Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου


15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου

Symbiosis?   
Μετά από 25 χρόνια, η 15η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη. Από το 1985, η Μπιενάλε Νέων Μεσογείου δίνει την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς να συναντηθούν σε ένα πολύπολιτισμικό γεγονός καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Η διοργάνωση του 1986 αποτέλεσε σταθμό όχι μόνο για τον ίδιο το θεσμό, αλλά και για την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Κάτι αντίστοιχο προμηνύεται και για τη φετινή διοργάνωση, που για πρώτη φορά πραγματοποιείται σε δύο διαφορετικές πόλεις της Μεσογείου, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρώμη. Η Θεσσαλονίκη αποτελεί το κέντρο των δραστηριοτήτων, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες μορφές τέχνης, και συμμετέχοντας ενεργά στο γενικότερο σχεδιασμό κάτω από το γενικό τίτλο “Συμβίωση;”
Η 15η εκδοχή της Μπιενάλε Νέων Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη πρόκειται να απλωθεί σε όλη την πόλη, σε δημόσιους και εναλλακτικούς χώρους, ξεπερνώντας την τυπική μουσειακή παρουσίαση και προσφέροντας τελικά ευκαιρίες για νέες αναγνώσεις της δουλειάς των νέων δημιουργών και της θεματικής “Συμβίωση;”.
Οι χώροι που χρησιμοποιούνται, δημιουργούν έναν  πολύ-επίπεδο και  πολυπολιτισμικό  χάρτη  καλλιτεχνικής παρουσίας.
-Το Λιμάνι, ως σύμβολο της επικοινωνίας των λαών της Μεσογείου.
-Το παραλιακό μέτωπο, ως σημείο αναφοράς στη Μεσόγειο.
-Η Πλατεία Αριστοτέλους ως φορέας της σύγχρονης ιστορίας της πόλης.
-Η περιοχή Βαλαωρίτου, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης που μετασχηματίζεται σε περιοχή συνάντησης των νέων και συγκέντρωσης δημιουργικών εργαστηρίων και εναλλακτικών πρακτικών.
-Τέλος, το τρίγωνο Λευκού Πύργου – Δημαρχείου – Μουσείων (ΜΜΣΤ, Βυζαντινού, Αρχαιολογικού), που ορίζεται και από τη γειτνίαση με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Βασιλικό Θέατρο. Όλοι φορείς που ενώνουν τον παλιό με το σύγχρονο χαρακτήρα της πόλης.
Οι διοργανωτές  έχουν προσκαλέσει ήδη από την αρχή του σχεδιασμού τους φορείς της πόλης, καθώς και ανεξάρτητους επιμελητές και δημιουργούς, να συμμετάσχουν με τις γνώσεις και τις ιδέες τους, έτσι ώστε να πετύχουν μια διοργάνωση που θα μεταδώσει παγκόσμια το μήνυμα της “Συμβίωσης;” και θα προβάλει τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα μέσα από μια θετική, δυναμική, πολυπολιτισμική εικόνα.
Συνολικά λοιπόν, πρόκειται για μια διοργάνωση που φέρνει κοντά όλους τους λαούς της Μεσογείου (και όχι μόνο) κάνοντας πράξη τον τίτλο “Συμβίωση;”. Μέσα από τον εθελοντισμό πολεμάει τον αποκλεισμό και δίνει ευκαιρίες για ουσιαστικές δυνατότητες επικοινωνίας. Δεν είναι απλά μια γιορτή αλλά ένα μήνυμα, μια πρόταση, μια αφετηρία για νέα δεδομένα ανάπτυξης και προόδου.
Ειδικότερα, το κεντρικό πρόγραμμα της Μπιενάλε περιλαμβάνει 180 δημιουργούς ηλικίας 18-30 ετών από 26 χώρες.  Τα έργα τους παρουσιάζονται: εικαστικές τέχνες στην Αποθήκη 15 στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, εφαρμοσμένες τέχνες στην Αποθήκη 7.
Την επιμέλεια του στησίματος των έργων των νέων δημιουργών έχουν αναλάβει οι Stephanie Bertrand, Χρήστος Σαββίδης, Έφη Χαλυβοπούλου (εικαστικά) και Μαρία Τριανταφυλλίδου (εφαρμοσμένες τέχνες). Οι τέσσερις επιμελητές έχουν σχεδιάσει ένα ανοιχτό σύστημα, πιστό στο θέμα της “Συμβίωσης” – συμβίωση μεταξύ καλλιτεχνών, θεμάτων, μορφών τέχνης, καλλιτεχνών και κοινού κ.λπ.
Το κομμάτι της Γαστρονομίας παρουσιάζεται κατά το τελευταίο τριήμερο της Μπιενάλε, 4-5-6 Νοεμβρίου, και είναι ενταγμένο στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ Γαστρονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Αποθήκη 15
Λιμάνι Θεσσαλονίκης,
Αποθήκη 7
Λιμάνι Θεσσαλονίκης
elculture.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: