Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Καβαφικό αποτύπωμα φωτογραφικής ποίησης

Ανακατεύοντας την ιστορία με τις αισθήσεις και τον στοχασμό σε μία ενιαία ποιητική οντότητα έμφυτης ειρωνείας, ο ποιητής που επεξεργαζόταν επίμονα κάθε στίχο του κάποτε για χρόνια ολόκληρα, και «ταξίδεψε στην Ιθάκη» του την ίδια ημέρα που γεννήθηκε, αποτελεί για μία ακόμα φορά πηγή καλλιτεχνικής έμπνευσης.

Με τη φιλοδοξία το πρότυπο φωτογραφικό έργο του να συμβάλει στη γνωριμία του επισκέπτη - θεατή με το περιεχόμενο των ποιημάτων του αλεξανδρινού ποιητή μέσα από μία διαδρομή εικαστικών ερεθισμάτων, ο Δημοσθένης Γαλλής αφιερώνει στον Κ. Π. Καβάφη τη μονογραφική έκθεση φωτογραφιών, με τίτλο «Αλεξάνδρεια», που εγκαινιάζεται στο Πνευματικό Κέντρο του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου στις 7.30 το απόγευμα, και θα διαρκέσει έως τις 25 του ίδιου μήνα, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Ο αριθμός της αρχής και του τέλους

«Το φως θάναι μια νέα τυραννία»
Ο αυτοδίδακτος φωτογράφος Δημοσθένης Γαλλής, ο οποίος  υπηρετεί την τέχνη της φωτογραφίας για περισσότερα από 20 χρόνια, εμπνέεται από 29 ποιήματα του μεγάλου πνευματικού δημιουργού, αριθμός που υπαινίσσεται την ημερομηνία γέννησης και θανάτου του Κ. Π. Καβάφη, ο οποίος ήρθε στη ζωή στις 29 Απριλίου του 1863 και έφυγε από αυτήν, επίσης, στις 29 Απριλίου του 1933.

Παρουσιάζοντας την ιδιαίτερη τεχνοτροπία του φωτογράφου, που αντλεί από τον αγγλικό Αισθητισμό του 19ου αιώνα, τον οποίο εκτιμούσε ο Καβάφης, και παραπέμποντας ευθέως στη λογοτεχνία οδηγώντας στην ανάπτυξη συλλογισμών που αφορούν τη σχέση των φωτογραφικών έργων με τους τίτλους και το περιεχόμενο των ποιημάτων που τα ενέπνευσαν, η έκθεση μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο στο πλαίσιο της διαθεματικής διδασκαλίας, που εφαρμόζεται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Mε την αιώνια στιγμή της ποίησης του


«Τι γρήγορα»
Ο Μεγακλής Ρογκάκος, ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης  - κατά τη διάρκεια της οποίας θα ακούγεται απαγγελία επιλεγμένων ποιημάτων του Κ. Π. Καβάφη από τους ηθοποιούς Μάνο Πετούση, Δώρα Χρυσικού, Αθανάσιο Σκλάβο και Καλή Δάβρη - σημειώνει: «Ο Δημοσθένης Γαλλής καταφέρνει να συγχρονίσει την “Αλεξάνδρειά” του με την αιώνια στιγμή της ποίησης του Καβάφη. Επίσης, φρόντισε η παρούσα “Αλεξάνδρεια” να συνάδει με βασικές αρχές του πάλαι ποτέ Αισθητισμού. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν με μία καλλιτεχνική προσέγγιση, ανάλογη εκείνης των αισθητικών καλλιτεχνών, μοναχικές ανθρώπινες μορφές και των δύο φύλων, ιδανικά όμορφες και γυμνές. Μέσα από τις στάσεις τους, τις εκφράσεις τους, τις ρωγμές τους, το ξεθώριασμά τους από την πατίνα του καιρού, εκφράζεται ο εσωτερικός τους κόσμος, όπως τον αντιλαμβάνεται ο δημιουργός. Συναισθήματα, σκέψεις, απώλειες, απουσίες, κενά, συγκρούσεις μακραίωνες με τον εαυτό, τη συνείδηση, το χρόνο και τη ζωή».
Πληροφορίες

«Πάντα στον νου σου νάχεις την Ιθάκη»

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων: Ακαδημίας 50 - Αθήνα (στάση Μετρό: Πανεπιστήμιο), τηλ.: 210 5284800. Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Σάββατο: 10.00 - 20.00, Κυριακή: 10.00 - 14.00.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: