Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΟ GAZARTE ME THN KOEM


Η τέχνη της μουσικής επένδυσης στον κινηματογράφο

 
Με την ανταπόκρισή του στο «3 Χ 3», τον πρώτο κύκλο των θεματικών παραστάσεων του Σταύρου Ξαρχάκου στο Gazarte, το κοινό της Αθήνας απέδειξε ότι διψάει για αληθινή μουσική και για τις συγκινήσεις που μόνο εκείνη μπορεί να προσφέρει. Και το συναρπαστικό «ταξίδι» συνεχίζεται, αυτή τη φορά σε τοπία κινηματογραφικά...

«Διαβατήριο» του Σταύρου Ξαρχάκου στη μουσική ήταν ο Μάνος Χατζιδάκις. Οταν το 1962 του πρότειναν να γράψει το σάουντρακ της ταινίας «Το ταξίδι» του Ντίνου Δημόπουλου, αρνήθηκε αλλά πρότεινε αντ’ αυτού τον άγνωστο τότε νεαρό συνθέτη. Την επόμενη χρονιά ο Σταύρος Ξαρχάκος επανήλθε, επενδύοντας μουσικά τη «Λόλα», επίσης του Ντίνου Δημόπουλου κι έπειτα ακολούθησαν τα «Κόκκινα φανάρια» του Βασίλη Γεωργιάδη.
Συγκινητικές, συγκρατημένα μελό (για την εποχή τους) ταινίες και οι δύο, παραμένουν μέχρι σήμερα δημοφιλείς. Και δεν ήταν μόνο οι ιστορίες που αφηγήθηκαν ή οι ερμηνείες των πρωταγωνιστών τους που τις έκαναν τόσο αγαπητές αλλά και η μουσική που «έντυσε» τις εικόνες, αποδίδοντας τον πλούτο των συναισθημάτων που αυτές προκαλούσαν στις πιο λεπτές αποχρώσεις τους.
Κι ενώ τα τραγούδια («Απονη ζωή» και «Το παράπονο» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου και «Χάθηκε το φεγγάρι» σε στίχους Βαγγέλη Γκούφα, αντίστοιχα) γρήγορα «αποστασιοποιήθηκαν» από τις δύο ταινίες και διαγράφουν ώς σήμερα τη δική τους, αυτόνομη πορεία, τα μουσικά θέματά τους δεν είχαν την ίδια τύχη – δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος. Εμειναν υπόκρουση των πλάνων και των διαλόγων.

Αυτή την «αδικία» θέλει να αποκαταστήσει ο Σταύρος Ξαρχάκος με τον 2ο κύκλο των παραστάσεών του στο Gazarte, μετατρέποντάς τις μουσικές των φιλμ σε δύο σουίτες – με μια συναρπαστική εναλλαγή ρυθμών και μελωδιών που θα εκπλήξει.

Αφηγητής, σε έναν ρόλo
καθοριστικό για την εξέλιξη της παράστασης, ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης. Θα μεταφέρει το κοινό στον «γκρίζο» Πειραιά του λιμανιού, της παρανομίας, των πορνείων, των μυστικών, της χαμένης αθωότητας.

 20/2.


Gazarte
Βουτάδων 32-34, Γκάζι (στάση Κεραμεικός),
τηλ.: 210-34.60.347, 210-34.52.277.
Προπώληση εισιτηρίων: www.i-ticket.gr, www.gazarte.gr

Σχόλια