Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

“Η κρίση στην Ελλάδα όπως την βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης”


                   Ημερίδα για την κρίση στη χώρα μας

                   με Έλληνες Καθηγητές Πανεπιστημίου

                    από την Ελλάδα και το εξωτερικό

                

               Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

        Ώρα έναρξης 7 μμ.


                                  Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
                                                               Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 5.30 μμ.
Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης αρχίζει μισή ώρα νωρίτερα

Έχοντας πάντα το βλέμμα στραμμένο στον άνθρωπο και στα μείζονα προβλήματα που τον απασχολούν, το Megaron Plus καλεί το κοινό του να παρακολουθήσει μια συζήτηση πάνω στο πιο καυτό θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία σήμερα: την οικονομική κρίση.  

Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, η δημοφιλής πολύ-θεματική Σειρά εκδηλώσεων οργανώνει ημερίδα την Τρίτη 1 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με θέμα
“Η κρίση στην Ελλάδα όπως την βλέπουν οι άνθρωποι της επιστήμης”.

 Συμμετέχουν ο Ιωάννης Ηλιόπουλος, Καθηγητής και Επίτιμος Διευθυντής Ερευνών στην École Normale Supérieure στο Παρίσι, ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος, Καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Ηλίας Μόσιαλος, Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας και Διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, ο Χρίστος Παπαδημητρίου, Καθηγητής στο Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϋ και ο Λουκάς Τσούκαλης, Καθηγητής Ευρωπαϊκής Οργάνωσης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής(ΕΛΙΑΜΕΠ).
Την ημερίδα θα συντονίσει ο Σταύρος Ιωαννίδης, Καθηγητής Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Χορηγoί επικοινωνίας του Megaron Plus  :

Ο Ιωάννης Ηλιόπουλος θα επικεντρωθεί στα θέματα που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την έρευνα παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν με ποιον τρόπο διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες αντιμετώπισαν κρίσεις ανάλογες με της Ελλάδας. “Τα στοιχεία δείχνουν αρκετά πειστικά πως οι χώρες που κατάφεραν να ξεπεράσουν την κρίση είναι αυτές που αποφάσισαν να επενδύσουν μαζικά στην ανώτατη εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα. Τελικά η πείρα δείχνει, ομολογουμένως με σχετικά φτωχές στατιστικές, πως οι επιτυχείς επενδύσεις ήταν αυτές που αφορούσαν στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Φοβάμαι πως στην Ελλάδα κάναμε τις λανθασμένες επιλογές”, σχολιάζει ο Ιωάννης Ηλιόπουλος.

Ο Χαράλαμπος Μουτσόπουλος θα αναλύσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω στην υγεία, την παιδεία και την έρευνα. Θα μιλήσει για τον ρόλο που έπαιξε το ιατρικό σώμα στην ανάπτυξη της κρίσης, δηλαδή για την φτωχή παιδεία και τις συμπεριφορές που δεν συνάδουν με τους κανόνες της επαγγελματικής συμπεριφοράς. Τέλος, θα αναλύσει τα οφέλη από την κρίση (μείωση τιμών φαρμακευτικών σκευασμάτων, εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών για συνταγογράφηση ΕΟΦ, δημιουργία πρωτοκόλλων συνταγογράφησης (ΠΙΣ), αυστηρός έλεγχος εφαρμογής, οργάνωση ελέγχου χρήσης κλινών, δημιουργία υγειονομικού χάρτη της χώρας, μετατροπή εξωτερικών ιατρείων σε αστικές μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, μικτά νοσοκομεία) και τις απώλειες από την κρίση (ελάττωση αποδοχών, αδυναμία εκσυγχρονισμού υλικοτεχνικής υποδομής νοσοκομείων, ελάττωση πόρων για έρευνα).
Ο
Ποιες είναι οι βαθύτερες αιτίες της οικονομικής κρίσης που πλήττει σήμερα την Ελλάδα και τι πρέπει να γίνει για να “αναρρώσει” η χώρα; Ποια είναι τα θεμέλια που πρέπει να οικοδομηθούν για να βγούμε από την κρίση ομαλά, με περισσότερα εφόδια για το μέλλον; Στην ημερίδα που διοργανώνει το Megaron Plus – σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη - την 1η Μαρτίου διεθνούς κύρους έλληνες πανεπιστημιακοί καταθέτουν τις γνώσεις και τις απόψεις τους για την κρίση στην Ελλάδα με επίκεντρο την παιδεία, την επιστημονική έρευνα, την υγεία, αλλά και το πολιτικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση. 



Δεν υπάρχουν σχόλια: