Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

Ελεύθερη είσοδος αύριο στο Βυζαντινό Μουσείο

Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Κωνστάντιο

 

 Τη μνήμη του εμπνευσμένου διευθυντή του Δημήτρη Κωνστάντιου τιμά το Βυζαντινό Μουσείο, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την πρόωρη απώλειά του.

Το Σάββατο το Μουσείο θα είναι ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για το κοινό ενώ την Κυριακή 13 Φεβρουαρίου από τις 11:00 έως τις 15:00 θα γίνονται διαδοχικές ξεναγήσεις ανά ώρα στη μόνιμη έκθεση των βυζαντινών και μεταβυζαντινών συλλογών από το επιστημονικό προσωπικό του, που προσφέρθηκαν εθελοντικά για να τιμήσουν το έργο του Δημήτρη Κωνστάντιου.

Την Κυριακή, εξάλλου, στις 12 το μεσημέρι ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Stephen Antonakos θα προσφέρει έργο του από τη σειρά «Alphavitos» (1987) προκειμένου να ενταχθεί στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου.

Καθηγητής στα Πανεπιστήμια της Πάτρας και του Αιγαίου με αντικείμενο τη μελέτη και διαχείριση πολιτιστικών πόρων, ο Δημήτρης Κωνστάντιος υπήρξε εμπνευσμένος δάσκαλος και παράδειγμα ήθους. Άφησε πίσω του μεγάλο ανασκαφικό έργο, (Ιτς Καλέ στο κάστρο Ιωαννίνων, παλαιοχριστιανικά μνημεία στη Δωδώνη, βυζαντινό ναό στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας, παλαιοχριστιανικό νεκροταφείο στη Ναύπακτο, κ.α.), αλλά η μεγάλη του αγάπη ήταν το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, που το αναμόρφωσε ριζικά τα τελευταία 10 χρόνια που το διηύθυνε.

Με όραμα, επιμονή και αισιοδοξία κατέστησε το Δημόσιο αυτό Μουσείο ενεργό, «ανοικτό» στο ευρύ κοινό σύγχρονο φορέα πολιτισμού και επιστήμης. Επί των ημερών του τέθηκε σε νέα βάση η λειτουργία του Ιδρύματος, ολοκληρώθηκε η επισκευή, η αναδιαμόρφωση του μουσειακού χώρου και η επανέκθεση των συλλογών του. Με το παράδειγμά του ενέπνευσε πλήθος νέων αρχαιολόγων και συντηρητών.

Ο Δρ. Δημήτρης Κωνστάντιος ήταν Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS μέχρι το 2002, ΓΓ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, μέλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας, της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, του συλλόγου φίλων Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών, της ολομέλειας της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, της επιστημονικής καλλιτεχνικής επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων της Ιεράς Συνόδου.

Έφυγε πρόωρα στα 59 του.

http://www.newsbeast.gr/culture/arthro/123303/eleutheri-eisodos-aurio-sto-vuzadino-mouseio-/

Δεν υπάρχουν σχόλια: