ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΡΤ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣΤο Αρχείο της ΕΡΤ, με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της Αθήνας από τις γερμανικές δυνάμεις κατοχής (12 Οκτωβρίου 1944), ψηφιοποίησε και παρουσιάζει μέσω των ιστοσελίδων www.ert-archives.gr και www.ert.gr, το επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ» με τίτλο «ΜΕΡΕΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ – ΕΙΚΟΝΕΣ ΕΚΛΟΓΩΝ», σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.

Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται μέσα από αρχειακό υλικό, το χρονικό της απελευθέρωσης της Ελλάδας μετά τη Γερμανική Κατοχή, καθώς και οι εκλογικές αναμετρήσεις από το 1935 μέχρι και το 1964.Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ καταγράφει τα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν αμέσως μετά την απελευθέρωση της Αθήνας, στις 12 Οκτωβρίου 1944. Προβάλλονται πλάνα από την αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων από την Αθήνα και την καταστροφή του ισθμού της Κορίνθου,  από τους πανηγυρισμούς των πολιτών στην Αθήνα και την Πάτρα και από την άφιξη των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα. Παρουσιάζεται η αποβίβαση του Γεωργίου Παπανδρέου και του Βρετανού στρατηγού Ρόναλντ Σκόμπι στον Πειραιά στις 18 Οκτωβρίου 1944, καθώς και η τελετή έπαρσης της ελληνικής σημαίας στην Ακρόπολη από τον Γεώργιο Παπανδρέου, ενώ ακούγονται αποσπάσματα από το λόγο της απελευθέρωσης που εκφώνησε ο ίδιος στην πλατεία Συντάγματος. Επίσης, περιλαμβάνονται πλάνα από τις διάφορες εορταστικές εκδηλώσεις στην πρωτεύουσα, όπως παρελάσεις, στρατιωτικές γιορτές και διαδηλώσεις του ΕΑΜ. Γίνεται ειδική αναφορά στη στάση του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ κατά τις πρώτες ημέρες της απελευθέρωσης, προβάλλονται πλάνα από την Αθήνα και από επαρχιακές πόλεις και απόσπασμα από κινηματογραφική λήψη της διανομής συσσιτίου σε πληθυσμό ελληνικής επαρχιακής πόλης από τις βρετανικές δυνάμεις.

Το δεύτερο μέρος αναφέρεται σε μια σειρά εκλογικών αναμετρήσεων στην Ελλάδα από το 1935 μέχρι και το 1964, μέσα από αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό. Παρουσιάζονται οι σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες που πρωταγωνίστησαν στις αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις, όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Παπανδρέου, καθώς και οι σημαντικότεροι βουλευτές των παρατάξεων και οι κυριότεροι υπουργοί των αντίστοιχων κυβερνήσεων.

Σχόλια