Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Στις επιτηδευμένες ρυτίδες της χαρούμενης απόγνωσης

 
Έκθεση ζωγραφικής του Τάσου Παυλόπουλου στην γκαλερί Σκουφά
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου 2013 09:25
Μέσα από μια σειρά εικαστικών ψευδαισθήσεων, ο ζωγράφος Τάσος Παυλόπουλος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στην έκθεση με τον σαρκαστικό τίτλο «Happy days».


Εικονογραφώντας με το προσωπικό του  ύφος, τη χαρούμενη απόγνωση και τον κλαυσίγελο της ανθρώπινης ύπαρξης, σαν «πλαστικός χειρουργός από την ανάποδη» που δημιουργεί ρυτίδες, ένας ανατρεπτικός καλλιτέχνης ξεκαθαρίζει πως αυτές οι «ρυτίδες» αποτελούν την πραγματική ταυτότητα των τσαλακωμένων έργων του.
Μέσα από μια σειρά εικαστικών ψευδαισθήσεων, ο ζωγράφος Τάσος Παυλόπουλος παρουσιάζει τη νέα του δουλειά στην έκθεση με τον σαρκαστικό τίτλο «Happy days», που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Σκουφά, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 11 Νοεμβρίου.
Ένα salto mortale στο κενό της σημερινής πραγματικότητας
Ο παράλογος κόσμος, όπως αυτός περιγράφεται στα θεατρικά έργα του Μπέκετ, όπου ο άνθρωπος «ρίχνεται» τυχαία σε ένα ακατανόητο σύμπαν, δίνει έναυσμα στον Τάσο Παυλόπουλο να κάνει - μέσω της ζωγραφικής -  ένα salto mortale στο κενό της σημερινής πραγματικότητας, γεννώντας την απορία αν αυτό είναι άλμα στην «άλλη» πλευρά, στο παράλογο ή, μήπως, είναι αναφορά στην τρέλα που έχει επικρατήσει σε μια καταρρακωμένη κοινωνία.    
Επιδιώκοντας τη μετενσάρκωση των έργων του, τα τσαλακώνει και τα «ευτελίζει», αφού για εκείνον η αλήθεια κρύβεται στον στίχο της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου: «Όλα είναι ένα ψέμα, μια ανάσα, μια πνοή» και δηλώνει, με ανατρεπτική «γουντι-αλενική» διάθεση, πως βαρέθηκε τις πετυχημένες αποτυχίες και στοχεύει αποκλειστικά στις αποτυχημένες επιτυχίες.
Μια πράξη αυτοπροστασίας στο τιποτένιο τίποτα
«Ο τίτλος ασφαλώς και είναι ειρωνικός και προβοκατόρικος. Εκφράζει, όμως, τις “χαρούμενες μέρες” του σήμερα. Αρκεί να τον τουμπάρετε. Εκφράζει και τα πρόσφατα έργα μου, που είναι τσαλακωμένα. Αρκεί να τρίψετε λίγο τα μάτια σας… Τσαλακωμένες μέρες, τσαλακωμένοι άνθρωποι, τσαλακωμένη τέχνη» εξηγεί ο καλλιτέχνης στο ομότιτλο βιβλίο, που - με την ευκαιρία της έκθεσης -  θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις Τέχνης Οίστρος.
Και συνεχίζει: «Ας υποθέσουμε πως όλα τριγύρω φαντάζουν δραματικά αστεία και παρανοϊκά τσαλακωμένα. Όλοι μας είμαστε αστείοι και τσαλακωμένοι. Όσοι παραμένουν ατσαλάκωτοι θέλουν τσαλάκωμα. Για να νιώσουμε των ρυτίδων την τρίτη διάσταση. Για να ακούσουμε τα ποδοβολητά στα σκαλοπάτια. Για να αντικρύσουμε τα λιμάνια των σκιών. Ειδάλλως, ας παραμείνουμε ατσαλάκωτοι και προστατευμένοι μέσα στο κουκούλι μιας χυδαίας ντιζαϊνιάς που μας περιβάλλει, δηλαδή στο τιποτένιο τίποτα. Ένα τσαλακωμένο χαρτονόμισμα δε χάνει την αξία του. Ένα τσαλακωμένο τραπουλόχαρτο, όμως, αποσύρεται ως ύποπτο. Κανείς δεν μπορεί να ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι, χωρίς να τσαλακώσει τα σεντόνια… Όλα αυτά παραμένουν υποθέσεις.
Πόση αλήθεια μπορεί να κρύβει ένα τσαλακωμένο χαρτί; Όπως οι τρελοί δεν τρελαίνονται, έτσι και τα τσαλακωμένα δεν τσαλακώνονται. Τσαλακώνω πρώτος εγώ τα έργα μου, πριν μου τα τσαλακώσουν άλλοι. Ούτε να τα σιδερώσουν μπορούν. Είναι πράξη αυτοπροστασίας. Βουλιάζω τα καράβια μου, πριν μου τα λεηλατήσουν…».

Πληροφορίες
Γκαλερί Σκουφά: Σκουφά 4 - Κολωνάκι, τηλ.:  210 3643025, 210 3603541. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 - 15:30,  Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 -15:30 και 17:30 - 21:00.


Δεν υπάρχουν σχόλια: