Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας ενημερώνουν
για την εκδήλωση και τις παράλληλες δράσεις
που διοργανώνει η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με θέμα
Λέξεις & Σκέψεις
«Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: Ο συγγραφέας και οι ήρωές του»

25 Oκτωβρίου 2011

Κύκλος
Λογοτεχνία: Οι ιστορίες των ανθρώπων


Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης;                                               
Με ποιους τρόπους επηρέασαν τα βιώματα του κορυφαίου Έλληνα λογοτέχνη την γραφή του και τους αθάνατους ανθρώπινους χαρακτήρες που έπλασε με την πένα του;
Ποια είναι τa πολλά πρόσωπα του ίδιου και των ηρώων του;


Μια κατάδυση στον κόσμο που περιγράφει και τους ολοζώντανους χαρακτήρες που δημιούργησε ο μεγάλος Σκιαθίτης συγγραφέας.

Έγκριτοι Έλληνες πανεπιστημιακοί και ειδικοί περί τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη συνομιλούν με το κοινό, αποκαλύπτοντας τη φανερή και κρυμμένη γοητεία του έργου του, την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η περίπτωση του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη παρουσιάζει διαχρονικό και αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι σήμερα, 100 χρόνια μετά τον θάνατό του. Υπήρξε ένας πεζογράφος που όχι μόνο αποτύπωσε με ιδιαίτερο ύφος και φόρμα ενδιαφέρουσες ιστορίες, αλλά θα μπορούσε και ο ίδιος να ήταν ήρωας μυθιστορήματος: φτωχός από επιλογή, κατ’ άλλους λιγότερο φτωχός από όσο το θέλει η κοινή πεποίθηση, δεν άδραξε πάντως τις ευκαιρίες άνετης ζωής που του δόθηκαν, σκορπούσε τα λεφτά μόλις έμπαιναν στην τσέπη του, δεν φρόντιζε τον εαυτό του και κυκλοφορούσε ατημέλητος. Ποιο ήταν το πραγματικό πρόσωπο αυτού του ξεχωριστού ανθρώπου; Και ποιο είναι τελικά το πρόσωπο των αφηγητών και των ηρώων του; Με ποιους τρόπους χτίστηκε από μεταγενέστερους διανοούμενους η εικόνα που έχουμε σήμερα γι’ αυτόν; Και ανταποκρίνεται αυτή η εικόνα σε εκείνη που είχε ο ίδιος για τον εαυτό του καθώς και στην εικόνα που είχαν οι σύγχρονοί του γι’ αυτόν;

Η εκδήλωση εντάσσεται στον κύκλο Λογοτεχνία: Οι ιστορίες των ανθρώπων, που επιχειρεί να φωτίσει προσωπικές διαδρομές που, μέσα από την αποτύπωσή τους στο χαρτί, υπό μορφή βιβλίου, αποκτούν έναν μυθικό χαρακτήρα και φτάνουν να επηρεάζουν την πολιτιστική, κοινωνική, ακόμα και πολιτική ζωή μιας χώρας ή και ευρύτερα. Το 2011, επετειακό έτος για τον Παπαδιαμάντη, επανεκτιμούμε και προσεγγίζουμε με άλλο πρίσμα την πλούσια παρακαταθήκη του.

Ομιλητές
Μαρίνα Αρετάκη: Δρ Νεοελληνικής Φιλολογίας, Εκπαιδευτικός στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 
Γεωργία Φαρίνου-Μαλαματάρη: Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Oμιλητής/Συντονιστής
Δημήτρης Δημηρούλης: Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Κεντρική Σκηνή
Ώρα έναρξης: 19:00

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά μία ώρα πριν από την εκδήλωση.

Παράσταση και παράλληλες δράσεις
Η εκδήλωση του Κύκλου Λέξεις & Σκέψεις εντάσσεται στο πλαίσιο της παράστασης Οι έμποροι των εθνών, σε σκηνοθεσία και μουσική Θοδωρή Αμπαζή από τη θεατρική ομάδα ΟΠΕRA. Το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θεατρικό σανίδι, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης, από τις 19 Οκτωβρίου έως τις 6 Νοεμβρίου (εκτός Δευτέρας & Τρίτης). Η παράσταση εκτυλίσσεται σύμφωνα με τους όρους του σύγχρονου μουσικού θεάτρου, ενώ οι μουσικοί που συμμετέχουν παίζουν ζωντανά επί σκηνής. Τα νέα τεχνολογικά μέσα βοηθούν τους ηθοποιούς και τους μουσικούς να υπηρετήσουν την αφήγηση της ιστορίας αλλά και να διευρύνουν τα όρια του θεάτρου. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα ιδιότυπο μουσικό θέατρο όπου τα νέα μέσα συνδιαλέγονται δημιουργικά με το γλωσσικό ιδίωμα του Παπαδιαμάντη και την πρωτότυπη μουσική σύνθεση, δημιουργώντας ένα ερεθιστικό σκηνικό περιβάλλον.
Τον ιστορικό καμβά του έργου συνθέτουν η ενετική κατοχή των νησιών του Αιγαίου και η σύγκρουση Ανατολής και Δύσης, ενώ κύριο θέμα του αποτελεί το ερωτικό πάθος στην πιο ακραία του μορφή. Η Αυγούστα εγκαταλείπει τον σύζυγό της Ιωάννη Μούχρα και ακολουθεί τον Βενετό Μάρκο Σανούτο, ορμώμενη από μια ακατανίκητη ερωτική επιθυμία που την οδηγεί στον θάνατο.
Συζήτηση με τους συντελεστές μετά την παράσταση
Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011
Μικρή Σκηνή
Συντονισμός: Δημήτρης Τσατσούλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Σημειωτικής του Θεάτρου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πατρών - Κριτικός Θεάτρου.

Πρωινές παραστάσεις για σχολικές ομάδες:
Απευθύνεται σε μαθητές όλων των τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου.
Η παράσταση μπορεί να συσχετιστεί με τη σχολική ύλη, προσφέροντας ερεθίσματα για εναλλακτικές αναγνώσεις του έργου του Παπαδιαμάντη.
Tρίτη 25 & Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και Τρίτη 1 & Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011
Ώρες: 11:00-13:15


Θεατρικό εργαστήριο για εφήβους:
Με αφορμή τον Παπαδιαμάντη…

Απευθύνεται σε εφήβους 13-17 ετών.

Με αφορμή την παράσταση Οι έμποροι των εθνών πραγματοποιείται ένα θεατρικό εργαστήριο δύο συναντήσεων για εφήβους. Στόχος είναι η μύηση των συμμετεχόντων στη γλώσσα και τις θεματικές του Παπαδιαμάντη μέσα από θεατρικούς αυτοσχεδιασμούς και παιχνίδια.

Οι ηθοποιοί της ομάδας ΟΠΕRA ανοίγουν την «κουζίνα» της παράστασης και καθοδηγούν τους νέους στην εξερεύνηση του έργου. Θέματα όπως εξουσία, πίστη, θρησκεία, έρωτας, υπέρβαση συσχετίζονται με την καθημερινότητα των εφήβων.
Τα Σάββατα, 22 και 29 Οκτωβρίου 2011
Ώρες: 12:00-14:00

Για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι απαραίτητη η συνεννόηση με το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της Στέγης. Η κράτηση θέσεων γίνεται με e-mail στο education@sgt.gr ή τηλεφωνικά στο 213 0178034 (υπεύθυνη: Μυρτώ Λάβδα).


   
         
         

 
   

  
Για περισσότερες πληροφορίες: www.sgt.gr, press@sgt.gr



Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν οι παρακάτω εκδόσεις για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη:
1.    Να είχεν ο έρωτας σαΐτες, Επτά αγαπητικά διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε επιμέλεια του Κώστα Ακρίβου (με ζωγραφιές του Δημήτρη Μοράρου)
2.   Τα σκοτεινά παραμύθια του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε επιμέλεια του Στρατή Πασχάλη
3.    Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Τρία διηγήματα, Αναζήτηση της αφηγηματικής λογικής του Νικήτα Παρίση
4.    Η Φόνισσα, φωτογραφική ανατύπωση της πρώτης έ

Δεν υπάρχουν σχόλια: