Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Το ΙΜΕ συνεργάζεται με το Μουσείο του Λούβρου

13.10.2011 έως 16.01.2012
Το Μουσείο του Λούβρου, αναγνωρίζοντας την υψηλή εξειδίκευση και την επιστημονική αρτιότητα του έργου του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού στον τομέα των αρχαιολογικών εικονικών αναπαραστάσεων, απευθύνθηκε στο ΙΜΕ για τη δημιουργία μιας ψηφιακής αναπαράστασης της «Οικίας του Διονύσου» στην Πέλλα, με σκοπό την ένταξή της στη μεγάλη έκθεση που διοργανώνει με τίτλο «Στο βασίλειο του Μεγάλου Αλεξάνδρου: η αρχαία Μακεδονία». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Είναι η πρώτη φορά που ένα ψηφιακό έκθεμα εντάσσεται ισότιμα με τα μουσειακά αντικείμενα σε περιοδική έκθεση του Μουσείου του Λούβρου και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της έκθεσης.

Η ψηφιακή αναπαράσταση του συνόλου της «Οικίας του Διονύσου» στην Πέλλα είναι η πρώτη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εικονική αναπαράσταση ενός σημαντικού μνημείου της Μακεδονίας. Πρόκειται για μια εξαιρετική ως προς το μέγεθος (3.440 τ.μ.), την πολυτέλεια και την ποιότητα κατασκευής κατοικία της μακεδονικής πρωτεύουσας, που χρονολογείται στην Πρώιμη Ελληνιστική περίοδο (τέλη 4ου/αρχές 3ου αι. π.Χ.). Η επιλογή του μνημείου έγινε σε συνεργασία με τις επιμελήτριες της έκθεσης και την ίδια την ανασκαφέα του μνημείου.
Κατά την αναπαράσταση χρησιμοποιήθηκαν οι πιο προηγμένες τεχνικές Εικονικής Πραγματικότητας για την ακριβή απόδοση των υφών, των χρωμάτων και των φωτοσκιάσεων. Επίσης, εντάχθηκαν στο φυσικό χώρο τους ευρήματα ανασκαφών και αναπαραστάθηκαν πλήρως δύο αίθουσες συμποσίου. Οι κλίνες, τα τραπεζάκια, τα αργυρά και πήλινα αγγεία που περιλαμβάνονται βασίζονται σε ευρήματα από την ίδια την Πέλλα, τη Βεργίνα, το Δερβένι και άλλες μακεδονικές θέσεις και πολλά από αυτά παρουσιάζονται και ως φυσικά αντικείμενα στην έκθεση. Τέλος, πρώτη φορά γίνεται πλήρης ψηφιακή αποκατάσταση των ιδιαίτερα κατεστραμμένων τμημάτων από το διάκοσμο του περίφημου ψηφιδωτού του «Κυνηγιού του Λέοντα».
Τόσο τα αρχιτεκτονικά όσο και τα λοιπά αρχαιολογικά στοιχεία (επίπλωση – οικοσκευή) αποτέλεσαν αντικείμενο ενδελεχούς επιστημονικής έρευνας και έγιναν με ευθύνη ειδικών του ΙΜΕ και σε συνεργασία με ειδικούς του Υπουργείου Πολιτισμού και του Λούβρου.
Μουσείο του Λούβρου
www.louvre.fr
 elculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: