Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Μαραθώνιος Ανάγνωσης με τα βιβλία της Άλκης Ζέη

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (Αρ. Πρωτ. 115396/Γ7/6-10-2011) με τη μορφή διαγωνισμού και στόχο την καλλιέργεια της φιλικής σχέσης των παιδιών με τη λογοτεχνία και εν τέλει την αγάπη τους για το βιβλίο, καθώς και τη γνωριμία τους με το σημαντικό έργο της σπουδαιότερης εν ζωή συγγραφέα παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας.
Η Άλκη Ζέη, σταθερή αξία για τη σύγχρονη λογοτεχνία μας, είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, πολυβραβευμένη τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με τα πιο σημαντικά βραβεία. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται επίσης για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού. Τα σημερινά παιδιά έχουν πλέον την ευκαιρία να γνωρίσουν κείμενά της και μέσα στα σχολικά τους βιβλία, όπου είναι ανθολογημένα έργα της. Με τη συμμετοχή τους στον Μαραθώνιο Ανάγνωσης τους δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουν στην ιστορία και να μπορέσουν να εκφράσουν γραπτά ή προφορικά βαθύτερες σκέψεις ή και να εκφραστούν καλλιτεχνικά.
Ποιος μπορεί να πάρει μέροςΌσα τμήματα επιθυμούν των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ Δημοτικού, εφόσον δηλώσουν τη συμμετοχή τους έως τις 10 Νοεμβρίου 2011.
Γιατί να πάρω μέροςΟ Μαραθώνιος Παιδικής Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. Υποστηρίζει και ενισχύει το πρόγραμμα φιλαναγνωσίας των μαθητών που έχει προκηρύξει το ΕΚΕΒΙ υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας εξυπηρετώντας τους στόχους του. Το πρόγραμμα του Μαραθωνίου δεν περιορίζεται μόνο στην ανάγνωση, αλλά δίνει αφορμή και κίνητρο στον εκπαιδευτικό να εργαστεί με την ομάδα του διαθεματικά, να καθοδηγήσει τα παιδιά να εξετάσουν το θέμα από πολλές πλευρές, να ερευνήσουν, να μοιραστούν και να ανταλλάξουν σκέψεις και απόψεις, να αναπτύξουν διάλογο με στόχο να γίνουν ενεργητικοί αναγνώστες. Επιπλέον, δίνει τη δυνατότητα γνωριμίας με μια συγγραφέα της οποίας το έργο αποτελεί σταθμό στην ιστορία της σύγχρονης νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Πώς θα «τρέξουν» οι μαθητές/τριες στον Μαραθώνιο• Τα παιδιά κάθε τμήματος διαβάζουν συγκεκριμένα βιβλία της Άλκης Ζέη και απαντούν σε ερωτήσεις.
  Τα παιδιά της Δ΄ Δημοτικού διαβάζουν:   1.Το καπλάνι της βιτρίνας   2.Ο θείος ΠλάτωνΤα παιδιά της Ε΄ Δημοτικού διαβάζουν:   1.Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου   2.Η μωβ ομπρέλα   3.Κοντά στις ράγιεςΤα παιδιά της ΣΤ΄ Δημοτικού διαβάζουν:   1.Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου   2.Η μωβ ομπρέλα   3.Κοντά στις ράγιες   4.Η Κωνσταντίνα και οι αράχνες της

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ http://www.metaixmio.gr/marathoniosanagnosiszei

Δεν υπάρχουν σχόλια: