Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Μιχάλης Κακογιάννης

Ο Μιχάλης Κακογιάννης του Παναγιώτου είναι σύγχρονος Έλληνο-Κύπριος ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Γεvvήθηκε στην Λεμεσό της Κύπρου στις 11 Ιουνίου του 1922. Σπούδασε νομικά και θέατρο στο Λονδίνο. Εργάστηκε ως ηθοποιός και σκηνοθέτης στην αγγλική σκηνή το 1941 - 1951 και ως διευθυντής της "Κυπριακής Ώρας" στο BBC (1941-1951) και ως ηθοποιός στο αγγλικό θέατρο (1945-1951). Το 1951 που επέστρεψε στην Αθήνα αφιερώθηκε ως σκηνοθέτης του θεάτρου και από το 1952 του κινηματογράφου.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σκηνοθεσίας. Ομιλεί αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Πλάκα).

 Ο Μιχάλης Κακογιάννης σύστησε το κοινωφελές «Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης» στα τέλη του 2003, επιθυμώντας να δημιουργήσει έναν φορέα πολιτισμού που θα διαθέτει σύγχρονα μέσα, καινοτόμες ιδέες, αλλά και καλλιτεχνική άποψη αντιπροσωπευτική της σχέσης του ίδιου με την Τέχνη.

Ο Μιχάλης Κακογιάννης οραματίστηκε έναν ξεχωριστό πολιτιστικό φορέα που θα διαθέσει εαυτόν στην μελέτη, την υποστήριξη και την διάδοση των παραστατικών τεχνών, ειδικότερα του θεάτρου και του κινηματογράφου -τις τέχνες τις οποίες αγάπησε και υπηρέτησε σε Ελλάδα και το εξωτερικό, για περισσότερο από 50 χρόνια.




Το Ίδρυμα ακόμη θέλει, και είναι στα άμεσα σχέδια του, να προσφέρει υποτροφίες σε νέους με ταλέντο, διευρύνοντας έτσι τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες και παράλληλα ενισχύοντας το καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας. Ο Μιχάλης Κακογιάννης πιστεύει στους νέους, στο ταλέντο τους και τις προοπτικές τους. Πιστεύει στη δύναμη τους, και μέσα από το Ίδρυμα δίνει μαζί τους τη μάχη για την Τέχνη, τις αξίες της αλλά και πώς να μην ξεχνάμε να την απολαμβάνουμε.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: