο, συμβολοποιούνται ως σκεύη αντίληψης και εμπειρίας του χώρου εσωκλείοντας τις έννοιες της μετακίνησης, του ταξιδιού, με τον φορτισμένο συμβολισμό μίας φυγής, απόδρασης και ονειροπόλησης.

Η βασική δομή του κύβου μέσω της εξωτερικής ξύλινης κατασκευής/κελύφους φιλοξενεί στο εσωτερικό της εγκιβωτισμένα τα ζωγραφικά έργα μέσα στο περίκλειστο σχήμα της μίας ιδιότυπης μικρογραφίας νοητής πινακοθήκης. Περικλείνει ένα περιπαικτικό σχόλιο για την πολλαπλότητα, τον χώρο, το όνειρο, το σύνορο, την απόσταση, την οικειότητα, τη ρήξη, το πυκνό, το άδειο, την σιωπή, την ακινησία, την έκρηξη, την αισθητηριακή εικόνα του χώρου και τελικά το σημείο εκείνο που το συνειδητό συναντά το ακαθόριστο.
Το Open παρουσιάζει έργα καλλιτεχνών σε δημόσιους χώρους σε όλο το Λίντο. Στην έκθεση έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες και επιμελητές, όπως οι Lois Weinberger, Louise Bourgeois, Niki De Saint Phalle, Richard Long, Marc Quinn, Marisa Merz, Sandro Chia, Yoko Ono, Keith Haring και Pierre Restany, Achille Bonito Oliva, Lòrand Hegyi, Beral Madra, Alanna Heiss, καθώς και σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Θεόδωρος, Κώστας Βαρώτσος, Δανάη Στράτου, Αιμιλία Παπαφιλίπου, με επιτρόπους την Έφη Στρούζα και την Λίνα Τσίκουτα.
Η δωδέκατη διοργάνωση (2009) τιμήθηκε με την Ασημένια Ασπίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας της Ιταλίας σε αναγνώριση της υψηλής καλλιτεχνικής της αξίας.
Εδώ και τρία χρόνια, η διοργάνωση έχει αναθέσει στο Χρήστο Σαββίδη (ArtBOX.gr | creative arts management) τη θέση του Επιτρόπου των ελληνικών συμμετοχών. Φέτος παρουσιάζει τους Μαρία Κομπατσιάρη, Μάριο Ελευθεριάδη με επιμελήτρια την Λυδία Χατζηιακώβου (ArtBOX.gr).
Διάρκεια: 1Σεπτεμβρίου -2 Οκτωμβρίου

http://sketbe.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: