Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2013

9000 σώματα

Οι δημιουργοί του, Τζέιμι Ουόρντλεϊ και Άντι Μος θα μπορούσαν να έχουν επιλέξει την 6η Ιουνίου, την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία καθώς αυτό είναι το θέμα του έργου –εξ ου και η τοποθεσία στην οποία δημιουργήθηκε και «εκτέθηκε». Επέλεξαν αντίθετα την 21η Σεπτεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης θεωρώντας ότι η «μεγαλύτερη μέρα του πολέμου», η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων στη Νορμανδία τον Ιούνιο του 1944 θα πρέπει να υπενθυμίζει όχι τη νίκη επί των δυνάμεων του Τρίτου Ράιχ αλλά τη φρίκη που φέρνει μαζί της η απουσία της ειρήνης.
Το έργο συναρπάζει τόσο με την πρωτοτυπία όσο και με την κλίμακά του: στην άμμο των παραλιών «Ομάχα» και «Γιούτα» οι δύο καλλιτέχνες (που ειδικεύονται σε φθαρτά γλυπτά από άμμο και πάγο) με τη βοήθεια μιας ομάδας εθελοντών που αρχικά είχε 60 μέλη αλλά που σιγά-σιγά και καθώς η ιδέα εξαπλωνόταν στις τοπικές κοινότητες, ξεπέρασε τους 500, δημιούργησαν χρησιμοποιώντας στένσιλ και άμμο, 9000 φιγούρες πεσμένων ανθρώπων οι οποίες συμβολίζουν τους νεκρούς της απόβασης, 69 χρόνια πριν. Και τις άφησαν εκεί, να σβήσουν από τα κύματα και τον άνεμο όπως οι ζωές των ανθρώπων εκείνων –Γερμανών, Γάλλων, συμμάχων, στρατιωτών και αμάχων.
Ιδωμένο από ψηλά –όπως συμβαίνει με όλα τα έργα τέτοιων διαστάσεων- το «The Fallen» δεν μπορεί παρά να εντυπωσιάσει και να χαραχτεί στη συνείδηση του θεατή. Ακόμα δε περισσότερο, συγκινεί η αντίδραση του κόσμου που ζει στην περιοχή και που θέλησε να συμμετάσχει στο project· σίγουρα κάποιοι πήγαν από περιέργεια ή για να παίξουν όμως ακόμα και έτσι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το μήνυμα –και η μνήμη- πέρασε, ακόμα κι αν από την εικόνα των «πεσμένων» απουσίαζαν οι ανατριχιαστικές πραγματικές λεπτομέρειες που συνόδευαν τα πραγματικά σώματα εκείνη την ημέρα του 1944. Και όπως αποδεικνύουν τα πρόσφατα γεγονότα, οι μνήμες αυτές πρέπει να παραμένουν ζωντανές…
Εξωτερικά links
http://www.sandsculptureice.co.uk/
«The Fallen»



http://theartfoundation.metamatic.gr/GR/BLOG_/texnes-politismos/1557/9000_somata/

Δεν υπάρχουν σχόλια: