Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Λευκάδιος Χερν- Σπουδές και ιστορίες για περίεργα πράγματα

Στον Λευκάδιο Χερν, του οποίου η πένα υπήρξε πιο ισχυρή ακόμα και από τη ρομφαία του ένδοξου έθνους που αγάπησε, έθνους που πιο μεγάλη τιμή του υπήρξε ότι τον δέχτηκε στις αγκάλες του ως πολίτη και του πρόσφερε, αλίμονο, τον τάφο.
3 Νοεμβρίου 2011 20:30 Κεντρική Σκηνή
Η εκδήλωση εντάσσεται στον Κύκλο
Το Ελληνικό Σχέδιο στη Στέγη
Ο Yakumo Koizumi ή Partick Lafcadio Hearn ή Λευκάδιος Χερν είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα που μετουσιώνει την απόλυτη ελευθερία. Στις περισσότερες βιογραφίες του αναφέρεται ως τόπος γέννησης και σύντομης διαμονής του η Λευκάδα, για να ακολουθήσουν η Ιρλανδία, το Σινσινάτι, τα νησιά της Καραϊβικής και, τέλος, η Ιαπωνία. Το γεωγραφικό ταξίδι του Λευκάδιου είναι απλώς ένας εύκολος τρόπος να παρακολουθήσει κανείς το ταξίδι του μυαλού του από θέμα σε θέμα και από πεδίο ενδιαφέροντος σε άλλο. Με μέσο τη γραφή, καταπιάνεται με όλα όσα η ιδιαίτερη περιέργειά του απασχολείται. Κάποιοι μελετητές του επισημαίνουν πως είναι ένας δημιουργός χωρίς πραγματική πατρίδα. Ίσως από εκεί πηγάζει η δύναμη του Λευκάδιου, από την απόλυτη ελευθερία που γνωρίζει ρίζες αλλά δεν αναγνωρίζει σύνορα.
Σε γνωστό ιστότοπο για τον Λευκάδιο Χερν, επισημαίνεται για την εθνικότητά του: ιρλανδική, ελληνική, ιαπωνική. Διατρέχοντας κανείς το έργο του συναντά ημερολόγια και χρονικά δολοφονιών και σκοτεινών υποθέσεων στο Σινσινάτι, δοκίμια για έντομα, δοκίμια για το κρεολέζικο φαγητό και τα χρώματα, για τη γαλλική και την αγγλική ποίηση που αναφέρεται στον κόσμο των εντόμων, αναφορές σε μύθους και κείμενα της ελληνικής αρχαίας λογοτεχνίας, καταγραφή μύθων της Ιαπωνίας, ιστοριών για τον κόσμο των πνευμάτων και των απόκοσμων μορφών των παραμυθιών που στη Ιαπωνία συνδέονται άρρηκτα με τη φύση.
Το έργο του είναι ένα καλειδοσκόπιο μαγικών εικόνων, που δεν είναι όλες όμορφες, ιδανικές, εντυπωσιακές ή απαστράπτουσες. Είναι εικόνες που βγαίνουν από την πραγματικότητα, ιδωμένες και επιλεγμένες από τη ματιά του Λευκάδιου Χερν, του Lafcadio Hearn, του Yakumo Koizumo, σε μια καταγραφή από ένα ελεύθερο πνεύμα με μια γαλήνια μετριόφρονα δύναμη που επικεντρώνει στην ουσία αποκαλύπτοντας την ομορφιά της απλότητας όποιο θέμα και αν προσεγγίζει, με όποιο θέμα καταπιάνεται.
Είναι πολύ δύσκολο να δει κανείς όλες τις εικόνες του καλειδοσκοπίου σε μια βραδιά, γι’ αυτό θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε μια κλεφτή ματιά σε κάποιες από αυτές. Ο πολυγραφότατος Λευκάδιος Χερν έγραφε επιστολές σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Αυτά τα γράμματα θα αποτελέσουν τον άξονα πάνω στον οποίο θα παρουσιαστούν κάποια στοιχεία για το έργο του και τη ζωή του, το χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, τα πεδία ενδιαφέροντός του, τα βασικά ερωτήματα που απασχόλησαν τη νόησή του. Επίσης, στο αφιέρωμα θα προβληθεί σε πρώτη παγκόσμια η ταινία κινουμένων σχεδίων του Παναγιώτη Ράππα, Η πηγή της νιότης, βασισμένη στην ιστορία του Yakumo Koizumi (διαβάστε το σημείωμα του σκηνοθέτη).
ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Παναγιώτης Ράππας, Ραλλού Βογιατζή

Δεν υπάρχουν σχόλια: